VJERNICI U JAMENI PROSLAVILI SVOJU ZAŠTITNICU, SVETU MARIJU MAGDALENU

22. srpanj 2020.

JAMENA (TU) – Crkva u ovome srijemskom selu posvećena je svetoj Mariji Magdaleni.

 

Župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković slavio je svetu Misu 22. srpnja 2020. godine u 11.00 sati. Osim malobrojnih domaćih vjernika, sudjelovali su i vjernici iz okolnih mjesta, koji svake godine na blagdan sv. Marije Magdalene hodočaste u Jamenu.

 

 

 

 
 
 

 

 

 

Novi Križni put

Za jamenačku zajednicu ovogodišnji crkveni god bio je radosniji nego inače, jer je crkva dobila postaje Križnoga puta, koje do tada nije imala. Slike su dar anonimne slikarice, a stolar Jakob Ivkić – Baja iz Strošinaca, kojemu je Jamena posebno u srcu, donirao je njihovo uramljivanje. Naime selo Jamena bilo je sve do 1991. godine filijale župe Storšinci, a od tada postaje filijala župe Morović, pa mještane ova dva sela vežu sjećanja na prošla vremena.

 

 

Prihvatiti svoj križ

Župnik se u propovijedi posebno osvrnuo na postaje Križnoga puta i protumačio njihovo značenje u našem životu.

Kazao je kako su sve klevete, sva razočarenja i teški trenuci dio našega križa koji moramo nositi. Križ je dio Božje volje i biće nam lakše ako ga prihvatimo, kao što ga je prihvatio i Isus. Smijemo pasti, smijemo plakati, ali moramo ustati, kao što je i Isus ustao i nastavio dalje. Dodao je i kako je na našemu križnome putu Marija važna, kao što je bila važna i na Isusovom. Ona nas prati, zato se trebamo s pouzdanjem njoj utjecati.

Također je rekao da postaje govore da na našem životnom putu, ne trebamo biti opterećeni samo svojim brigama i teškoćama, nego pomoći drugima, utješiti ih , kao što je Isus tješio jeruzalemske žene, ali i prihvatiti pomoć onih koji nama žele pomoći, kao što je On prihvatio pomoć Šimuna Cirenca.

Velečasni Bošnjaković je homiliju zaključio mislima da nas posljednja postaja podsjeća na to da ne smijemo zaboraviti naše pokojne, nego trebamo za njih moliti.

Nakon svete mise vjernici su ostali na kratkom druženju uz zakusku koju su pripremili domaćini, poštujući propisane mjere zaštite.

 

Tekst i foto: Ana Hodak