SRIJEMCI NA ANTUNOVSKOM HODU U ZAGREBU

Mladi iz Srijema sudjelovali su prvi put na ovom hodočašću

ZAREĐEN NOVI POŽEŠKI BISKUP MSGR. IVO MARTINOVIĆ

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske

PROSLAVLJEN NASLOVNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U nedjelju, 9. lipnja, svečanim euharistijskim slavljem koje je u sarajevskoj katedrali Sarajevu predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova pod čijom je zaštitom Vrhbosanska nadbiskupija, ali i sama prvostolnica.

BISKUP SVALINA PREDVODIO MISU TE BLAGOSLOVIO NOVOPOSTAVLJENI OLTAR I KIP SRCA ISUSOVA

Srijemski biskup Fabijan Svalina predvodio je u petak, 7. lipnja svečano večernje misno slavlje o svetkovini Presvetoga Srca Isusova u istoimenom svetištu u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je blagoslovio novopostavljeni oltar i kip Srca Isusova, koji su u osječko svetište dopremljeni iz Zagreba, a rad su pokojnog isusovca p. Marijana Gajšaka, koji je jedno vrijeme djelovao i u Osijeku.

U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO

Misno slavlje predvodio je kancelar Srijemske biskupije i župnik u Laćarku preč. Tomislav Lasić

SVETKOVINA SVIH SVETIH U IRIGU

03. studeni 2012.

      IRIG (IKA/TU) - Srijemski biskup Đuro Gašparović predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga, u župnoj crkvi u Irigu koja je posvećena Svim svetima. U koncelebraciji je, uz župnika i začasnog kanonika preč. Blaža Zmaića, bio i doc. dr. Ivica Čatić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

      U homiliji biskup je povezao svetkovinu Svih svetih s obilježavanjem Godine vjere i Godine svećeničkoga i redovničkog poziva u Srijemskoj biskupiji i istaknuo da su sveci, posebno mučenici s tih područja, koji su podnijeli smrt za Isusa Krista u ovim našim krajevima, svima nama svjedoci vjere i povjerenja u Isusa Krista i navjestitelji Kristova poslanja po svem svijetu. Oni su nam primjer u hodu prema svetosti i produbljivanju i jačanju vjere koju smo primili na krštenju i koju trebamo usavršavati.

      "Ovdje smo svi zajedno sjedinjeni u Kristu Gospodinu, s Kristom Gospodinom, kada slavimo ovu svetu misu u zajedništvu svetih. Ujedinilo nas je veliko mnoštvo vjernika koje nije moguće izbrojiti, a to su svi sveti. Bog posvećuje one koje je stvorio na svoju sliku i priliku. Za nas žive svetac označava čovjeka kojega možemo uzeti za uzor vjere, ufanja i ljubavi, koji je sve što je od Gospodina primio u životu, zasvjedočio krepostima u takvu stupnju da može drugima poslužiti za uzor. To se posvećenje za nas kršćane dogodilo po Isusu Kristu u trenutku krštenja, kad nas je Bog Duhom posinstva prigrlio kao svoju djecu i učinio nas dionicima svojega božanskog života. Zato je dobro da u ovom trenutku, dok smo ovako okupljeni na svetoj misi, imamo pred očima sve dobre ljude koje smo poznavali, kao i one koje nismo poznavali, a za njih smo čuli, a koji su u Gospodinu usnuli. Spomenimo se danas onih koji su na nas ostavili plemenit dojam dobrote i kojima, na ovaj ili onaj način, dugujemo zahvalnost. Dobro je da imamo pred očima i one sasvim nepoznate, za koje nismo čuli ili nismo imali prigodu da ih upoznamo. Stavlja se pred nas danas mnoštvo tolikih poznatih i nepoznatih koji su u zemaljskim uvjetima živjeli i oko sebe širili dobrotu i ljubav, koji su ostavili trag u svojim potomcima, u nama, ili koji su ostavili svijetao trag u duhovnosti, kulturi i u načinu života ljudi. Važno je da imamo pred očima sve što su ljudi ovdje na svijetu, nošeni Božjim Duhom, učinili dobro." Govoreći o našim pokojnicima, biskup je nastavio: "Stoga smijemo i možemo danas imati pred očima sve svoje mile i drage pokojnike i one koje poznajemo po dobru, smijemo ih danas gledati u kontekstu svetosti, u zajedništvu svetih, u tom nebeskom Jeruzalemu. Smijemo ih promatrati danas u svjetlu vjere, kao spašene i nagrađene za dobro što su ga činili."
      "Molimo Gospodina, braćo i sestre, da nikada ne ponestane uzora svetosti. Molimo za sebe i svoje bližnje da svetost što ju je na krštenju u nas ulio Otac nebeski ne bude nikada zakopana i neiskorištena. Neka svatko od nas tu svetost potvrdi u svojem kršćanskom životu. Zato je potrebno primijeniti Isusov govor na gori u kojem obećava blaženstvo onima koji sada osjećaju nedostatke i oslanjaju se na nadu koja je u Bogu. To su oni koji očekuju Božju pravednost, koji su pogođeni raznim nevoljama, koji teže za mirom, pravednošću, istinom, dobrotom, čistoćom srca. To nam poručuju svi sveti, to nam poručuju i sveti srijemski mučenici, koji su, više nego itko od nas, podnijeli mučeništvo i nepravdu", zaključio je srijemski biskup.

                                                                    Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević