Povijesni podaci o crkvi, njezinoj gradnji i župnicima (SPOMENICA ŽUPE ŠID)

Rimokatolika u Šidu bilo je malo sve tamo do 1900.g. kada se počeše sve više naseljavati. Kupiše si jednu kuću sa podkućnicom i to pri kraju Šida, na lijevoj strani kako se ide u Gibarac. Tu podigoše drvenu zvonaru s jednim zvonom (oko 35 kg). Kasnije su uvidjeli da to mjesto nije podesno za gradnju crkve te se promijeniše za zemljište gde je danas sagrađena crkva. Dok se nije sagradila crkva, služba Božja se držala u grko-katoličkoj crkvi, što je bilo vrlo nezgodno, jer je crkva vrlo udaljena od centra gde se većinom nalaze rimo-katolici.

Godine 1929. prigodom sv. Krizme u Sotu i Čalmi Preuzvišeni gosp. biskup dr. Antun Akšamović, mislio bi da je u šali, ali on je mislio, kako bi se došlo do crkve u Šidu i on reče riječi: „Gospodine Cvrković, ja ću dati za gradnju crkve u Šidu duplo kao Vi”. Cvrković obećaje 10 000 din, a Preuzvišeni gosp. veselo odmah obećaje 20 000 din što je bio i prvi temelj za gradnju. Šiđani kada su to čuli, veseli, zahvalni svome biskupu što se toliko brine za njih, svi bez razlike dobi i staleža već godine 1930. sakupljaju na sve strane milodare za gradnju crkve.

Godine 1931. već se počine sa gradnjom. Nacrt je napravio gosp. arhitekta Franjo Funtak iz Vukovara za 20 000 din (dakakao sa troškovnikom). Preuzvišeni gosp. biskup, kao i gosp. Funtak imali su mnogo posla oko nacrta, jer je prostor na kojem je crkva vrlo malen, a okolo kuće. Preuzvišeni biskup predlaže gosp. Funtaku da nastoji da bi što impozantnije bilo pročelje crkve. Gosp. Funtak prijedlog Preuzvišenog prihvaća, te je i zbilja samo pročelje crkve tako lijepo da mu se svako mora diviti ili kako je Preuzvišeni biskup rekao: „takva crkva mogla bi biti za grad, a ne za Šid”.

Crkva nije zidana ni u jednom stilu – vele da je u hrvatskom stilu. Godine 1931. raspisuje se natječaj za gradnju crkve i kao najpovoljniji uzima se Franjo Kelet i Josip Detlinger uz cijenu 480 000. Gradnja napreduje, a 4. rujna dolazi Preuzvišeni gosp. biskup sa svojom prtanjom u Šid, gde je blagoslovio temeljni kamen i napisnu povelju, koja je uzidana jedan metar visine ispod prozora sa strane epistole. Žao mi je što nisam prepisao što smo napisali na toj povelji. Crkva je u to doba bila pod krovom.

Godine 1932. pod jesen crkva je potpuno gotova. Kupuje jedno zvono Marta Banić u težini od 780kg, koje je posvećeno na čast sv. Ilije, jedno kupuju Šiđani u težini od 450 kg, koje je posvećeno na čast Bezgrešnog Začeća, a jedno kupuje gosp. Keler u težini od 180 kg, posvećeno na čast sv. Josipa. Zvona su naručena kod Lebiša u Zagrebu za cijenu 46 000 din. Dana 15. listopada Preuzvišeni blagosivlje zvona, a 16. listopada blagoslivlje crkvu na čast Srca Isusova.

Godine 1944. za vrijeme II. svjetskog rata, toranj crkve biva miran, porušen, kao i pročelje, krov crkve. Godine 1963. župljani obnavljaju crkvu. Obnovljena crkva stajala je sve do 2010. godine, kada se potpuno pristupa rekonstrukciji crkve u izvorni izgled iz 1932. Projekat rekonstrukcije crkve kroz 4 faze, izradio je „Šidprojekt“. Godine 2011. za Sv. Nikolu postavljena su i elektrificirana na tornju zvona dobivena dozvolom Biskupskom ordinarijata iz crkve u Putincima. Za Jubilej ove 2012. godine u 10. mjesecu postavljen satni mehanizam sa sve 4 strane tornja, povezan sa otkucavanjem zvona. Druga faza obnove očekuje rekonstrukciju krova i svoda crkve.


 

vlč. Nikola Erdelji                    1932. – 1944.

vlč. Petar Cigüth                      1944. – 1948.

vlč. Antun Cvrković                1948. – 1948.

vlč. Stjepan Jedani                   1948. – 1955.

vlč. Tomo Takač                      1955. – 1969.

vlč. Mijo Vidaković                 1969. – 1972.

vlč. Tomislav Cvenić               1972. – 1975.

vlč. Andrija Križanović                       1975. – 1981.

