BLAGOSLOV VINOGRADA U PETROVARADINU I MARADIKU

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen na podunavskm padinama Fruške gore uz tradicijske običaje.

SRIJEMSKA KAMENICA PROSLAVILA SV. VINKA

U nedelju 22. siječnja 2023. godine u župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljen je zavjetni dan, sv. Vinko, đakon i mučenik.

BISKUP FABIJAN PROSLAVIO IMENDAN U ZAJEDNIŠTVU S NADBISKUPIMA, SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

Na spomendan sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika, srijemski biskup koadjutor proslavio je svoj imendan u zajedništvu s đakovačkim nadbiskupima, domaćim svećenicima i gostima, te vjernicima župa u Srijemskoj Mitrovici i Laćarku.

BISKUP FABIJAN PREDVODIO MISNA SLAVLJA U KATEDRALI

Srijemski biskup koadjutor predvodio je svečana misna slavlja u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na svetkovine Bogojavljenja i Krštenja Gospodnjeg. Na Bogojavljenje je ujedno bila i sv. misa zahvale za dar služenja pokojnog pape Benedikta XVI.

BOŽIĆNA PREDSTAVA U SOTU

Učenici osnovnoškolskog uzrasta uprizorili su događaj Isusova rođenja

BISKUP FABIJAN PREDVODIO MISNA SLAVLJA U KATEDRALI

23. siječanj 2023.

Srijemski biskup koadjutor predvodio je svečana misna slavlja u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na svetkovine Bogojavljenja i Krštenja Gospodnjeg. Na Bogojavljenje je ujedno bila i sv. misa zahvale za dar služenja pokojnog pape Benedikta XVI.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - U petak 6. siječnja 2023.god. u Srijemskoj Mitrovici svečanom svetom Misom u 9.30 sati proslavljen je blagdan Bogojavljanja te blagoslovljena voda. Svetu Misu je predvodio srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uz koncelebraciju domaćeg župnika mons. Eduarda Španovića.

Na početku misnog slavlja biskup Svalina je pozdravio okupljeni vjerni puk, i potakao da poput mudraca sa Istoka i mi moramo uvijek tražiti Gospodina. Biti pozorni na znakove na putu koji nas vode k Gospodinu. Kako zbog blagoslova kuća koje je u toku u Srijemskoj Mitrovici nije bilo moguće ranije, današnje misno slavlje je prikazano kao zahvala za život i rad, te molitva za papu emeritusa Benedikta XVI koji je umro 31. prosinca 2022.god.

U prigodnoj homiliji biskup je istakao kako je čudesno to traganje za Bogom tri mudraca. Njihovo traganje je čudesno zaokupiralo maštu ljudi kroz stoljeća, još od prvih kršćanskih vremena. Svojim sunarodnjacima su oni izgledali kao kakvi čudaci, koji toliko čeznu za Bogom da se usuđuju zaputiti u nepoznato ne bi li ga pronašli. "Može li se o čovjeku reći nešto ljepše i pohvalnije nego – ON TRAŽI BOGA! To, znači, on nije zadovoljan punim zdjelama, njegova duša traži nešto više. Njegova je duša dublja a da bi njezinu glad moglo utišati ono što nudi ovaj svijet, i taj čovjek s nekim nemirom gleda na zvijezde, posebno na zvjezdu koja bi ga mogla dovesti k Bogu." Rekao je biskup. Svi mi tražimo Boga, ali se u toj potrazi možemo prepoznati u npr. izgubljenom sinu, koji kad se umori od lutanja svijetom, počne čeznuti za sigurnošću očeve kuće koju je ranije iskusio. Primjer koji je istakao biskup Svalina je sveti Augustin, koji je i bježao od Boga i tražio ga, da bi ga na koncu pronašao u sebi i morao priznati "Gospodine, pa ti si bliže meni nego ja sam sebi". "BOG NAS TRAŽI, BOG SE NAMA OBJAVLJUJE" istakao je biskup. Možemo se prepoznati i u farizejima i književnicima koji su zadovoljni Bogom kojeg su našli u spisima ali se ne upuštaju u potragu za njim. Postoje i oni poput Heroda. Oni u Bogu vide pretnju, nekog ko je protiv njihovih užitaka, moći. Oni Boga traže kao što policajac traži prekršitelja. Prema takvima Bog je samo opasnost za sreću čovjeka. "Mi svi tražimo Boga. Na ovaj ili onaj način. No još više Bog traži nas. Kroz čitav se Stari Zavjet javljao kao svjetlo, a kroz svu je povijest na tragu za ljudima. Svaki prorok i mudrac, to je korak Božji više k nama. Konačno je prispio u Betlehemsku štalu... Ne dolaze k njemu samo pastiri i Tri kralja, nego eto i nas iz velike daljine, da kleknemo pred njega da mu se poklonimo sretni što smo ga našli. Donijeli smo mu i darove: svoje vlastito srce puno tople ljubavi, kao što pjevamo u božićnoj pjesmi: »Isuse, mili Bože moj, srce ti dajem da sam tvoj«." Završio je biskup Svalina.

