ZAJEDNIČKIM RADOM U IZGRADNJI PASTORALNOG CENTRA U SOTU

27. kolovoz 2014.

SOT, (TU) - Početkom proteklog tjedna, u župnom dvorištu u Sotu pored crkve Svete Katarine,  počeli su radovi na izgradnji pastoralnog centra. Iz Ureda za suradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Vladi Republike Srbije, župa Sot dobila je milion dinara za početak izgradnje pastoralnog centra. Ova sredstva biće utrošena za prvu fazu radova, a to je izljevanje temelja i ploče. Kako nam je rekao župnik u Sotu vlč Nikica Bošnjaković, druga faza radova biće nastavljena iduće godine, nakon dobrotvornog koncerta Tonija Cetinskog koji je bio planiran ovog ljeta, ali je zbog poplava i vanredne situacije odložen.Nova crkvena dvorana zvaće se Kata, a ukupna površina dvorane iznosiće 315 m2, biće duga 35 a široka 9 metara: „Ovaj plato izljivene ploče, ujedno će koristiti dok se ne izgradi dvorana kao podijum za ples za sve goste koji iduće godine dođu na koncert Tonija Cetinskog. Cjelokupnu projektnu dokumentaciju glavnog projekta crkvene dvorane izradilo je Odeljenje za urbanizam općine Šid od koje smo i dobili i građevinsku dozvolu za početak radova. Nadzorni organ je inženjer arhitekta u projektantskoj kući Šidprojekt Nevenka Vidić, a izvođač radova j SZR L.M.T. iz Šida. Prvobitni dio posla se radi na mobu, gdje su se sami župljani organizirali uz pomoć ostalih župljana iz Šida, Gibarca, Nijemaca, Vašice, Morovića njih 40. Na taj način uštedjeli smo oko 6,500 eura koliko bi nas koštalo da smo angažirali ljude za taj posao“, rekao je vlč Bošnjaković.
                                     ZAJEDNO JE MNOGO LAKŠE
A bio je pravi užitak gledati sve župljane kako sa mnogo elana i energije, vredno rade. Soćani su bili posebice raspoloženi, sretni što će njihovo mjesto i župa, uskoro dobiti jedan prelijepi pastoralni centar, kakvim se mogu pohvaliti samo velike župe. Kako su nam rekli, ni sanjali nisu da će se u Sotu graditi jedna takva dvorana, koja će biti korištena za više namena i otvorena za sve ljude: „Kao i većina mještana priključio sam se akciji, kako bih pomogao izgradnji ove dvorane, koja će nam mnogo značiti kako nama tako i ostalim Hrvatima u Vojvodini. Sot je malo mjesto i ovaj objekat biće od šireg društvenog značaja i značiće najviše mladima iz šidske općine.Ovdje je Hrvatski živalj otvoren za sve vidove suradnje, sa svim namernim ljudima koji žive na ovim prostorima. Znači ne samo za  Hrvate nego i ostale ljude druge vjeroispovjesti i svi su dobro došli, kako da pomognu tako i kasnije da sudjeluju u daljnjem radu i održavanju tog objekta“, rekao je Branislav Stanišić iz Sota. A da udaljenost nije prepreka, i da je važna samo volja i veliko srce, primjer su bili gosti iz Nijemaca iz Republike Hrvatske, župnikovog rodnog mjesta, koji su sa oduševljenjem došli pomoći: „Došli smo ovdje da pomognemo, Bogu na slavu i ovome narodu kako bi i oni imali jedan objekat vrijedan divljenja.Ovaj pastoralni centar će puno značiti ovom narodu, cijelom selu bez obzira na vjeru, Mi u Nijemcima također imamo prelijep pastoralni centar koji nam služi za više namena, slavlja, krštenja, daće i puno nam znači“, istaknuo je Panđa Branko iz Nijemaca. A nije izostala pomoć ni članova HKD „Šid“. Tako smo na gradilištu, zatekli i novoimenovanog predsednika hrvatske udruge u Šidu Josipa Pavlovića, koji je također došao pomoći Soćanima: „Mi smo se na poziv župnika rado odazvali i došli da pomognemo svojim radom u početnoj fazi izgradnje župne dvorane, ali isto tako i u svim ostalim fazama, ne bi li se tako odužili sotskim bakama, snašama na njihovom velikom doprinosu na izradi narodnih nošnji, ali isto tako da pomognemo aktivnim članovima udruge iz Sota, koji čine polovinu aktivnih članova naše udruge,“ rekao je Josip Pavlović. I tako su svi zajedno tih vrelih ljetnjih dana vredno radili kako bi svako na svoj način dao svoj doprinos da ovo selo dobije jdnu prelijepu građevinu, na ponos svih Hrvata koji žive u Sotu, koji su svojim aktivnostima kako u udruzi tako i van nje, dokazali da su odlučni i istrajni u svojim nastojanjima da očuvaju običaje, tradiciju i nacionalni identitet Hrvata iz ovog dijela Srijema.

 

ZNAČAJ DVORANE ZA ŽUPLJANE SOTA - izjave župljana:


IVICA VRDOLJAK, SOT:
Nama će ovaj objekat u Sotu, značiti jako puno, pogotovo mladima, zatim za nastupe udruga, razne manifestacije, svadbe, daće...Nismo se nikada nadali da će se ovako nešto graditi u Sotu, a mislim da o tome nisu sanjali ni naši najstariji župljani, ali dolaskom vlč Bošnjakovića u Sot, u našem mjestu desio se preporod.
ZORAN MENĐAN, SOT:
Nismo se nadali ovome, niti velikom odazivu mještana koji su došli da pomognu. Dvorana  će nam značiti puno kako nama starijima tako i našoj djeci. Župnik je naglasio da će dvoranu moći koristiti svi mještani, za sve namene. Ovaj naš zajednički rad je ujedno i jedna vrsta uštede, ali isto tako učvršićavanje prijateljstva sa našim komšijama.
STEVO JAŠĆUR, SOT:
Objekat će nam značiti puno i to ne samo nama. S obzirom da će biti višenamenskih prostorija, moći će se koristiti za sve potrebe u slavlja i biće na raspolaganju i ostalom stanovništvu.Gosti koji su nam došli pomoći iz ostalih mjesta i Republike Hrvatske, dali su nam samo još više elana za rad.             
Suzana Darabašić