ZEMUNCI SU GOSTOVALI U STARČEVU

24. rujan 2012.


Starevo
ZEMUN (TU) - Blagdan sv. Mauricija, koji se slavi 22. rujna, crkva u Starčevu posvećena ovom svecu obilježila je na zaista veličanstven način. Zbor "Svete Cecilije" iz Zemuna odazvao se pozivu zajedno s župnikom preč. Jozom Duspara dao svoj doprinos svečanom euharistijskom slavlju.


       ZEMUN (TU) - Blagdan sv. Mauricija, koji se slavi 22. rujna, crkva u Starčevu posvećena ovom svecu obilježila je na zaista veličanstven način. Naime, ove godine zbor "Svete Cecilije" iz Zemuna odazvao se pozivu i zajedno sa župnikom preč. Jozom Duspara dao svoj doprinos svečanom euharistijskom slavlju.

      Crkva Svetog Mauricija u Starčevu osnovana je 1767. godine i preko 220 godina s ponosom nosi ime ovog hrabrog kršćanskog vojnika, zapovjednika rimske legije, zaštitnika vojnika, kovača mačeva, bojadisara, proizvođača odjeće. Njega se zaziva kod bolesti krvnih podljeva, gihta, bolesti uha i opsjednuća.  Zidno slikarstvo u unutrašnjosti crkve kojim su prikazani mnogi sveci poput svetog Stjepana, svetog Ivana Nepomuka, svetog Blaža, svetih Ćirila i Metoda, svetog Josipa, svetih Petra i Pavla, svetog Nikole  i drugih, zatim temišvarske orgulje Wegenstein s dva manuala, kip svetog Ivana Nepomuka ispred mjesnog mlina (1831.) kao i impozantna veličina crkve čine je posebnom.

      Ove godine na dan svog zaštitnika Starčevci su se potrudili da bude i zaista lijepo okićena što je doprinijelo općem svečanom ugođaju samog euharistijskog slavlja. Svetu misu predvodio je preč. Jozo Duspara u koncelebraciji s još dva svećenika. U svojoj homiliji on se osvrnuo najviše na opću nesigurnost i bojazan od bolesti i drugih nedaća kojima je zarobljen suvremeni čovjek. I pored toga, ljudi danas, kako ističe prečasni, bez pravog osnova misle da imaju kontrolu nad svojim životom, svojom planetom, pa i šire a da nisu ni svjesni koliko takvim stavom napadaju obitelj od koje i u kojoj sve počinje. Bog od svih nas, kao apostola današnjice, zaključuje on, očekuje aktivno učešće u propagiranju pravih moralnih i svih drugih vrijednosti.

      Na koncu svečanog euharistijskog slavlja članovi zbora "Svete Cecilije" otpjevali su još nekoliko pjesama, uglavnom marijanskih, po svom izboru. Nakon toga domaćini su pozvali goste iz Zemuna na druženje uz osvježenje i ručak koji su pripremile vrijedne domaćice.  U kasnim popodnevnim satima prepuni pozitivnih utisaka Starčevci su ispratili članove zbora "Svete Cecilije" i prečasnog Dusparu uz dogovor da se ponovni susret dogodi što prije. Na putu ka svojim domovima Zemunci, koji su također bili veoma zadovoljni ovim gostovanjem, nisu prestajali da se šale, pjevaju i prepričavaju događaje koji su obilježili ovaj dan u nadi da će ih zagovor svetog Mauricija još mnogo puta dovesti u Starčevo i ovu predivnu crkvu.

                                                                           Danijela Lukinović

 

Danijela Lukinović