ŽUPA SRIJEMSKI KARLOVCI PROSLAVILA ZAVJETNI DAN SVETOG IVANA NEPOMUKA

16. svibanj 2015.

SRIJEMSKI KARLOVCI(TU) - Župljani župe Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima, 16. svibnja 2015. godine su svečano proslavili svoj zavjetni dan blagdan Svetog Ivana Nepomuka. U zajedništvu s vjernicima služena je sveta misa koju je predvodio župnik župe preč. Marko Lončar.
Govoreći u propovijedi Svetom Ivanu Nepomuku kao uzoru svećeniku koji nosi časni naslov "mučenik ispovjedne tajne" preč. Marko Lončar je, između ostalog, poručio nazočnima: “Budete li morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! No ne bojte se njihova zastrašivanja i ne plašite se! Naprotiv, Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo.      (1Pt 3, 14-17.)
Sveti Ivan Nepomuk (1340/50.-1393.) - svećenik, za svećenika je zaređen 1380. godine. Završio je studij prava u Padovi. Bio je kanonik, arhiđakon i generalni vikar. Suprotstavio se kralju koji se miješao u crkvene poslove i nasilno htio prisvojiti crkvena dobra. Kralj ga je dao zatvoriti i mučiti, i naredio da ga noću bace s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Dogodilo se to 20. ožujka 1393.
Pokopan je u katederali svetog Víta u Pragu. Legenda tvrdi da ga je kralj dao ubiti jer nije htio izdati grijehe koje mu je ispovijedala kraljica. Proglašen je mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne. Na mnogim mostovima srednje i istočne Europe (i u hrvatskim krajevima) često se nalazi kip Ivana Nepomuka, sveca koji drži prst na ustima, kao simbol vrijednosti šutnje i dužnosti čuvanja povjerene tajne. Blaženim ga je proglasio 1721. papa Inocent XIII, a svetim 1729. papa Benedikt XIII. Zazivaju ga kod kleveta, poplava, odavanja tajni, a zaštitnik je Češke, praške nadbiskupije, ispovjednika, valjane ispovijedi, čuvanja tajni, graditelja mostova, mlinara, mostova, voda, šutnje te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Stupnik-Lučko, Vukovar, Beli Manastir, Slavonski Brod, Hodošan kod Donjeg Kraljevca, Glina, Tounj, Saborsko, Gospić, Vrbovsko, Omiš, Kaštel Sućurac, Dobranje kod Ciste Provo, Metković, Rakitno kod Posušja, Gibarac kod Šida, Putinci kod Rume, Ratkovo kod Odžaka, Horgoš kod Kanjiže, Zrenjanin).
                                                                                                                                                                                                                                                                      Tomislav Mađarević