BOŽIĆ U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

28. prosinac 2019.

Misa polnoćka

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ispunjenoj srijemskomitrovačkoj katedrali i Župi Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, slavljena je 24. prosinca 2019. godine misa polnoćka koju je predvodio biskup mons. Đuro Gašparović, u zajedništvu sa župnikom preč. Eduardom Španovićem, te vlč. Ivicom Zrno, župnikom Župe sv. Ane u Laćarku.

Na početku slavlja, mons. Đuro Gašparović je pozdravio okupljene vjernike i izrazio im svoju pastirsku dobrodošlicu. Biskup Gašparović je istaknuo Božić, prije svega kao svetkovinu gdje Bog prihvaća čovjeka u ljubavi bez preduvjeta. Nadalje je istaknuo da uz radosno čestitanje i vanjski sjaj Božića, naš prvi poziv treba biti „…u zahvalnosti za sve primljene darove od Boga, našim bližnjima pokazati dobrotu. Budući da smo i sami prihvaćeni od Boga u ljubavi, želimo i druge prihvatiti u ljubavi i biti tu za njih.“.

Na koncu euharistijskoga slavlja, župnik domaćin preč. Španović pozdravio je okupljene vjernike, izražavajući svoju radost i zadovoljstvo zbog ‘duha pobožnost’ koji se osjećao tijekom slavlja ove svete noći. Misu je pjevanjem uzveličao župski zbor, predvođen s. Anetom Raič, te vjeroučiteljicom Željkom Klavžar.

Božićna misa

Danju misu Rođenja Gospodinova, predvodio je domaći župnik, preč. Španović, u koncelebraciji s o. Vladislavom Vargom, srijemskomitrovačkim župnikom za vjernike grkokatolike.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, preč. Španović je istaknuo kako Otajstvo Božjega rođenja predstavlja prekretnicu povijesti Spasenja. „Rođenjem među nama ljudima, Bog nam pokazuje koliko nam želi biti blizu, te ući u naše živote. Božja nakana i Božji plan nosi jasnu poruku čovjeku a na nama ljudima je da prihvatimo Boga koji želi postati i biti dijelom našega života“, poručio je preč. Španović. Ivica Zrno