ODRŽANA PRIMOPREDAJA SLUŽBE RAVNATELJA HRVATSKOGA CARITASA

ZAGREB (IKA) – U zgradi Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru u srijedu 25. svibnja održana je primopredaja službe ravnatelja Hrvatskoga Caritasa. Nakon dvanaest godina na toj dužnosti srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina službu ravnatelja predao je svojem nasljedniku fra Tomislavu Glavniku.

MARIJA POMOĆNICA–ZEMUNSKA GOSPA 2022.

ZEMUN (TU) – U utorak, 24. svibnja 2022., vjernici župe Zemun proslavili su svoju nebesku zaštitnicu, Mariju Pomoćnicu kršćana, koju časte i kao Zemunsku Gospu. Na taj dan se skupljaju vjernici Zemuna kao i oni iz drugih župa da bi iskazali čast nebeskoj Majci Mariji, te uvijek i iznova stavili sebe i svoje obitelji pod zaštitu Zemunske Gospe. Štovanje Marijino je ovdje uvijek bilo snažno, a posebno od ponovne ustanove župa 1721. Tada su franjevci kapucini donijeli Marijinu sliku i počeli je štovati kao Zemunsku Gospu. Ona je ovdje vjernicima ulivala nadu u bolje sutra. Ljudi koji su vezani za svoju Crkvu vezani su i za Zemunsku Gospu, te uvijek nastoje da njihova vjera bude pomognuta Marijinom pomoći. Stoga i nastoje štovanje Marije prenijeti na druge generacije sve do danas. O proslavi Zemunske Gospe svake se godine okupi veći broj vjernika, sa svojom vjerničkom nakanom i potrebom.

USPJEŠNO ZAVRŠENA MOBILNOST U SRIJEMSKOJ MITROVICI EUROPSKOG PROJEKTA „KOMPETENCIJA NA VRIJEME“

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U četvrtak, 19. svibnja 2022., u Srijemskoj Mitrovici, završena je mobilnost, koja je započela prije točno sedam dana. Ova aktivnost je dio europskog projekta Erasmus+ koji srijemskomitrovački župski Caritas „Sveta Anastazija“ provodi sa partnerima iz Poljske, Italije, Hrvatske i Ukrajine. Predstavnici iz svih zemalja partnera i ovaj su puta uzeli učešće u mobilnosti. Osobita radost bila je prisustnost dvije učesnice iz mesta Rivne, iz Ukrajine.

CARITAS I PALIJATIVNO ZBRINJAVANJE U REPUBLICI SRBIJI

BEOGRAD (TU) – U organizaciji Kolping društva Srbije I BELhospica iz Beograda,  u Beogradu je 10. svibnja 2022. održana Konferencija o stanju i pespektivama palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

XV. SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) – Susret je održan u subotu, 21. svibnja, u župi Presvetoga Trojstva u Srijemskim Karlovcima, u Kapeli Mir, pod geslom: Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem (Iv 14, 27)

SVIBANJSKA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

02. svibanj 2022.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. mjesečnu duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području te biskupije.

Predvoditelj duhovne obnove bio je vlč. Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije.

Duhovna obnova je započela okupljanjem u 9.30 sati.

Prvi dio duhovne obnove obilježen je molitvom himna Dođi Duše Presveti, kao i prigodnom molitvom na čast Mariji Zvijezdi mora.

U drugom dijelu, kroz prigodno promišljanje pod nazivom Dođite k meni svi..., vlč. Tomilsav Lasić je pozvao na razmatranje nad ikonom Vladimirske Bogorodice.

Započeli smo mjesec svibanj, Marijin mjesec, ispunjen svibanjskim pobožnostima koje su nam uvijek toliko drage. Marije, kao Majka, zauzima posebno mjesto u životu ili bolje rečeno u srcu svakog vjernika. Danas ćemo zajednički promišljati nad slikom – ikonom Majke Božje koja je poznata kao „Vladimirska Bogorodica“. Prema predaji, ova je ikona nastala u Jeruzalemu, gdje ju je naslikao sam sv. Luka, na drvenoj ploči koja je bila blagovalište u Marijinoj kući. Prema ikonografskoj tipologiji, ovaj se lik Bogorodice naziva „Majka nježnosti“, jer ova ikona od svih tipova Bogorodičinih ikona najviše iskazuje ljudske osjećaje Majke Božje i njenog Sina.

U starim liturgijskim himnima, Bogorodicu se često uspoređuje s gorućim grmom koji gori Božjom prisutnošću, a ipak ne sagorijeva. Mariju je „osjenila sila Svevišnjega“, a ipak je ostala ljudsko biće puno otvorenosti za Boga. I mi smo osjetili Božji poziv, Njegov pogled pun ljubavi koji se zaustavio nad nama i poslao nas živjeti tu istu Ljubav. Može se reći da je Marija ogledni primjer koji nam pokazuje kako izgleda preobrazba na koju smo kao vjernici pozvani, a na osobit način mi svećenici.

Mariju bismo mogli nazvati i „školom molitve“. Ona je prva moliteljica među svim kršćanima, predvodnica svih molitelja. A nije li i svećenik „prvi molitelj“ – predmolitelj u zajednici?, neke su od poruka koju je vlč. Tomilsav Lasić uputio okupljenim svećenicima.

Duhovna obnova je zaključena zajedničkom molitvom u stolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, nakon čega je msgr. Fabijan Svalina uputio nekoliko prigodnih riječi i informacija okupljenim svećenicima. Susret je završen zajedničkim objedom.

Ivica Zrno