KRIZMA U GOLUBINCIMA

GOLUBINCI (TU ) - Prelijepi duhovni događaj u prekrasnom sunčanom lipanjskom danu dogodio  se  u nedjelju 3. lipnja 2018. godine u golubinačkoj župi Sveti Juraj mučenik.

U prepunoj crkvi 31 krizmanik i krizmanica primili su pečat dara Duha Svetoga koji im je podijelio mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup. Njihovi kumovi i kume, svečano obučeni i uređeni, okupili su se u crkvenom dvorištu. Krizmanici su u procesiji s crvenim ružama u rukama, koje im je podijelila mlađa vjeroučenica Maja Semjanov, u zajedništvu s biskupom Gašparovićem i prečasnim Markom Kljajićem svečano ušli u lijepo okićenu crkvu.

Na početku misnog slavlja župnik preč.Kljajić pozdravio je biskupa, roditelje, kumove, krizmanike i sve prisutne u crkvi, te je izrazio radost i zadovoljstvo što se okupio velikii broj vjernika domaćih i gostiju i krizmanika, rekavši da postoje posebni dani u kojima je radost i bogatstvo kršćanskog života na djelu kao što je to danas.Nakon župnika, biskupa i sve prisutne u crkvi u ime krizmanika pozdravila je krizmanica Sandra Tonković, a cvijeće mu je uručila krizmanica Martina Debeljak.

Na samom početku misnog slavlja biskup Gašparović srdačno je pozdravio župnika, krizmanike, vjeroučiteljicu, roditelje, djedove i bake, kumove i kume, svu rodbinu i prijatelje.

Misna čitanja su pročitali roditelji krizmanika Luke i Nikole Linarić. Biskup Gašparović je u svojoj homiliji, osvrćući se na evanđelje, istaknuo kako treba i nakon primljene svete. Potvrde svakodnevno u životu raspirivati vatru Duha Svetoga i živjeti njegove darove. No, to je dar koji se mora otvoriti i koristiti svakodnevno ako želimo imati koristi Duha Svetoga u našem životu, naglasio je biskup Gašparović i poručio: "Dragi krizmenici, a i dragi vjernici! Živite zajedništvo vjere svaki put kad se međusobno okupljate, osobito kod slavljenja svete Mise i drugih sakramenata. Aktivno i velikodušno sudjelujte u životu ove župe, svaki put kad to od vas ova župna zajednica preko župnika zatraži, jer ćete tako iskusiti djelovanje Duha Svetoga koji će vam pomoći susresti Krista, biti njemu bliski i ostvariti crkveno i župno zajedništvo. A zatim, po Duhu Svetom koji vam se daje, posvećujte svoje obitelji. Donosite u vaše obitelji mir, radost, slogu, a napose ljubav, i to pravu Kristovu ljubav. Tada ćete biti slika svoje obitelji koja vas se neće stidjeti i u kojoj neće biti razočaranja ili malodušnosti. Sloga, ljubav, poštovanje i poslušnost u vašim obiteljima svjedočit će prisutnost Duha Svetoga kojeg sada primate po ovom sakramentu Potvrde ili Krizme. Nastavite živjeti pravim kršćanskim životom i ubuduće, i u školi i u zajednici vjernika i u svakom trenutku i na svakom mjestu gdje ste prisutni. Nemojte zastati na tom putu rasta. Pokažite i prijašnjim generacijama, koje su krizmane, a možda nisu pokazale spremnost nastaviti prakticirati svoju vjeru, da s krizmom nije završen vaš rast u vjeri i kršćanskom životu." - zaključio je biskup Gašparović.

Nakon homilje, obnove krsnih obećanja i polaganja ruku krizmanici su sa svojim kumovima pristupili biskupu koji im je na čelu sa svetim uljem učinio znak križa te su tako primili pečat dara Duha Svetoga.

Potom su krizmanici: Ivana Crnković, Nikola Šapina, Danijela Peršić, Boris Vlaj, Daniela Pavlović i Nemanja Šapina pročitali molitvu vjernika, u kojoj su izrekli Bogu svoje molbe, a Boris Vlaj, Nemanja Šapina, Nikola Šapina i Ivan Jurišić prinosili su na oltar darove: kalež, hostije, vino i vodu, dok je krizmanica Danijela Peršić za ambonom uputila Gospodinu prigodnu molitvu.

Nakon svete Pričesti krizmanika, kumova, roditelja i prisutne zajednice vjernika, krizmanica Željka Crnković zahvalila se biskupu, monsinjoru Gašparoviću, na njegovim riječima i činu podjele sakramenta svete Potvrde, a župniku Kljajiću i katehistici Nadi Ivošević što ih je lijepo i strpljivo pripremala za ovaj sakrament kršćanske zrelosti.

Ispred župne zajednice zahvalnost biskupu Gašparoviću izrazio je odbornik gospodin Željko Dokoza,uz riječi da se je vjernicima snalaziti se na zamršenim životnim putovima nije lako te im je potrebna stalna sakramentalna okrjepa i učenje o vjeri, u vjeri...

Nakon biskupovog blagoslova je uslijedila podjela uspomena na krizmu i flajera, potom zajedničko i pojedinačno fotografiranje. A crkveni je zbor pod vodstvom orguljašice Ivane Lalići vokalne pratiteljice Željke Dokoza, pjevao završnu pjesmu “Da mi je biti sunce”.

Krizmanici 2018. godine su: Andrea Neralić, Nikola Šapina,  ŽeljkaCrnković, NemanjaŠapina, Martina Debeljak , Boris Vlaj, Daniela Pavlović,Sandra Tonković,  Andrej Nerančić, Lana Peršić , Emil Knjisa,  Marko Jurišić, DarkoJurišić, DanijelaPeršić, DejanaNeralić, DanijelJurišić, Silva Došenović, MišaĆaćić, IvanaCrnković, Nikola Ćaćić, Luka Linarić, Milan Bešker,  Boris Nerančić, Luka Jurišić ,  Ivan Gašparović, DarkoDebeljak, Ivan Jurišić iZdravkoPeršić.

                                                                                                 Nada Ivošević