Pošto smo pod svetom Euharistijom posebno molili za papu u miru Benedikta XVI., biskup Svalina se osvrnuo i na život svetog oca. Istakao je da je to jedan od najvećih teologa XX. stoljeća i suvremeni crkveni naučitelj. Bio je čovjek duboke vjere, o čijoj će se oštroumnoj teologiji još puno pričati i pisati. Njegov život ostaje kao inspiracija, izazov i poticaj da još dublje živimo i svjedočimo svoju vjeru u Crkvi u današnjem vremenu punom izazova, istakao je biskup.

Nakon Pričesti uslijedio je tradicionalni blagoslov vode.

Liturgijsko pjevanje je animirao župni zbor predvođen sestrom Cecilijom Tomkić.

U nedjelju 8. siječnja 2023.god. u Srijemskoj Mitrovici, pod svečanom svetom Misom u 9.30 sati proslavljen je blagdan Krštenja Gospodinova te kraj božićnog vremena. Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uz koncelebraciju mons. Eduarda Španovića župnika župe svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici.

Biskup Svalina je pozdravio okupljene vjernike, te naglasio da je Isus nakon krštenja počeo svoje javno djelovanje,  te da smo i mi kao Krštenici pozvani svjedočiti Boga u svojoj okolini, na svom radnom mjesu, u svojoj obitelji. Više puta je biskup naglasio da je bitno da se prisjetimo svog krštenja te da slavimo dan kad smo se krstili kao bitan datum u svom životu.

U prigodnoj homiliji biskup Svalina je rekao da trebamo razlikovati Ivanovo krštenje od Isusovog krštenja. Ivanovo krštenje je obredno krštenje, krštenje priprave. Ali ostati samo na obredu a ne uronuti dublje u nutrinu, u dušu, u ljubav, u duh bilo bi kao da znamo note ali niti pjevamo, niti sviramo. S druge strane Isusovo krštenje, označuje preporod. Isus prolazi Ivanovo krštenje i time se solidarizira s ljudskim rodom i s ljudskom naravi, ali ujedno je to i njegovo objavljenje. Isusovo djelo započinje Ivanovim svršetkom. Evanđelje nam donosi saznanje da je Isus Sin Božji, On je prorok nad prorocima." Krštenjem Isus izlazi iz anonimnosti i postaje javno Krist, preporoditelj ljudskog roda, otvara vrata novom čovjeku i novom čovječanstvu. Započinje Kristovo vrijeme, Nova era čovječanstva. Isus je Sin Božji." Dalje biskup naglašava da Krist započinje svoju misiju spasenja i da daje svojeg Duha kako bi preporodio nutrinu ljudskog bića. Za slušanje Božjeg glasa potrebna je tišina, šutnja u kojoj Bog progovara i objavljuje sebe. "Na spomen Isusovog krštenja, spomenimo se i svojeg krštenja. Da li smo ostali samo na obredu ili je došlo do promijene naše dubine? Imamo li mi Duha Božjeg? Može li se Duh Božji otkriti preko nas?" – završio je biskup.

Na kraju misnog slavlja je biskup Svalina još jednom čestitao okupljenim vjernicima Božić i rekao da to čini namjerno, jer božićni duh i raspoloženje treba stalno da su u našem srcu i duši.

Tekst i fotografije: Željka Klavžar