NEDJELJA ZAHVALNICA ZA PRIMLJENE DAROVE U SURČINU

SURČIN (TU) - Na blagdan Krista Kralja 26. studenoga Surčinci su po tradiciji i ove 2017. godine također prikazali Misu zahvalnicu za primljene darove tijekom protekle godine. Svečano misno slavlje predvodio je župnik preč. Marko Kljajić uz sudjelovanje velikog broja vjernika.

 U homiliji župnik je progovorio o Kristu Kralju svega stvorenja, koji je već na zelji naglasio da je on Kralj, ali da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Kad bi njegovo kraljevstvo bilo odavde, tada bi se njegovi podanici borili da ne padne u ruke neprijatelja. On nije kralj koji strogo vlada svojim podanicima, koji ih kažnjava, nameće im poreze i terete koji često ne mogu podnijeti,vodi ih u ratove, Isus je kralj dobrote, ljubavi i mira.

 „Slijedimo Krista Kralja u svojem životu, budimo mu bliski, budimo s njime, ostanimo mu vjerni i očekujmo ga u trenutku kada dođe njegovo kraljevstvo za koje molimo u Oče naš 'Dođi kraljevstvo tvoje'“, zaključio je predvoditelj slavlja preč. Kljajić. 

 Tradicionalno aranžman od plodova prinesenih za zahvalu je postavljen ispred oltara. Prineseni su plodovi vrtova, vinograda, voćnjaka i njiva. Župljani su se potrudili da aranžman bude originalan, maštovit, oslikan svim bojama jeseni. Na oltar je postavljen svježe umiješeni kruh.

 Ove godine župljani su posebno zahvalili Bogu i za obnovljeno svetište u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Umjesto starog itisona, svetište je popločano granitnom keramikom. Ispod keramike na dionicama gdje se zadržavaju svećenik i ministranti instalirano je električno podno grijanje. Obnova svetišta urađena je dobrotom Opštine Surčin koja je financirala izvršenje radova i kupnju potrebnog materijala, a dobrotom župljana svetište crkve je okrečeno.

 Misa je slavljena uz pjesme Kristu Kralju. Na kraju mise cijela crkva je pjevala zahvalnicu „Tebe Boga hvalimo“.

      Katica Naglić