 

 

vlč. Stjepan Čavka                   1981. – 1981.

vlč. Mirko Novak                    1981. – 1989.

vlč. Đuro Ćuraj                                    1989. – 1992.

vlč. Petar Šokčević                  1991. – 1992.

vlč. Berislav Petrović               1992. – 2005.

vlč. Krešimir Bulat                   2005. – 2007.

vlč. Dušan Milekić                   2007. – 2008.

vlč. Nikica Bošnjaković           2008. –

 


vlč. Nikica Bošnjaković, župnik

 

 

-          NOVI SATOVI NA TORNJU NAŠE CRKVE

Za ovu proslavu JUBILEJA katoličke crkve u Šidu, postavljen je na toranj crkve belgijski satni mehanizam sa 4 sata na sve 4 strane tornja. Svi vjernici i sami građani koji prolaze u blizini crkve, mogu znati za točno vrijeme gledajući sat na tornju crkve. Satni mehanizam je povezan sa zvonima, koji će otkucavati svakih 15 min. Prvih 15min biti će udar čekića  jednom na malo zvono, na pola sata (30 min) biti će dva udara čekića na malo zvono, na 45min biti će tri udara čekića na malo zvono, a svaki puni sat će biti udar čekića na veliko zvono onoliko puta koliko je sati. Zvona će tjekom dana davati zvuk od 6.00h ujutro do 22.00h navećer, kada će poradi noći utihnuti do zore. Zvono veliko se oglašava točno u podne sa 1min trajanja, zvono srednje se oglašava u 18.00h predvećer sa 1 min trajanja, zvono malo se oglašava u 20.00h sa 1min trajanja.

 

 

-          NOVI PARKING ISPRED CRKVENE KUĆE

Također se ima u planu uraditi i parking ispred crkvene kuće na adresi V. Karadžića 3. U spomenutoj kući održava se vjeronauk za djecu i mlade, zatim susreti i probe folklora HKD Šid. Budući da je veliki problem za parking automobila koji dolaze u ovaj dio grada, imamo namjeru izbetonirati postojeći travnati dio ispred kuće u parking za automobile.

 

 

-          JUBILARNO PUTOVANJE NAŠE ŽUPE I SVIH FILIJALA

Jednodnevnim putovanjem ili ekskurzijom kako kažu naša djeca, hodočastili bi i posijetili Đakovačku katedralu u kojoj će nas pozdraviti nadbiskup Marinu Srakić, zatim Nadbiskupijsko Marijansko Svetištu „Gospe od Utočišta u Aljmašu“ uz Dunav, gdje ćemo imati svetu misu, zatim u zajednicu „MIR“ u Osijek – središte hagioterapije, zatim pohodimo  „Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata“ u Vukovaru i na koncu nailazimo u rodnu župu župnika Nikice, gdje će nas primiti vlč. Miro Tomas, župnik župe Sv. Katarine u Nijemcima. POLAZAK JE U SUBOTU 27. 10. 2012. GODINE, tjedan dana nakon proslave Jubileja. Djeca osnovne škole plačaju 100 Din, a srednje škole 200 Din, odrasli plačaju 1000 Din.       UPISUJMO SE ŠTO PRIJE I UPLATIMO SI PUT U SAKRISTIJI KOD TETA JELKE ČURĆIĆ. PRIJAVLJUJTE SE I PRAVITE PASOŠE ILI POGRANIČNE!

 

 

-          NOVA ŽUPNA MOLITVENO-ISPOSNIČKA ZAJEDNICA „MOLITVA I POST“

Započela je sa svetim molitveno-isposničkim djelovanjem osobnog OBRAĆENJA ISUSU KRISTU i za one za koje se moli i posti o kruhu i vodi. Za svaki dan je potrebno da se prijavi 5 župljana poradi 5 PRESVETIH RANA ISUSOVIH, tako da od ponedjeljka do petka moli i posti 25 župljana, jedan dan u tjednu njih 5-ero, subotom i nedjeljom nema posta. Pet Isusovih rana: glava, jedna ruka, druga ruka, noge, i bok – Srce. Na čast tih 5 Isusovih Presvetih rana, oni koji se upišu za određen dan ovoga tjedna trebaju taj dan moliti i postiti i sve poslove i brige toga dana prikazati za 5 nakana:

  1. VLASTITO OBRAČENJE ŽIVOTA ISUSU KRISTU
  2. ZA OBRAĆENJE ISUSU KRISTU SVOJIH UKUĆANA I RODBINE
  3. ZA SVE SVOJE POKOJNE DUŠE U ČISTILIŠTU
  4. ZA OBRAĆENJE ISUSU KRISTU NAŠIH ŽUPLJANA
  5. ZA OBRAČENJE ISUSU SVIH KRŠĆANA ŠIDSKE OPĆINE

Nedjeljom na kraju svete mise, na izlasku iz Crkve se možete upisati. Zahvaljujemo moliteljima i isposnicima koji su proteklih tjedana ostvarili Isusovu preporuku „MOLITVA I POST“, te se žrtvovali za sebe, svoje žive i mrtve, za sve naše župljane kao i sve kršćane Šidske Općine.

