BLAGOSLOV VINOGRADA U PETROVARADINU I MARADIKU

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen na podunavskm padinama Fruške gore uz tradicijske običaje.

SRIJEMSKA KAMENICA PROSLAVILA SV. VINKA

U nedelju 22. siječnja 2023. godine u župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljen je zavjetni dan, sv. Vinko, đakon i mučenik.

BISKUP FABIJAN PROSLAVIO IMENDAN U ZAJEDNIŠTVU S NADBISKUPIMA, SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

Na spomendan sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika, srijemski biskup koadjutor proslavio je svoj imendan u zajedništvu s đakovačkim nadbiskupima, domaćim svećenicima i gostima, te vjernicima župa u Srijemskoj Mitrovici i Laćarku.

BISKUP FABIJAN PREDVODIO MISNA SLAVLJA U KATEDRALI

Srijemski biskup koadjutor predvodio je svečana misna slavlja u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na svetkovine Bogojavljenja i Krštenja Gospodnjeg. Na Bogojavljenje je ujedno bila i sv. misa zahvale za dar služenja pokojnog pape Benedikta XVI.

BOŽIĆNA PREDSTAVA U SOTU

Učenici osnovnoškolskog uzrasta uprizorili su događaj Isusova rođenja

SVEČANO PROSLAVLJENA SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODNJEG U SRIJEMSKOJ MITROVICI

07. siječanj 2023.

Središnje Božićno misno slavlje u Srijemskoj Mitrovici

SR. MITROVICA (TU) - U nedjelju 25. prosinca u Srijemskoj Mitrovici svečanom svetom Misom u 10.30 sati, proslavljen je blagdan rođenja Isusa Krista. Svečano misno slavlje predvodio je srijemski biskup koadjutor mnsg Fabijan Svalina u zajedništvu sa mons. Eduardom Španovićem, župnikom župe svetog Dimitrija – đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, te preč. Tomislavom Lasićem, kancelarom i župnikom župe sveta Ana u Laćarku.

Biskup Svalina je na početku misnog slavlja okupljenim vjernicima čestitao Božić, i pozvao ih da u njihovim srcima trajno bude nastanjena radost božićnog otajstva.

U prigodnoj homiliji biskup je rekao: “Danas na Božić susrećemo se s veličanstvenim Proslovom Ivanova evanđelja, prekrasnim tekstom, koliko veličanstvenim, toliko i teškim, pa mnogima i nerazumljivim. No, razvedrimo se. Uživajmo u njegovoj ljepoti, zamjećujući njegovu duboku mističnost. A ovo božićno jutro, nije samo jutro ljepote i mira, to je i vrlo složeno jutro. To je jutro u kojemu Ivanov Proslov  odzvanja jedinstvenom, neponovljivom, nigdje sličnom veličanstvenošću, i razlijeva se dušom poput miomirisa. Riječ je Svjetlo!

A Svjetlo je to, istinsko Svjetlo, koje je došlo na ovaj svijet, da obasja naš život, da mu dadne smisao, da dadne smisao svijetu, svemu stvorenomu, da bude Svjetlo svijeta. »Svjetlo istinsko koje prosvijetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i  svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna.« Ali svijet, kojemu svjetlo dođe da ga obasja i da ga obasja i da ga upozna, jer »svojima dođe«, da ga njegovi prime, oni to Svjetlo ne primiše, jer ga ne htjedoše upoznati, ne htjedoše primiti to istinsko Svjetlo koje je došlo na ovaj svijet. To Svjetlo, Mesiju, Spasitelja, koji ima doći na ovaj svijet , navještao je starozavjetni prorok Izaija riječima: »Narod koji je u tami hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja«. Izaija je naviještao tu blaženu noć u kojoj će se roditi Spasitelj. Svjetlo koje će obasjati svijet. Ta je noć božićna noć, noć koju je obasjalo Svjetlo koje je došlo na svijet i u kojoj je »narod koji je hodio u tami , svjetlost vidio veliku!«

Evanđelist Ivan u svom Evanđelju opisuje događaje koje drugi evanđelisti ne opisuju. Ivan u svom evanđelju govori o božanskoj biti Riječi, one Riječi koja se utjelovljuje po Duhu Svetom i kao malo dijete, kao čovjek, ulazi u naš svijet, rađa se u štalici, u jaslama, na Poslijednjoj se večeri ponizuje do pranja nogu svojim učenicima, a u euharistiji silazi na oltar.

