ODRŽANA PRIMOPREDAJA SLUŽBE RAVNATELJA HRVATSKOGA CARITASA

ZAGREB (IKA) – U zgradi Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru u srijedu 25. svibnja održana je primopredaja službe ravnatelja Hrvatskoga Caritasa. Nakon dvanaest godina na toj dužnosti srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina službu ravnatelja predao je svojem nasljedniku fra Tomislavu Glavniku.

MARIJA POMOĆNICA–ZEMUNSKA GOSPA 2022.

ZEMUN (TU) – U utorak, 24. svibnja 2022., vjernici župe Zemun proslavili su svoju nebesku zaštitnicu, Mariju Pomoćnicu kršćana, koju časte i kao Zemunsku Gospu. Na taj dan se skupljaju vjernici Zemuna kao i oni iz drugih župa da bi iskazali čast nebeskoj Majci Mariji, te uvijek i iznova stavili sebe i svoje obitelji pod zaštitu Zemunske Gospe. Štovanje Marijino je ovdje uvijek bilo snažno, a posebno od ponovne ustanove župa 1721. Tada su franjevci kapucini donijeli Marijinu sliku i počeli je štovati kao Zemunsku Gospu. Ona je ovdje vjernicima ulivala nadu u bolje sutra. Ljudi koji su vezani za svoju Crkvu vezani su i za Zemunsku Gospu, te uvijek nastoje da njihova vjera bude pomognuta Marijinom pomoći. Stoga i nastoje štovanje Marije prenijeti na druge generacije sve do danas. O proslavi Zemunske Gospe svake se godine okupi veći broj vjernika, sa svojom vjerničkom nakanom i potrebom.

USPJEŠNO ZAVRŠENA MOBILNOST U SRIJEMSKOJ MITROVICI EUROPSKOG PROJEKTA „KOMPETENCIJA NA VRIJEME“

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U četvrtak, 19. svibnja 2022., u Srijemskoj Mitrovici, završena je mobilnost, koja je započela prije točno sedam dana. Ova aktivnost je dio europskog projekta Erasmus+ koji srijemskomitrovački župski Caritas „Sveta Anastazija“ provodi sa partnerima iz Poljske, Italije, Hrvatske i Ukrajine. Predstavnici iz svih zemalja partnera i ovaj su puta uzeli učešće u mobilnosti. Osobita radost bila je prisustnost dvije učesnice iz mesta Rivne, iz Ukrajine.

CARITAS I PALIJATIVNO ZBRINJAVANJE U REPUBLICI SRBIJI

BEOGRAD (TU) – U organizaciji Kolping društva Srbije I BELhospica iz Beograda,  u Beogradu je 10. svibnja 2022. održana Konferencija o stanju i pespektivama palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

XV. SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) – Susret je održan u subotu, 21. svibnja, u župi Presvetoga Trojstva u Srijemskim Karlovcima, u Kapeli Mir, pod geslom: Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem (Iv 14, 27)

POSJET CARITASA BOLZANO–BRESSANONE SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

13. svibanj 2022.

PETROVARADIN (TU) – Od nedjelje 9. svibnja do četvrtka 12. svibnja delegacija Caritasa Bozen–Brixen, Bolzano–Bressanone na čelu s gospođom Sandrom D’Onofrio je posjetila Caritas Srijemske biskupije. Caritas Bolzano već dugi niz godina implementira razne projekte  na prostoru Srijemske biskupije. Oni se odnose na finaciranje urgentnih  i razvojnih projekata koji se implementiraju više ili manje kroz niz poslijeratnih godina. Također svoj rad su usmjeravali prema mladima, starima  a  kroz mikro kredite pomagali su ratare i zanatlije.

Budući da je Srijem dobio biskupa koadjutora msgr. Fabijana Svalinu željeli su ga posjetiti i pokazati svoju spremnost za daljnju suradnju. U razgovoru s biskupom sudjelovali su suradnici g. Sandre, koordinatorice Caritasa Bolzano za međunarodnu suradnju te sa strane Caritasa Srijemske biskupije preč. Jozo Duspara i koordinator g. Petar Dujić. Nakon razgovor u novim prostorijama Srijemske biskupije u Srijemskoj  Mitrovici zajednički su posjetili župu Hrtkovci. U Hrtkovcima su zajednički posjetili nekoliko obitelji koji se su korisnici caritasove pomoći u ogrjevnom drvu i drugim potrepštinama. Biskup Svalina je pokazao zainteresiranost  za izgradnju spremišta koji Caritasu nedostaje, kao za i renoviranje nekoliko starih župnih kuća koje bi se preuredile za smještaj starih osoba koje nemaju rješeno adekvatno stambeno pitanje. Na taj bi im se način omogućili bolji uvjeti života. Biskup Svalina je od imenovanja često iskazivao interes za Caritasove aktivnosti.

Drugi dan posjete se odvijao u gradu Šidu i okolici gdje je delegacija Caritasa Bolzano  htjela na licu mjesta posjetiti caritasove radnike koji rade u malom timu kućne njege, zatim u projektima koji su vezani u pomoći migrantima smiještenim u tri kampa s kojima Caritas Srijemske biskupije radi od početka. Također su posjetili obitelji i pojedince koji primaju razne vidove pomoći.

Trećeg dana delegacija je posjetila župe Novi Slankamen, Golubince i Maradik. Naime u Maradiku je Caritas Bolzano prije nekoliko godina izgradio dom za smještaj starih osoba koji nemaju adekvatni smještaj što za sada veoma dobro funkcionira. Uvjerili su se kako osobe koje su na socijalnoj pomoći veoma dobro održavaju prostor i kuću. Svaka osoba ima svoj vrt koji marljivo održava i uzgaja što joj daje mogućnost lakšeg života. Sve dažbine i održavanje zgrade za sada pokriva Caritas Bolzano.Također su posjetili obitelji i pojedince koji primaju različite vidove pomoći, a financira ih Caritas Bolzano.

Na kraju su posjetili župnika i volontere u župi Novi Slankamen u kojem se nalazi stara velika zgrada koja je restitucijom vraćena župi, ali je gotovo potpuno devastirana i potrebno ju je obnoviti. Zgrada će, najvjerojatnije, biti namjenjena za stanovanje siromašnih osoba. Župnik, preč. Berislav Petrović je delegaciji predstavio župu i naglasio kako je teško prošla vrijeme domovinskog rata gdje je brojka od oko četiri tisuće vjernika danas svedena na svega četiri stotine.

Kroz dvadeset godina prisutnosti Caritasa Bolzano u Srijemu ostvareni su mnogi projekti, među su i tri nogometna igrališta, te u više župa oprema za mlade u vidu  narodnih nošnji i glazbenih instrumenata. Nažalost, mnogi od njih se sve manje koriste jer mladi odlaze a ostaju stari koji sve više trebaju pomoć Caritasa i drugih socijalnih ustanova.

Delegacija je odsjela u zemunskoj župi, u malom hostelu koji je također djelomično financirao Caritas Bolzano–Bressanone. Boravak s delegaciom je bio bratski i daje nadu da će domaćini probleme u različitim vidovima dijelatnosti lakše nositi jer će i dalje biti podržani od bratskih biskupija i njihovih Caritasa.

Delegacija Caritasa Bolzano–Bressanone je u slobodnom vremenu posjetila neke od kulturnih vrijednosti Zemuna i Beograda.

Petar Dujić