HODOČASNICI IZ ŠIDA U POSJETI ĐAKOVU

27-10_nadbiskup_primio_sidjane_w1     ĐAKOVO (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Marin Srakić primio je u subotu, 27. listopada u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra 150 hodočasnika iz Srijemske biskupije, župa Šid, Morović, Gibarac, Kukujevci, Vašica, Batrovci, Jamena, Berkasovo i Sot, koji su u Đakovo stigli s tri autobusa, a pod vodstvom svoga župnika, vlč. Nikice Bošnjakovića. Hodočašće je organizirano povodom proslave Jubilarne godine tijekom koje vjernici Šida i okolnih mjesta slave 80. obljetnicu gradnje šidske crkve Presvetog Srca Isusova.
      Izrazivši dobrodošlicu, mons. Srakić istaknuo je kako Sveti Otac poziva da se u Godini vjere hodočasti u značajnija mjesta, središta bilo biskupija ili cijele Crkve, pa je ovo hodočašće vjernika Šida i okolice u Đakovo, kao središte Đakovačko-osječke nadbiskupije, znakovito za rast u vjeri i uzajamnoj povezanosti dviju biskupija. Nadbiskup je podsjetio na odvajanje i samostalnost Srijemske biskupije, koja je, kako je rekao, hrabrim koracima zakoračila u novije doba. No, to ne znači da više ne znamo jedni za druge, naglasio je i pojasnio: "I dalje surađujemo, kako preko naših svećenika koji su na službi u Srijemu, poput vašeg župnika, tako i uzajamnim posjetima i hodočašćima kao što je ovo". Ističući ljepotu i skladnost Strossmayerove katedrale nadbiskup je vjernicima poručio da se, iako različiti, uvijek nastoje uklopiti u zajednicu Crkve i obogatiti je svojom različitošću.

      Svi hodočasnici na poklon su dobili sličicu đakovačke prvostolnice s biskupskim grbom mons. Srakića, a nadbiskup je iz ruku župnika Bošnjakovića primio dokumente o završetku obnova crkvi koje su mu povjerene te o tijeku radova na onima koje se još obnavljaju. Prigodnom zahvalnicom, župnik je nadbiskupu posebno zahvalio za pomoć i potporu pri obnovi i rekonstrukciji tornja šidske crkve. Pozivajući naprijed pedesetak djece i mladih, župnik Bošnjaković pokazao je kako se u Šidu i okolnim mjestima gradi i živa Crkva, budućnost Srijemske biskupije. Studenti i srednjoškolci, a uz njih i osnovnoškolci, uz pratnju na gitari zapjevali su jednu od njima dragih duhovnih šansona, a nadbiskup ih je nagradio osmjehom i pljeskom.

      Vlč. Robert Jugović potom je izložio povijest Strossmayerove katedrale te ukazao na važnije detalje koji se u njoj mogu vidjeti. Hodočašće je nastavljeno posjetom Bogoslovnom sjemeništu, župi Svih svetih, uzvratnim posjetom voditeljici Zajednice Molitva i Riječ u Osijeku, Mariji Krivić koja je nekoliko puta održala duhovnu obnovu u šidskoj crkvi. Šiđani su posjetili i aljmaško svetište Gospe od Utočišta, Memorijalno groblje u Vukovaru, župu Sv. Katarine u Nijemcima te Pastoralni centar i Zavičajni muzej u sklopu te župe.

                                                                                   M. Kuveždanin