SRIJEMCI NA ANTUNOVSKOM HODU U ZAGREBU

Mladi iz Srijema sudjelovali su prvi put na ovom hodočašću

ZAREĐEN NOVI POŽEŠKI BISKUP MSGR. IVO MARTINOVIĆ

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske

PROSLAVLJEN NASLOVNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U nedjelju, 9. lipnja, svečanim euharistijskim slavljem koje je u sarajevskoj katedrali Sarajevu predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova pod čijom je zaštitom Vrhbosanska nadbiskupija, ali i sama prvostolnica.

BISKUP SVALINA PREDVODIO MISU TE BLAGOSLOVIO NOVOPOSTAVLJENI OLTAR I KIP SRCA ISUSOVA

Srijemski biskup Fabijan Svalina predvodio je u petak, 7. lipnja svečano večernje misno slavlje o svetkovini Presvetoga Srca Isusova u istoimenom svetištu u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je blagoslovio novopostavljeni oltar i kip Srca Isusova, koji su u osječko svetište dopremljeni iz Zagreba, a rad su pokojnog isusovca p. Marijana Gajšaka, koji je jedno vrijeme djelovao i u Osijeku.

U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO

Misno slavlje predvodio je kancelar Srijemske biskupije i župnik u Laćarku preč. Tomislav Lasić

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SIMPOZIJ U PETROVARADINU

17. svibanj 2024.

Simpozij će se održati u petak i subotu, 24. i 25. svibnja

Srijemska biskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Institut za povijest istraživačkog centra za humanističke znanosti mađarske istraživačke mreže organiziraju međunarodni znanstveni simpozij na temu „Srijemska biskupija kroz povijest“. Simpozij će se održati od 24. do 25. svibnja u Hotelu Leopold I. u Petrovaradinu s početkom u 8.30 sati.

Predavanja će biti podijeljena na pet sekcija, a iza svake sekcije predviđena je rasprava. O povijesti Srijemske biskupije govorit će sljedeći predavači: H. Gračanin, S. Andrić, D. Jelaš. M. Karbić, S. Varga, D. Mlinarić i P. Plantosar, M. Andrić, R. Skenderović, D. Božić Bogović, S Lazanin, E. Lovaš i Z Gözsy, G. Grbešić i I. Zubac, I. Armanda, D. Njari, D. Tomas, S. Josipović Batorek, s. E. Radičević, s. F. Tomas, s. K. Mijatović.

Pored povijesnih prilika kroz koje je prolazila Srijemska biskupija, govorit će se i o istaknutim ličnostima koje su ostavile svoj trag u povijesti biskupije, te o redovnicima i redovnicama koje su djelovale i još uvijek djeluju na ovim prostorima.