PROSLAVA PRESVETOG SRCA ISUSOVOG U ŠIDU

ŠID (TU) – Šiđani su svoj crkveni god proslavili u petak, 24. lipnja 2022.

PREDSJEDNIK MIROVIĆ PRIMIO SRIJEMSKOG BISKUPA

NOVI SAD (TU) – U četvrtak, 23. 6. 2022., Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je s novoimenovanim srijemskim biskupom Fabijanom Svalinom o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.

PROSLAVA PRVE SVETE PRIČESTI U MARADKU

MARADIK (TU) – U nedjelju, 19. lipnja 2022., župska zajednica Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Maradiku svečanim euharistijskim slavljem proslavila je slavlje Prve svete Pričesti za 12–ero djece, 6 dječaka i 6 djevojčica. Svečano euharistijsko slavlje slavio je preč. Božidar Lusavec, upravitelj maradičke župe.

SVETKOVINA TIJELOVA U ŽUPAMA ČEREVIĆ, BEOČIN I SRIJEMSKA KAMENICA

ČEREVIĆ/BEOČIN/SRIJEMSKA KAMENICA (TU) – U četvrtak, 16. lipnja 2022. godine župljani župa Srijemskog Podunavlja: Sveti Josip, zaručnik BDM (Čerević), Sveta Barbara, djevica i mučenica (Beočin) i Našašće Svetoga Križa (Srijemska Kamenica) proslavili su zapovijedanu svetkovinu Presvetoga Tijela i Krivi Kristove (Tijelovo). Svete Mise s Tijelovskim procesijama bile su: Čerević u 10.00 sati, Beočin u 17.00 sati i Srijemska Kamenica u 19.00 sati.

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA SVETKOVINA TIJELOVA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U četvrtak, 16. lipnja 2022., u srijemskomitrovačkoj katedralnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, bazilici manjoj, svečano je proslavljena svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo ili Brašančevo.

SVETKOVINA TIJELOVA U ŽUPAMA ČEREVIĆ, BEOČIN I SRIJEMSKA KAMENICA

18. lipanj 2022.

ČEREVIĆ/BEOČIN/SRIJEMSKA KAMENICA (TU) – U četvrtak, 16. lipnja 2022. godine župljani župa Srijemskog Podunavlja: Sveti Josip, zaručnik BDM (Čerević), Sveta Barbara, djevica i mučenica (Beočin) i Našašće Svetoga Križa (Srijemska Kamenica) proslavili su zapovijedanu svetkovinu Presvetoga Tijela i Krivi Kristove (Tijelovo). Svete Mise s Tijelovskim procesijama bile su: Čerević u 10.00 sati, Beočin u 17.00 sati i Srijemska Kamenica u 19.00 sati.

U prigodnoj homiliji župnik, vlč Luka Ivković je rekao:

Danas slavi­mo svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Danas na poseban način želimo iskazati počast Isusovoj nazočnosti među nama pod prilikama kruha i vina. Danas na poseban način želimo Isusu zahvaliti što je svakog dana s nama i što će biti i ostati s nama do kraja svijeta.

 

Isus nije više među nama nazočan na tjelesan način no on je nazočan na jedan uzvišen i samo vjeri dostupan način u prilici male hostije te u kapljicama vina. Isus je tu s nama u svakoj našoj crkvi i kapelici, gdje se god nalazi svetohranište On je tu. On nas čeka da bi nas nahranio, da bi utažio našu duhovnu žeđ.

Kako smo čuli u Evanđelju Isus nahrani 5000 ljudi umnoživši nekoliko kruhova. Isus danas diljem svijeta na duhovan način hrani svaki dan milijune, svaki dan milijunima daje duhovnu hranu da bi se mogli s uspjehom boriti protiv zla i napasti.

Isus je znao da će doći dan kad će poći nazad Ocu nebeskom stoga je želio ostaviti jedan trajan spomen svoje nazočnosti na zemlji, stoga je na posljednjoj večeri ustanovio sakrament sv. Pričesti (svoga Tijela i Krvi) te sakrament svetog Reda – svećeništvo, da bi Apostoli i svećenici poslije njegova odlaska u nebo mogli uprisutnjivati upravo Njega među onima koji vjeruju u Njega.

 

 

 

 

 

 

 

Svećenici su, dakle, oni kojima je Krist dao ovlast da uprisutnjuju njega među njegovim izabranim pukom. Svećenici su oni po čijim rukama komadići kruha postaju Isusovo tijelo, a kapljice vina Isusova krv. Da bismo se pričestili Isusovim Tijelom i Krvlju trebaju nam svećenici preko čijih ruku Isus dolazi u našu sredinu i u našu dušu.

Danas kao i na Veliki četvrtak trebamo na poseban način ispitati svoje sudjelovanje u svetoj misi i u svetoj pričesti. To trebamo učiniti na svakoj svetoj misi, ali danas je posebna prigoda i pozvani smo na poseban način. Bog nam šalje sebe i svoj neprestani blagoslov preko svećenika koji je na oltaru Krist. On poput Krista zahvaljuje Bogu, uzima kruhove i dijeli ih kao Krist kada čudesno umnaža i hrani mnoštvo ili kao Krist na Posljednjoj Večeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U euharistiji nam je ponuđen Božji blagoslov. To nam kaže sam Isus u sinagogi u Kafamaumu (Iv 6): "Ja sam kruh života. Tko dođe k meni, neće više gladovati. Ovo je kruh koji silazi s neba i tko god bude jeo, neće umrijeti nikada ... Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će zauvijek."

O ovome bismo trebali, i ti i ja i svi mi, svakodnevno razmatrati i ponijeti ove riječi svaku nedjelju i svaku svetu misu, biti svjesni što se događa, a ne samo doći iz običaja.

O kako nam srca gladuju a ne mogu se nasititi jer jedemo krivu hranu, a olako odbacujemo onu istinsku. Primati živoga Krista u svoje srce nije samo mogućnost, već neizbježivost ako želimo živjeti s Bogom i biti Božji. Isto kao što moramo hraniti tijelo ako želimo napredovati, rasti i ostati na životu, tako je isto i s duhovnom hranom. Hraneći se svake nedjelje nećemo olako padati u grijeh, mrtvilo, smrt, već ćemo rasti i biti Bogu bliži.

Draga braćo i sestre, zastanimo i preispitajmo se pred živim Bogom jesmo li uistinu iskreni, dobri, težimo li dobu. Kako pristupamo pričesti, hoćemo li radije izgubiti ovozemaljski život zbog pričesti ili pričesti i vječni život zbog ovozemaljskoga. I dok slavimo zapovjedanu svetkovinu Katoličke Crkve, molimo Duha Svetoga da nam srca obrati te možemo svakodnevno pristupati pričesti i duhovno rasti.

 

 

 

 

 

 

 

Svete Mise i Tijelovsku procesiju svojim pjevanjem su uzveličali župljani uz orguljašku pratnju stolara orguljaša Ivana Bera. Tijelovska procesija išla je oko crkve, a oltare su pripremili župljani sa župnikom.

Tekst: Luka Ivković

Fotografije: Josip Pavlović, Nada Šušnjar, Eržebet Pauzart i Duško Jeremić