VJESNIK ZA STUDENI

02. studeni 2015.

ĐAKOVO (TU) - Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije za mjesec studeni obrađuje temu Drugi vatikanski koncil uz 50. obljetnicu njegova završetka. Urednik dr. Boris Vulić broj otvara naslovom Pedeset godina poslije, nadbiskup Đuro Hranić piše o Koncilskoj obnovi pneumatološke dimenzije Crkve, biskup Ratko Perić o Papinom prvenstvu i neprevarljivost i biskupskoj kolegijalnosti, a Davor Vuković o Nekim vidovima konstitucije Dei Verbum.

Antun Japundžić piše o Sastavnicama i naglascima cjelovite izgradnje svećeničkih kandidata. Nikola Bižaca piše o Osporavanjima, novostima i aktualnostima deklaracije Dignitatis humanae, a Slavko Platz donosi Sjećanja na II. vatikanski koncil.

Ivica Raguž i dalje „razgovara“ s Friedrichom Nietzscheom, Miro Tomas u kolumni za svećenike piše o Godini milosrđa, Sandra Vučković promatra Dijete u svijetu interneta, a Zvonko Pažin obrađuje temu Svakodnevne mise. Ankica Landeka popisala je Rituale u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici od 1640. do 1937. Tu su i dalje propovijedi Roberta Farkaša, euharistijsko klanjanje koje je priredio Josip Filipović, a u Zajedništvu vjere predstavljena je Karitativna skupina Župe sv. Martina u Bošnjacima. Ivan Andrić donosi skladbu Nek se pjesma ori, Anto Pavlović piše o Vlč. Josipu Gunčeviću (1895.-1945.).

Gaudium et spes – jučer i danas tema je Željka Čekolja u kolumni za vjeroučitelje, Dobra priprema = dobar sat Ane Želinski nosi naslov Biti svjedoci istine, Ivan Bassi priredio je katehetsku građu za svetkovinu Svih svetih, Ivica Čatić razlaže Evanđelje po Ivanu, a za biblijske skupine Krešimir Bulat priredio je materijal na temu Talenti. Pogled u knjigu uredila je Tihonija Zovko i Martina Kuveždanin – a predstavljaju knjige Anzelma Canterburyjskog Molitve i razmatranja koja je preveo Ivica Raguž te Isusov govor na gori Marijana Vugdelije.

Uz Godinu vjere s. Krista Mijatović piše o Odgoju za zvanja, a Događanja donose izvješća o Odgovoru na migrantsku krizu, ređenju novih đakona te početku hodočašća Križa SHKM, kao i Poruku biskupa za predstojeće izbore u RH te dekret Osnivanja novog Instituta za novu evangelizaciju „Ivan Pavao II.“. Tomislav Ćurić iz sakralne baštine, ovoga puta Srijemske biskupije, predstavio je oltar Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu. M. Kuveždanin

Preuzeto sa http://www.djos.hr/