ODRŽANA PRIMOPREDAJA SLUŽBE RAVNATELJA HRVATSKOGA CARITASA

ZAGREB (IKA) – U zgradi Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru u srijedu 25. svibnja održana je primopredaja službe ravnatelja Hrvatskoga Caritasa. Nakon dvanaest godina na toj dužnosti srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina službu ravnatelja predao je svojem nasljedniku fra Tomislavu Glavniku.

MARIJA POMOĆNICA–ZEMUNSKA GOSPA 2022.

ZEMUN (TU) – U utorak, 24. svibnja 2022., vjernici župe Zemun proslavili su svoju nebesku zaštitnicu, Mariju Pomoćnicu kršćana, koju časte i kao Zemunsku Gospu. Na taj dan se skupljaju vjernici Zemuna kao i oni iz drugih župa da bi iskazali čast nebeskoj Majci Mariji, te uvijek i iznova stavili sebe i svoje obitelji pod zaštitu Zemunske Gospe. Štovanje Marijino je ovdje uvijek bilo snažno, a posebno od ponovne ustanove župa 1721. Tada su franjevci kapucini donijeli Marijinu sliku i počeli je štovati kao Zemunsku Gospu. Ona je ovdje vjernicima ulivala nadu u bolje sutra. Ljudi koji su vezani za svoju Crkvu vezani su i za Zemunsku Gospu, te uvijek nastoje da njihova vjera bude pomognuta Marijinom pomoći. Stoga i nastoje štovanje Marije prenijeti na druge generacije sve do danas. O proslavi Zemunske Gospe svake se godine okupi veći broj vjernika, sa svojom vjerničkom nakanom i potrebom.

USPJEŠNO ZAVRŠENA MOBILNOST U SRIJEMSKOJ MITROVICI EUROPSKOG PROJEKTA „KOMPETENCIJA NA VRIJEME“

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U četvrtak, 19. svibnja 2022., u Srijemskoj Mitrovici, završena je mobilnost, koja je započela prije točno sedam dana. Ova aktivnost je dio europskog projekta Erasmus+ koji srijemskomitrovački župski Caritas „Sveta Anastazija“ provodi sa partnerima iz Poljske, Italije, Hrvatske i Ukrajine. Predstavnici iz svih zemalja partnera i ovaj su puta uzeli učešće u mobilnosti. Osobita radost bila je prisustnost dvije učesnice iz mesta Rivne, iz Ukrajine.

CARITAS I PALIJATIVNO ZBRINJAVANJE U REPUBLICI SRBIJI

BEOGRAD (TU) – U organizaciji Kolping društva Srbije I BELhospica iz Beograda,  u Beogradu je 10. svibnja 2022. održana Konferencija o stanju i pespektivama palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

XV. SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) – Susret je održan u subotu, 21. svibnja, u župi Presvetoga Trojstva u Srijemskim Karlovcima, u Kapeli Mir, pod geslom: Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem (Iv 14, 27)

PROSLAVA CRKVENOG GODA U SRIJEMSKOJ KAMENICI

04. svibanj 2022.

SRIJEMSKA KAMENICA (TU) – U utorak, 3. svibnja 2022., euharistijskim slavljem u 18.00 sati svečano je proslavljen blagdan Našašće Svetoga Križa – crkveni god župe Srijemska Kamenica.

Svečano euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Dušan Milekić, župnik u Novim Banovcima, uz suslavljenje vlč. Luke Ivkovića, domaćeg župnika, preč. Marka Loša, župnika iz Petrovaradina 3, vlč. Ivice Živkovića, župnika iz Hrtkovaca i vlč. Ivana Rajkovića, župnika iz Petrovaradina 2.

U uvodnoj riječi, vlč. Dušan Milekić je čestitao okupljenim vjernicima današnji blagdan te istaknuo važnost križa za svakog vjernika.

U prigodnoj homiliji je razmatrao o Isusovih pet rana na tijelu te ih je usporedio s čovjekovim životom.

Isusove rane na rukama predstavljaju nepravde koje sam učinio, svojim djelima, mržnjom, pakošću, ljude koje sam povrijedio. Isusove rane na nogama su moje noge kada nisam išao gdje sam trebao, rane koje vješto skrivam, rane moje prošlosti. Rane na nogama su netko koga sam probo, odveo na krivi put svojim stavovima, mišljenjima naveo ga da ode stramputicom.  Rana boka je posebna rana, rana koja pokazuje koliko ljudsko biće može biti duhom i emotivno ranjen. I u toj rani, vjerujem da možemo prepoznati svoj život, jer u njemu mnogo puta teče krv i voda, mnogo puta boli i rana od drugih, koji su držali svoje koplju u rukama i mnogo puta zarili u nas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zato je Krist sve to trpio da bi nama ponovno pokazao nas, što je čovjek. Čovjekov život, raširene ruke u bolima koje vape i teže da budu zagrljene. Biće koje vapi da je slobodno, a ne da je prikucano za drvo kao da je rob, zločinac. Zašto je to drvo posebno? Ako nema uskrsnuća onda nije posebno već zastrašujuće. Kako ima uskrsnuća križ je znak u kojem Bog širi ruke da zagrli nas koji težimo zagrljaju. Krist si daje pribiti svoje ruke, da ozdravim tvoje ruke, da znaš kuda ćeš dalje. Da taj bok, krvavi, zaliječim od svih rana koje ti imaš.

Križ i Krist na njemu je znak ljubavi. Krist nije došao da nas osudi, nego da nas spasi, zato taj križ ima snagu te s ponosom možete biti zajednica koja kleči pred križem, koja gleda u Isusov lik znajući da je u njemu ozdravio, da je u njemu oslobođen, siguran.

Braćo i sestre, svatko od vas ima svoj život, zna što bi u te rane stavio, i svako od nas drži svoje rane, možda zavijene, sakrivene, ali ih nosimo. U tom drvetu križa, kojega s  ponosom kao kršćani stavljamo u prostorima u kojima živimo jer želimo taj znak imati kraj sebe, znak je u kojem prepoznajemo da nam Bog stalno govori 'voljen si sine i kćeri', pogledaj i ozdravi. Kad Krista gledamo ozdravljamo od rana koje imamo, a imamo ih svi. Križ Kristov je melem za naše rane. Stoga predajmo Gospodinu svoje rane, da osjetimo Gospodinov zagrljaj.

 

 

 

 

Na koncu euharistijskog slavlja, vlč. Luka Ivković se zahvalio prisutnim svećenicima, osobito predsjedatelju, kao i župljanima i vjernicima susjednih župa koji su hodočastili da kao jedno stado proslavi blagdan Našašća svetoga Križa.

Prije misnog blagoslova izmoljena je molitva Svetome Križu, a poslije, prema običaju župe, dao se križ na čašćenje poklekom ili poljupcem. Euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor, predvođen dirigenticom Stefanijom Obleščuk i orguljaškom pratnjom stolara Ivana Bera iz Čerevića. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je druženje i okrjepa u prostorima župnoga dvora.

Luka Ivković