SASTANAK PREZBITERSKOG VIJEĆA

Vijeće savjetnika i Članovi Prezbiterskog vijeća Srijemske biskupije održali radni sastanak u Sr. Mitrovici

BLAGOSLOV DJECE U BEŠKI I MARADIKU

Zaziv Duha Svetoga i blagoslov djece i torbi u župama Sv. Ane i Sv. Terezije od Djeteta Isusa

KRIZMA I KRŠTENJE ČETVRTOG DJETETA U OBITELJI

Podjela sakramenta Potvrde i krštenje četvrtog djeteta u župi Uzvišenja sv. Križa u Rumi

KATEHETSKA NEDJELJA U HRTKOVCIMA

Na svečanim sv. misama zazvan je Božji blagoslov na učenike i njihove školske torbe

SANACIJA ZVONIKA U ERDEVIKU

ERDEVIK (TU) - Radovi na sanaciji kupole tornja župne crkve Sv. Mihaela arkanđela u Erdeviku, čekali su do petka 15. rujna 2023.godine, kada se pristupilo limarskim radovima. Naime, u razornoj oluji koja je poharala Srijem 19. srpnja 2023. godine, najteže je nastradao toranj župne crkve u Erdeviku. Olujni vjetar oštetio je kupolu tornja koja je obložena romboidnim bakarnim kockama, te otkrio dvije strane kupole tornja i porazbacao bakarne kvadrate po ulici i susjednim dvorištima. Zvonar Ivica Poljaković prikupio je veliki broj razbacanih bakarnih ploča,koliko je bilo dostupno. Župnik Nikica Bošnjaković zamolio je poduzeće "Beokran" iz Beograda, koji su sa velikom kamion dizalicom kroz šest dana podizali u korpi majstora limara da popravi oštećeni lim na kupoli. Na visini od 40 m, na kranu dizalice u korpi, limar Joška Feher iz Begeča, kroz šest dana ravnao je i zakivao otpale bakarne romboidne ploče, na dvije strane tornja. Radovi su završeni uz zaštitu i zagovor sv. Mihaela arkanđela, 22. rujna 2023. godine, na svesrdnu radost župljana i seljana u Erdeviku.

OPROŠTAJ OD ŽUPNIKA U PETROVARADINU

17. rujan 2023.

Uzvišenje svetog Križa proteklo u znaku oproštaja od dosadašnjeg župnika

 

PETROVARADIN (TU) - Proštenje u župi Uzvišenja svetog Križa u Petrovaradinu (Stari Majur) proslavljeno je 14. rujna koncelebriranom svetom misom koju je predslavio dosadašnji župnik Ivan Rajković, novoimenovani župnik u Srijemskoj Mitrovici, sa svećenicima Petrovaradinskog dekanata, te rođenim Petrovaradincem i župnikom Novih Banovaca i Inđije Dušanom Milekićem. Ovo je bila i oproštajna misa dosadašnjega staromajurskog župnika.

Na misi, na kojoj se okupilo mnoštvo župljana sve tri petrovaradinske župe, te gostiju iz okolnih mjesta i  Novog Sada, preč. Rajković propovijedao je o značenju drveta križa, koje je kroz stoljeća bilo određeno kao kazna za zločince, i to najveće, da bi ih se osuđenik u času smrti izvrgao ruglu i polako, osramoćen umirao. „Na taj križ biva pribijen Isus Krist, čovjek i Bog. Svjestan je što ga čeka da bi se ljudi spasili. Simbol sramote biva natopljen Božjom krvlju i upravo zato mijenja značenje. U trenutku kada na tom drvetu Isus predaje život, križ postaje klin koji se zabada u ovu zemlju i koji ubija Sotonu. Dotle je Sotona imao neograničenu vlast, i mogao je uraditi što je htio. Otkad je Krist natopio to drvo i zemlju ispod njega krvlju, drži Sotonu na uzdi. Mijenja se situacija u svijetu! Imamo dostojnoga junaka koji je bio kadar sve to podnijeti da stane u obranu čovječanstva i da čovječanstvo može dobiti šansu. Na tome mjestu, i od te točke počinje se i na zemlji širiti kraljevstvo nebesko. Sotona gubi glas, a Isusovo evanđelje, upravo zato što je njegovo svjedočanstvo odsudno za djelotvornost evanđelja, počinje se širiti. Kraljevstvo nebesko dolazi na zemlju i započinje odsudna borba“, tumačio je Rajković. Govoreći o značenju križanja, on je kazao kako „častiti sveti križ znači ispovijedati svoju vjeru u Isusovu muku i smrt kao potrebne za naše spasenje. Tim čašćenjem prihvaćamo žrtvu Isusovu kao spasonosnu“, dodao je on.

