U NOVOM SJEDIŠTU SRIJEMSKE BISKUPIJE ODRŽANA 56. SKUPŠTINA BISKUPA METROPOLIJE

Održana 56. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

NOVI NUNCIJ STIGAO U REPUBLIKU SRBIJU

U četvrtak, 23. studenog 2022. srijemski biskupi dočekali su novog nuncija u Republici Srbiji, mons. Santa Gangemija.

KRIST KRALJ, NEDJELJA ZAHVALNICA I NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA U NOVOM SLANKAMENU

U Novom Slankamenu osobito svečana proslava svetkovine Krista Kralja - proslavljena nedjelja zahvalnica i nedjelja bračnih jubileja

SRIJEMCI NA PROSLAVI PATRONA KONKATEDRALNE ŽUPE

Generalni vikar srijemske biskupije predvodio je svečano euharistijsko slavlje za župni god u beogradskoj konkatedrali, a pjevanje je animirao katedrali zbor „Sveta Cecilija“ iz Srijemske Mitrovice

GOSTOVANJE ZBORA MLADIH VERITAS IZ ŽUPE DOBROG PASTIRA IZ ĐAKOVA NA SVETKOVINU KRISTA KRALJA U ŽUPI RUMA

Zbor mladih Veritas iz Đakova, predvođen svojim župnikom vlč. Ilijom Doganom, posjetili Srijemsku biskupiju i župu Uzvišenja sv. Križa u Rumi

HOLYWIN - SVETOST POBJEĐUJE! BDJENJE MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

31. listopad 2022.

Diljem kršćanskog svijeta molitveno se obilježava večer uoči velike svetkovine Svih Svetih, pod nazivom "Svetost pobjeđuje - Holy win!", a inicijativi su se priključili i mladi Srijemske biskupije, okupljeni u kapeli Gospe od mira u Sremskim Karlovcima.

SREMSKI KARLOVCI (TU) - U ponedjeljak, 31. listopada, okupili su se mladi iz cijele Srijemske biskupije, zajedno s domaćim župljanima, na molitvenu večer bdjenja uoči svetkovine Svih svetih u povijesnoj kapeli Gospe od mira u Sremskim Karlovcima, gdje je potpisan čuveni Karlovački mir koji je okončao stoljetne ratove s Otomanskim Carstvom.

Povjerenik za pastoral mladih Srijemske biskupije, i župnik u Novim Banovcima i Inđiji, vlč. Dušan Milekić, dočekivao je i pozdravljao mlade koji su se okupljali već od 18 sati. Program je započeo prilikom za sakrament pomirenja, te sv. Misom u 18 sati, gdje je vlč. Milekić izrekao nadahnutu homiliju o važnosti života u Istini. Bogu ne trebaju naše maske koje svakodnevno stavljamo pred ljudima, ni fizičke niti one psihološke ili duhovne, on vidi u srce, i ljubi te baš takvog kakav jesi. Nema onda potrebe za skrivanjem, niti posezanjem za tuđim "identitetima" da bih bio prihvaćen, a često i na mala vrata pustio đavla koji me želi prevariti, istaknuo je propovjednik. 

Na kraju svete mise izložen je Presveti Oltarski Sakrament, te je program nastavljen dubokom molitvom i klanjanjem u tišini uz meditativnu glazbu, a meditacije i poticaje na molitvu vodio je vlč. Milekić. Molilo se za mlade, za obitelji, i za razne zamke i poteškoće s kojima se susreću. 

Na kraju su svi zajednički izmolili Litanije svih svetih kao uvod u svetkovinu, te izmolili molitve potrebne za dobivanje potpunog oprosta u ovim danima za naše pokojne. Mladi su donosili upaljene lučice kao znakove svoje vjernosti i ljubavi prema Gospodinu, te ih polagali pred izloženi Presveti Sakramenat, a nakon Euharistijskog blagoslova, bila je prilika i za pojedinačni blagoslov te su mnogi ostali i dalje u molitvenoj tišini pred Gospodinom. Bilo je zaista dirljivo vidjeti mlade u dubokoj molitvi i zaista oduševljene ovom večeri i inicijativom, koja je naišla na jako dobar odjek u cijeloj biskupiji.

Uz vlč. Milekića, koncelebrirali su i sudjelovali i župnici iz Sremskih Karlovaca, Sremske Kamenice, Beočina i Čerevića, te Laćarka i Petrovaradina zajedno sa mladima iz njihovih župa. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor župe Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima. Nakon pjesme, slavljenja i molitve, nastavilo se u pastoralnoj dvorani uz veselo druženje, pjesmu i okrepu. 

 

Fotografije: Sara Žurovski, Darko Pek