Vijesti iz Crkve – „Korak bliže kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca“

11. veljača 2014.

VATIKAN (IKA) - Papa informiran o čudesnom ozdravljenju po zagovoru bl. Alojzija Stepinca! Sveti Otac zadovoljan je ovim novim korakom prema proglašenju svetim hrvatskog blaženika!

Prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato objavio je u ponedjeljak navečer na misi u hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Rimu da je nadležna liječnička komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja po zagovoru blaženog kardinala Alojzija Stepinca. S tim informacijama prošloga je petka upoznao i Svetog Oca koji je izrazio zadovoljstvo približavanjem kanonizacije bl. Stepinca. To znači korak bliže Stepinčevoj kanonizaciji. Datum još uvijek ne može biti poznat, no proces ide svome završetku.

Iako izbor propovjednika za Stepinčevo u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu nije izravno povezan s njegovom kanonizacijom, vrijedi podsjetiti da je 15. veljače 1998. godine tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger u istoj crkvi predvodio proslavu Stepinčeva. U propovijedi je tadašnjeg slugu Božjega nazvao blaženikom. Govoreći o njemu kao o čovjeku savjesti, kardinal Ratzinger je upotrijebio ove riječi: 'Naš blaženik, naš sluga Božji, živio je odbačenost od ljudske slave, živio je osamljenost, patnju.'

Kardinala Stepnica blaženikom je proglasio Ivan Pavao II. 3. listopada 1998. godine, a za proglašenje svetim nekoga od blaženika uvjet je i jedno Božje čudo po njegovu zagovoru. (HKR)