BISKUP FABIJAN U RIMU I VATIKANU

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina sudjelovao je na seminaru za biskupe u Rimu, te se susreo sa Svetim Ocem na audijenciji u Vatikanu.

LIJEPI BROJ DJECE ZAZVAO DUHA SVETOGA NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE U HRTKOVCIMA, NIKINCIMA I PLATIĆEVU

Župe u Hrtkovcima i Nikincima, s filijalom Platičevo, proteklih su nedjelja radosno obilježili početak nove školske, vjeronaučne i katehetske godine blagoslovom školaraca i torbi, te zazivom Duha Svetoga, uz aktivno sudjelovanje brojnih učenika

U NOVIM BANOVCIMA PROSLAVLJEN OBITELJSKI DAN

NOVI BANOVCI (TU) - Na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije - Malu Gospu, župna zajednica u Novim Banovcima u Srijemskoj biskupiji je proslavila svoj crkveni god, ali je već tradicionalno prva nedjelja nakon tog blagdana također od posebnog značaja - posvećena je molitvi i zajedništvu obitelji pod nazivom “OBITELJSKI DAN”. Tako je bilo i ove godine, u nedjelju 11. rujna. Župna zajednica se okuplja na dan Gospodnji moliti za svoje obitelji, za vjeru i blagoslov, pomoć u nemoćima i za ozdravljenje bolesnih, i želi povjeriti Gospinom zagovoru sve obitelji tog mjesta. Svetu misu je predvodio domaći župnik i organizator susreta, vlč. Dušan Milekić, te u homliji istaknuo:

UZ SPOMENDAN ŽALOSNE GOSPE – TRAGIČNO STANJE NJEZINE KAPELE S KALVARIJOM U PETROVARADINU

PORUKA SRIJEMSKIH BISKUPA UZ POPIS STANOVNIŠTVA U REPUBLICI SRBIJI 2022.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Povodom predstojećeg Popisa stanovništva u Republici Srbiji 2022. godine, srijemski biskupi mons. Đuro Gašparović i mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, uputili su svim vjernicima i stanovnicima u Srijemskoj biskupiji prigodnu okružnicu s pastirskom porukom i poticajima:

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

18. kolovoz 2022.

 

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Srijemski biskup koadjutor s posebnim ovlastima, mons. Fabijan Svalina, sagledavši pastoralne i administrativne potrebe u Biskupiji, te nakon potrebnih razgovora i savjetovanja, potpisao je kroz proteklo razdoblje dekrete o personalnim promjenama u Srijemskoj biskupiji. Ukoliko nije drugačije naznačeno u pojedinim dekretima, sva razrješenja nastupaju 31. kolovoza 2022., a imenovanja započinju od 1. rujna 2022. godine.

 

 

Mons. Josip Ivešić rješenjem Nadbiskupskog Ordinarijata u Đakovu, stavljen je na raspolaganje srijemskom biskupu koadjutoru te imenovan župnikom u župi Uzvišenja sv. Križa u Rumi i Generalnim vikarom Srijemske biskupije.

Mons. Eduard Španović razriješen je službe župnog upravitelja u Župi Sv. Mihaela, arkanđela u Erdeviku.

Vlč. Ivica Zrno na vlastiti zahtjev razriješen je svih službi i dužnosti u Srijemskoj biskupiji te svoj pastoralni rad nastavlja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Preč. Tomislav Lasić kancelar Srijemske biskupije, razriješen je službe pastoralnog suradnika u Župi sv. Ane, majke BDM u Laćarku, te imenovan župnikom iste župe i Ravnateljem Tiskovnog ureda Srijemske biskupije.

Preč. Marko Loš vicekancelar Srijemske biskupije i župnik Župe sv. Roka hodočasnika u Petrovaradinu razriješen je službe župnog upravitelja u župi Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima.

Vlč. Matej Perić rješenjem Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu, stavljen je na raspolaganje srijemskom biskupu koadjutoru, te imenovan župnikom župe Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima, rektorom crkve Gospe od mira u Sr. Karlovcima i pomoćnikom upravitelja biskupijskog svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu.

Vlč. Nikica Bošnjaković župnik Župe Presvetog Srca Isusovog u Šidu, imenovan je župnim upraviteljem u župi sv. Mihaela, arkanđela u Erdeviku.

Vlč. dr. sc. Ivica Čatić razriješen je službe župnika u Župi Uzvišenja sv. Križa u Rumi, i imenovan pomoćnikom u pastoralnom radu u župama Sot, Erdevik, Gibarac, Kukujevci, Morović i Šid.

Tiskovni ured Srijemske biskupije