Nakon svete pričesti, župniku se, u činu oproštaja od njegove dosadašnje službe i Petrovaradina, gdje je bio župnik sedam godina, obratila riječima zahvale župljanka Slavica Renić. „Zahvaljujemo Svevišnjem što nam daje svećenike, jer bez njih mi smo izgubljeni. Zato cijenimo svećenike, jer po euharistiji mi smo u zajedništvu sa Isusom. Iskreno Vas molimo da molite za nas, za našu postojanost, da se probudimo iz duhovne tame i krenemo putem svjetlosti, putem Krista, putem , mira i ljubavi, jakom vjerom.  Tko je pozorno pratio Vaše propovjedi, uvijek je mogao dobiti odgovor na sva svoja unutarnja pitanja. Učvršćivali ste nas u postojanosti i svjedočenju svoga identiteta, snažili nas je na putu svakodnevnice. Nismo bili savršeni, te vas molimo za oprost. Zahvaljujemo na svim trenucima koje ste podijelili sa nama. Neka vas dragi Bog Majka Tekijska prate na putu da ustrajete u njemu. Vjerujemo da ćemo i mi ostati u Vašim mislima i molitvama“, kazala je ona, predavši, skupa sa župljankom Ivanom Melvinger Rajkoviću darove župljana.

U odgovoru na riječi zahvale, preč. Rajković je kazao: „Kada se čovjek oprašta, moli za oproštaj ako je koga uvrijedio i učinio nešto da bi se drugi osjećali loše. Kršćanski je opraštati i podnositi trenutke koje čovjek ima u svome životu, koji je nekad težim nekad ljepši, ako imamo toleranciju da prihvaćamo jedni druge. I Krist želi da mi sve na kraju otpustimo. Kada odemo sa ovoga svijeta, treba sve ostaviti ovdje. Što je bilo tu neka ostane i neka propadne s ovim svijetom, a mi ćemo zajedno živjeti u ljubavi Kristovoj jer nas on vodi u zajedništvo sa Ocem i Duhom Svetim. U toj ljubavi i miru trajno ćemo dobiti nagradu za sve one križeve što smo ih ovdje pretrpjeli, i svoje vlastite, ali trpeći i tuđe križeve, jer svi zajedno idemo ptem križa. Na tom putu potrebno je podržati drugoga u nošenju križa. Kain je Bogu odgovorio na pitanje gdje je: 'Zar sam ja čuvar brata svoga?' Jesi, čuvar si brata svoga! Kad tvoj brat nestane, izgubi se, kada zaluta, a ti si gledao i nisi ništa učinio, za to si odgovoran. Kada vidimo da netko posustaje, dužni smo ga s ljubavlju opomenuti, ne osuđivati čovjeka nego djela koja čini i s tim dobivamo prijatelja za život, ako posluša, a spasenje svoje duše ako ne posluša“, citirao je Isusove riječi Rajković, jedan od dvojice svećenika koji djeluju u Srijemskoj biskupiji a koji su rodom iz Pezrovaradina.

On je prije blagoslova pozvao vjernike na čašćenje relikvija Svetoga Križa, koje se čuvaju u ovoj crkvi.

Nakon mise u prostoru staromajurskog župnog doma priređeno je zajedničko druženje svećenika i vjernika, tijekom koga se Rajkoviću na suradnji zahvalio u ime društvenih struktura, i zaželio mu svako dobro na novoj službi, Goran Kaurić, zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama u Pokrajinskoj vladi i zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

M. Tucakov