ZEMUNCI U CIBONI

04. siječanj 2018.

ZEMUN (TU) - Združeni zborovi zemunske župe Uznesenja BDM "Sv. Cecilija" i "Odjek" Zajednice Hrvata Zemuna "Ilija Okrugić" imali su čast učestvovati na 29. Božićnom koncertu u Ciboni održanom 26.12.2017. na blagdan svetog Stjepana u zagrebačkom Košarkaškom centru Dražen Petrović. Na inicijativu dirigenta Zdravka Šljivca zemunski pjevački zboroviuzeli su učešćena ovoj veličanstvenoj tradicionalnoj muzičkoj manifestaciji, što je podržao i grad Zagreb. Na koncertu je nastupilooko 1500 izvođača -članova kulturno-umjetničkih društava, solista, pjevačkih zborova iz cijele Hrvatske, a ove godine,uz Zemunce, i dijaspora uz pratnju orkestra pod dirigentskom palicom Zdravka Šljivca.

Najljepše Božićne pjesme izveli su vrhunski glazbeni umjetnici: Agape, Alen Hržica, Bojan Jambrošić, Bruno Krajcar, Gelato Sisters, Irma Dragičević, Ivan Šimatović, Lana Kos, Leon Košavić, Magdalena Bačanek, Marija Kuhar Šoša, Martina Zadro, Mia Dimšić, Mirko Švenda Žiga, Neno Belan, Nina Kraljić, Stjepan Hauser, Zvijezdice, Trio harfi Ćiković, Vanda Winter i Zsa-Zsa, pjevački zborovi:Crkve Sv.Barbare, Panis Angelicus iz Zagreba, pjevačko društvo Crkve sv. Josipa iz Osijeka, mj. zbor IV. gimnazije „Marko Marulić“-Split, mj. zbor „Roženice“ iz Pazina, združenih zborova župe Uznesenja BDM "Sv. Cecilija" i "Odjek" Zajednice Hrvata "Ilija Okrugić" iz Zemuna, uz pratnju Orkestra Kazališta Komedije i Jazz orkestra HRT-a.Učesnici  su kroz pjesmu prikazali bogatstvo pjesama i Božićne tradicije u Hrvatskoj.Veličanstveni koncert Božić u Ciboni darovali su Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija (HRT), u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom.

Cijeli advenat zemunski zborovi su se zajednički pripremali, pod vođstvom Mine Bošnjak,  da bi se što bolje predstavili zagrebačkoj publici kao i gledaocima i slušaocima Hrvatske televizije širom svijeta.

Upravo jer su Zemunski zborovi učestvovali u manifestaciji  gradonačelnik Bandić  je ovaj koncert nazvao svehrvatski i posebno se zahvalio Zemunskom župniku vlč. Jozi Duspari i dirigentici Mini Bošnjak što su pristali i organizirali dolazak u Zagreb. Posebnu riječ hvale je imao dirigent Šljivac i poželio da ova suradnja bude i u buduće ostvariva a na dobro općih vrijednosti Hrvatskei Hrvata u dijaspori.

Župnik Duspara je naglasio da  ovi ljudi pjevajući i sudjelovanjem na ovakovim manifestacijama doprinose očuvanju svog vjerskog,nacionalnog i kulturnog identiteta a gradonačelnik Bandić je obećao  materijalnu pomoć  za tekuće troškove i vođstvo zborova.

Zborovi s doputovali u Zagreb zajedno s drugim aktivistima u župi. Tog dana svi koji su bili slobodni posjetili su samostan sestara Milosrdnica gdje su bili veoma lijepo primljeni i počašćeni objedom. Nakon koncerta su prenoćili u Vincentinumu, kući Lazarista gdje su vrlo lijepo primljeni.

Zemunci su pored učestvovanja na Božićnom koncertu imali priliku posjetiti Zagreb i osjetiti istinski blagdanski ugođaj. U Zemun su se vratili 27. 12. u kasnim večernjim satima prepuni utisaka i bogatiji za jedno predivno Božićno iskustvo...

Renata Nađ