Čini nam se strana, nerazumljiva ta Riječ u dubini svog stvarnog značenja: »U početku bijaše Riječ«. Što to znači? »U početku bijaše Riječ!« Stvaralačka Riječ! Nama ljudima to je nešto neshvatljivo, jer mi ljudi shvaćamo stvari, prihvaćamo i razumijemo ono što možemo opipati, što možemo učiniti. Razumijemo riječ, ali da po njoj može nešto biti stvoreno, da riječ bude stvarateljska to nam je strano. Čovjek je proizvođač, homo faber, on stvara svojim rukama ono što zamisli, ali ne po riječi, nego rukama. Ivan nas podjeća: božanski izvještaj o Stvaranju pun je smisla, unutrašnjeg i vanjskog, on nam govori o ljubavi, govori da je sve stvoreno iz ljubavi, da je Bog sve što je stvarao, stvorio iz ljubavi. Sve postoji, traje, »miče se«, kako će kasnije reći i sveti Pavao , u Riječi Božjoj, živoj Riječi. Riječi Očevoj, koja je rođena prije svih vjekova. Ta Očeva Riječ, to je stvaralačka Riječ, to je ona Riječ koja će sići na zemlju, utjeloviti se, da bi nam Bog po njoj, još jednom, dao dokaz svoje prevelike ljubavi. Jer kako kaže Ivan, »Bog je ljubav«. S čudesnom lakoćom Ivan nas uvodi u betlehemsku štaliću, do tog apsolutno prvog početka. To božansko Dijete »u kojemu spoznajemo Boga«, koje je Božanska Riječ , upravlja svim stvorenim , svemirom, upravlja nama. Ivan nas, gotovo bez prijelaza, vodi do jaslica, do tog malog krhkog dijeteta Isusa, »punog milosti i istine«, koje , kako pjeva božićno Predslovlje »budi u nama čežnju za nebeskim dobrima«. On povezuje sve ono što je važno, a to su dvije krajnosti. Budući da se radi o Savezu, dakle, odnosu Boga čovjekom, treba u isto vrijeme misliti i o Bogu i o čovjeku.

Božićna mi noć otvara mogućnost da bolje razumijem, da bolje shvatim, što znači ta Riječ taj znak mesijanskog Djeteta. Da, Bog neće govoriti na usta Isusa Čovjeka, tek kada će On početi svoje javno djelovanje, kada će početi naviještati kraljevstvo Božje. Bog je progovorio već u času njegova rođenja . Bog će govoriti i kroz Isusove izmučene udove, razapete ruke i noge, kroz njegov probodeni bok, napokon, kroz Isusovu smrt. Da, to je Ivan, onaj koji razmišlja dublje, koji proniče smisao Božjeg nauma s čovjekom preko Isusova božanstva , koji naglasak stavlja na Isusova Oca koji je na nebesima, ali koji je i naš Otac. Ivan se ne zadovoljava izričajem da je Bog postao čovjekom, da je Isus Bog i čovjek, da bi Bog razgovarao s čovjekom kao što čovjek razgovara s čovjekom. Tako je neprolazna Riječ poslijednji smisao svega, i svih stvari. Bog se priopćuje.

Tokom Misnog slavlja našom dragom crkvom odzvanjale su prelijepe božićne pjesme. Lijepo uvježban mitrovački župni zbor i orguljašica časna sestra Cecilija Tomkić su nas razveselili navježbanim novim pjesmama, te pjevanjem pučkih pjesama koje je pjevao sav okupljen vjerni puk.

Na kraju misnog slavlja župnik Eduard Španović se zahvalio biskupu što je predvodio misna slavlja na polnoćku i danas, kao i prečasnom Lasiću i grkokatoličkom mitrovačkom župniku Vovku koji se pridružio na sinoćnem slavlju. Župnik je zahvalio svima na svečanoj i dostojanstvenoj proslavi Božića i sinoć tokom polnoćke i danas na ovoj svečanoj svetoj Misi. Zahvalio se svima koji su pomogli da se crkva okiti i uredi, ministrantima, zboru i sestri za sviranje i pjevanje, i svim suradnicima koji vode brige o tolikim drugim stvarima. Župnik Španović je napravio i osvrt na lijepu pripravu za Božić lijepim i brojnim pohodima misa zornica kroz cijelo vrijeme Došašća. Župnik je vjerni puk pozvao da se u svojim molitvama sjete tolikih starih i bolesnih članova naše zajednice koji bi da im zdravlje i sile dozvoljavaju rado bili s nama, ta da im prenesemo njegove pozdrave i čestitke.

Biskup Svalina je prije kraja misnog slavlja pozvao župljane župe za pomoć i suradnju, te rekao da su kancelarije biskupije otvorene za sve one koji imaju ideje i prijedloge kako da se biskupija bolje razvija i radi u duhu Kristova nauka.

Nakom misnog slavlja nastavljeno je čestitanje Božića u dvorištu župe.

 

Tekst i fotografije: Željka Klavžar