-          MANJE TELEVIZORA – VIŠE ČITANJA SVETIH KNJIGA!

ZAPOČELI SMO SA DUHOVNOM NAOBRAZBOM ČITANJA KRŠĆANSKIH BIBLIJSKO-TEOLOŠKO-MOLITVENIH KNJIGA. Što to znači? Župna knjižnica posjeduje nekoliko stotina knjiga svetog sadržaja, a svaka je knjiga sveta što piše o dragom Bogu. Župnik mjesečno ima u ponudi jednu knjigu/svetu knjižicu u više primjeraka. Oni koji žele pročitati tu knjigu, trebaju se javiti odmah nakon svete mise da bi ju posudili. KNJIGA SE POSUĐUJE SAMO NA dva tjedna, ŠTO ZNAČI DA JU TREBA PROČITATI ZA 14 DANA, KAKO BI MOGLA BITI POSUĐENA DRUGIM ŽUPLJANIMA. Premalo čitamo knjige o Bogu, nažalost, zakržljali smo i nepoučeni o vjeri i Isusovom djelovanju u Crkvi. Naravno knjige se moraju čuvati, i nije dozvoljeno ništa u njima podvlačiti. Ovaj mjesec je u ponudi knjižica „Krunica, izvor snage“.

 

-          LUKNO, GODIŠNJI DAR ZA UZDRŽAVANJE ŽUPE I FILIJALA

Svaka naša crkva, a župnik vodi brigu o 9 crkvenih objekata, ima svoje troškove održavanja. Lukno po bračnom paru iznosi 2000 din, udovac ili udovica ili samac 1000 din. Vaš dar za popravak crkvi nije određen, već ga sami određujete onoliko koliko od srca možete. Za ovu godinu molim Vas sve da kao što je pravilo i praksa u drugim župama da se pohodi župnika u njegovom župnom uredu ili na jednoj od nedjeljnih misa, te se donese dar lukna u Crkvu, tako molim da i Vi učinite. Što to znači? Župnik tijekom blagoslova kuća ne želi izgledati kao „poreznik“ koji će u vašoj kući od vas primati lukno, već to trebate osobno donijeti prije Božića u župni ured u Šid, ili na svetu misu kada je u vašoj filijali. Za blagoslov kuća je dar u skladu s Vašim mogućnostima kao iskreni dar župniku i ministrantima, a ne još da župnik uzima i lukno. Dakle, godišnje lukno za uzdržavanje župa i sela treba donijeti prije Božića u župni ured ili na sv. misu. Župnik vas sve želi susresti u svojoj kući. Svakako se najavite i dobro mi došli u što većem broju, pogotovo kada se župnik priprema na operaciju koljena.

 

 

Vašim pokojnima važno je da osim što ćete im urediti grob, staviti cvijeće i upaliti svijeće, da dođete taj dan na svetu misu i izložite se Bogu, kojega su oni vidjeli!

RASPORED SVETIH MISA I BLAGOSLOV GROBOVA

ZA SVI SVETE I DUŠNI DAN

1.11.2012.  ČETVRTAK, Svetkovina Svih Svetih

- BATROVCI 8.30h sveta misa za sve pokojne, blagoslov grobova odmah nakon sv mise

- GIBARAC 11.00h sveta misa za sve pokojne, blagoslov grobova nakon svete mise

- KUKUJEVCI 13.00h sveta misa za sve pokojne, blagoslov grobova nakon svete mise

- ŠID sveta misa u 18.30h

 

2.11.2012. PETAK, Dan svih vjernih mrtvih, DUŠA U ČISTILIŠTU

- MOROVIĆ 8.30h sveta misa na groblju u crkvi MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA I DUŠA U

ČISTILIŠTU, poslije svete mise blagoslov grobova

-VAŠICA, 11.30h sveta misa u crkvi, nakon svete mise blagoslov grobova

- ŠID 14.00h blagoslov grobova, sveta misa u 18.30h

 

3.11.2012. SUBOTA

-   JAMENA 10.00h sveta misa u crkvi, nakon svete mise blagoslov grobova na groblju

-   BERKASOVO 13.00h blagoslov grobova na groblju

-  ŠID 14.00h blagoslov grobova na gradskom groblju u Šidu

 

Vaš svećenik i župnik, vlč. Nikica Bošnjaković