BLAGOSLOV VINOGRADA U PETROVARADINU I MARADIKU

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen na podunavskm padinama Fruške gore uz tradicijske običaje.

SRIJEMSKA KAMENICA PROSLAVILA SV. VINKA

U nedelju 22. siječnja 2023. godine u župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljen je zavjetni dan, sv. Vinko, đakon i mučenik.

BISKUP FABIJAN PROSLAVIO IMENDAN U ZAJEDNIŠTVU S NADBISKUPIMA, SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

Na spomendan sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika, srijemski biskup koadjutor proslavio je svoj imendan u zajedništvu s đakovačkim nadbiskupima, domaćim svećenicima i gostima, te vjernicima župa u Srijemskoj Mitrovici i Laćarku.

BISKUP FABIJAN PREDVODIO MISNA SLAVLJA U KATEDRALI

Srijemski biskup koadjutor predvodio je svečana misna slavlja u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na svetkovine Bogojavljenja i Krštenja Gospodnjeg. Na Bogojavljenje je ujedno bila i sv. misa zahvale za dar služenja pokojnog pape Benedikta XVI.

BOŽIĆNA PREDSTAVA U SOTU

Učenici osnovnoškolskog uzrasta uprizorili su događaj Isusova rođenja

SLANKAMENAČKI BETLEMAŠI ČUVAJU STARU TRADICIJU

07. siječanj 2023.

Održan stari običaj - u Slankamenu Betlemaši i ove godine obišli župljane za Božić

NOVI SLANKAMEN (TU)Najljepše i ujedno najsvečanije je, a ujedno i čast, kad domaćinu u kuću uđu Betlemaši i pitaju “Jel slobodno pevati?” Domaćin tada odgovara: “Jeste, samo izvolite!”, i oni tada pjevaju staru Božićnu pjesmu “Oj Betleme grade slavni” - pričaju Betlemaši iz Starog Slankamena.

Tako su Betlemaši i ove 2022.godine pohodili kuće Slankamenaca. Običaj star više od stotinu godina nikada nije prekidan. Niti za vreme komunističkog režima, niti tokom tekških devedesetih godina, pa čak ni Covid-19 nije sprečio Slankamence koji su se pobrinuli da običaj ne propadne, jer kako i sami Betlemaši kažu, bolje da propadne selo nego običaj.
 
Četiri mladića i ove godine, obučena u narodnu sremačku nošnju, opasani sabljom i trobojkom, noseći mali Betlem, predstavljaju 3 kralja i Cara Heroda.
I ove godine kao i prethodnih, četiri mladića: Stevica Špancir, Stevan Takač, Gabrijel Albot I Peka Darko uspjeli  su održati ovaj običaj.
 
Betlemaši simboliziraju dio iz Biblije kada su Tri kralja - Gašpar, Melkior I Baltazar došli do Cara Heroda te ga pitali: “Gdje se rodio taj novi kralj Isus?”. Herod im naređuje neka idu da mu se poklone i dare prinesu, ali neka se vrate I njemu jave, da i on ode da se pokloni.
Nakon navještaja Isusovog rođenja, Betlemaši pozdravljaju domaćina sa pjesmom: “Domaćin sedi za zlatnim stolom, pustio noge u ladnu vodu, pa Boga moli da kiša pada, da žito rodi I rujno vino” koja simbolizira zahvalnost za prošlu i molbu za narednu rodnu godinu.
 
Nakon toga dječica potrče ka Betlemu da vide maloga Isusa, dok domaćin daruje Betlemaše.
Svaki domaćin se ponosi kada Betlemaši baš kod njega ostanu na čašici razgovora.
Nakon toga Betlemaši se pozdravljaju sa domaćinom, te idu kod drugog domaćina kako bi navjestili Isusovo rođenje.
Na samom kraju večeri, pred samu ponoćku, sve grupe Betlemaša se sastanu u crkvi te svom narodu navjeste ovu radosnu vijest.