ZLATNA MISA MONS. DR. NIKOLE ŠKALABRINA

27. rujan 2019.

ZEMUN (TU) – U nedjelju, 22. rujna u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu mons. dr. Nikola Škalabrin proslavio je svoju zlatnu misu – 50. godina svećeništva. Pozdravni govor uputio je domaći župnik preč. Jozo Duspara te je posebno istaknuo slavljenika i njegovu obitelj, koja je ostavila značajan pečat u zemunskoj župi. Suslavio je i biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, u zajedništvu s drugim svećenicima.

Nikola Škalabrin, rođen je 19. lipnja 1944. u Zemunu. Porijeklom je iz Prvić Luke, gdje su mu rođeni roditelji, braća i sestra. Osnovnu školu završio je u Zemunu, a potom je školovanje nastavio u Zagrebu, Đakovu i Rimu gdje je doktorirao. Obnašao je razne službe kao profesor u Bogosloviji u Đakovu te vrstan pravnik u središnjim ustanovama Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i  u HBK-a.

U svojoj propovijedi mons. Škalabrin  istaknuo je svoje mladomisničko geslo „Ja sam put, istina i život“, a zatim je rekao: „Tijekom svojih 50 godina svećeništva, smatrao sam da ukoliko želimo biti slični Bogu – na čiju smo sliku stvoreni – moramo biti ljudi ljubavi, misaonog razumijevanja, najprije prema Bogu, a onda i prema svim ljudima. Zbog toga sam za svoju 50. obljetnicu izabrao geslo: ‘Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni’. Smatram da je to poziv svakom ljudskom biću na odnos prema Bogu i čovjeku u ljubavi.”

Na kraju mise uime Srijemske biskupije čestitku jubilarcu uputio je mons. Gašparović. Na misi je nazočio i Gavrilo Grban, predstavnik Ureda za vjere u Republici Srbiji te Stjepan Glas iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu. Župni zbor “Sveta Cecilija” uveličao je pjesmom ovo misno slavlje, a nakon toga uslijedilo je druženje i domjenak u prostorima župe.

Petar Dujić

 

 

 

 

Mlada misa Vlč. Nikola Škalabrin
Zemun 13. 07. 1969.