PROSLAVA SVETE BARBARE U ŽUPI BEOČIN

10. prosinac 2017.

BEOČIN (TU) - Poznato rudarsko mjesto u Srijemu, župa Beočin, proslavilo je 4. prosinca 2017. godine blagdan svete Barbare, djevice i mučenice, zaštitnice rudara i zaštitnice svoje župe. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, u zajedništvu sa svećenicima svih dekanata Srijemske biskupije i gostima iz susjedne Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 U prepunoj crkvi vjernika iz Beočina i okolnih župa, beogradski nadbiskup je na početku homilije rekao: „Svi mi otkrivamo vrijeme globalizacije, čitav svijet se na poseban način povezuje previše jednostrano, jednodimenzionalno i to sve nas povezuje.

Evo zato ja jako volim ići u svaku župu, gdje sam pozvan, upravo zato jer je velika zadaća Katolčke Crkve i u Srbiji, da bude sve jače povezana, jer je naša uloga i zadaća izvanredno velika. Možda smo toga premalo svjesni, neka nam i ovaj blagdan - svetkovina za Vas pomogne da bismo otkrivali ne samo osobno dostojanstvo kršćanina već i zadaća naše zajednice. Drago mi je da vidim da ste hrabri, što znači da ste jaki, neka tako bude, na to nas poziva i današnja svetica. Sveta Barbara nam je upravo u tome uzor, i ako je bio njezin otac poganin, i ako nije želio da ona bude vjernica, i ako ju je kažu stavio u neke vrte zatvora sa samo dva prozora, bez vratiju, ona se oslonula na Boga, kako simbolično nije važno dali je baš tako povijesno bilo ili ne da je najedanput nastao i treći prozor u tom zatvoru.
Upravo zato jer je bila tako sjedinjena s Bogom Ocem i Sinom i Duhom Svetim, ona je pobijedila svijet. Ona je osjetila zbog duboke vjere i čiste duše to zajedništvo s Bogom. I zato je osjetila da je čistoća ljepota duše, njezina najdublja sigurnost jer ju povezuje sa Isusom Kristom. Zato nije bilo teško niti onda kada je bila tako mučena, kada je njoj vlastiti otac odsjekao glavu. Zašto? Jer vidi da onaj koji živi iz vjere zna, živi već sada u vječnosti.“
Na koncu je nadbiskup zaključio: „Oni koji nas možda progone i s nama se ne slažu, ne dijele naše
mišljenje, moraju biti svjesni da mi oslanjajući se na Krista Gospodina, koji je uskrsnuo, uvijek pobjeđujemo. I onda možda kada nas preziru, ogovaraju ili progone,  ipak je naša snaga jača od onih koji nas progone ili ne razumiju ili protiv nas govore.
Nije naša jakost braćo i sestre u broju u kvantitetu i to je važno, ali je primarno, važno je da smo duhovno jaki. I svi oni koji su tako sjedinjeni s
Kristom Gospodinom uvijek će najače promicati i zajedništvo s onima koji su drugačijeg mišljenja, drugačijeg stava ili drugačije vjere. Jer najdublje iskustvo vjere, iskustvo života s Isusom Kristom nas uvijek približava svim ljudima, i ako ti ljudi još ne poznaju Isusa Krista, upravo će ga po nama upoznati.“
 

Župa broji danas oko 300 obitelji, a svetu Barbaru posebice časte tamošnji rudari. Ovogodišnja proslava naslovnika župne crkve uzeta je kao uvod u proslavu 40 godina od uspostave župe koja se slavi 2019. godine. Za početak obilježavanja proslave ovog skromnog jubileja župe uzet je jubilej kojega se ove godine spominje sama župa, a to je 75 godina od darovanja oltara i oltarne slike od strane tadašnjeg biskupa i beočinskih rudara.

Liturgijsko pjevanje popratio je združeni zbor župnih zborova župa Beočin, Čerević i Srijemska Kamenica pod glazbenom pratnjom Petra Pifata, predsjednika HKPD Jelačić iz Petrovaradina.
Nakon svečane svete mise bilo je zajedničko druženje župljana s nadbiskupom uz čašicu razgovora u župnome dvorištu, kao i zajednički susret kod stola. Na samoj svečanoj svetoj misi uz prisutnost župljana iz župe Beočin slavlju su prisustvovali i župljani okolnih župa kao i predstavnici lokalnih vlasti općine Beočin, te predstavnici hrvatske nacionalne zajednice.

                                                   Davor Kormanjoš