VI. EKUMENSKI SUSRET ZBOROVA CRKVENOG PJEVANJA U CRKVI UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U ZEMUNU

07. studeni 2017.

ZEMUN (TU) – U nedjelju 5.studenoga 2017. godine održan je Šesti ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Iz Kristove velikosvećeničke molitve, koja bitno uključuje poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim naglašen je moto ovoga susreta „Kao što si ti Oče u meni i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno...“ (Iv. 17,20).

Renata Nađ, organizatorica susreta i pjevačica župnog zbora, obraćajući se nazočnim domaćima i gostima, istakla je želju župne zajednice da govoreći o jedinstvu kršćana potakne sve kršćane da dublje žive Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov da budeu apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budu nositelji ljubavi, mira i radosti. Pozdravila je posjetitelje i prisutne goste: monsinjora Đuru Gašparovića, srijemskog biskupa, svećenike: preč. Željka Augustinova iz Subotice, preč. Marka Kljajića, župnika iz Surčina i Golubinaca, patra Petra Taševa iz Beograda, o, Alojza Letonju  iz Beograda, časne sestre, sveštenike pravoslavne Crkve protođakona Radomira Rakića, glavnog i odgovornog urednika informativne službe Srpske pravoslavne Crkve, protonamjesnika Radeta Jovića, starješinu hrama Svetog Lazara iz Zemun Polja, oca Ilariona Đuricu, duhovnika u crkvi Svetog Trifuna, svećenika Slovačko-evangeličke crkve iz Stare Pazove  gospodina Igora Feldija, predstavnika Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama gospodina Gavrila Grbana, predstavnike veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i najavila učesnike susreta.

U crkvi prepunoj posjetitelja, susret su svojim nastupom otvorili domaćini – mješoviti pjevački  župni zbor „Sveta Cecilija” iz Zemuna, pod vođstvom dirigentice Mine Bošnjak, a potom su se publici predstavili slijedeći korovi: mešoviti hor „Pavlović“ iz Beograda, pod vođstvom dirigenta Đorđa Perovića, mešoviti hor Slovačko-evangeličke crkve „Tilia“ iz Stare Pazove, koji vodi dirigentica Ana Đurđević, ansambl „Zlatne godine“ iz Velike Gorice, pod vođstvom pjevača i zborovođe Siniše Belošević, i pevačko društvo „Preobraženje“ pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u Beogradu, dirigent Bratislav Prokić.

Susret je, kao i uvijek, obilovao bogatim  programom različitih kršćanskih zajednica. Posjetitelji  su  slušali pjesme koje su komponirali  stari majstori: Bach, Beethoven, Schubert... nemački, ruski, grčki, srpski i hrvatski kompozitori, kao što su: Crüger, Gebhart, Grečanjinov, Hadžinasios, Josif Marinković, Binjički, Mokranjac, Bajić, Junek, Tajčevič, Zajc, Martinjak, Bosnić, Vuletin, starohrvatski korali i kompozicije nepoznatih autora....

Na koncu susreta, inicijator i domaćin ekumenskih susreta zborova crkvenog pjevanja, zemunski župnik prečasni Jozo Duspara, pozdravio je sve goste i zahvalio svima prisutnima na sudjelovanju i nazočnosti. Osobito je istakao da su  predstavnici zajednica koje su učestvovale na susretima i zaista vjeruju u Boga i živu svoju vjeru pokazale da mogu živjeti zajedno, i da sa svojom različitošću mogu doprinijeti društvu za  bolje sutra svim ljudima  u ovoj državi. Zahvalio je što prisutni mediji, Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine prenose  javnosti ono što jesmo i što želimo biti, a to je doprinositi promociji vrijednostima koje su potrebne ljudima dobre volje za bolji sretniji život uopće.

Prečasni Duspara pozvao je da se publici obrate monsinjor Gašparović, srijemski biskup koji je govoreći o jedinstvu kršćana osobito istaknuo da je hvalevrijedan ovaj susret zborova koji svojim pjevanje hvaleći Boga pokazuju jedinstvo u različnosti a najbolje su pokazali svjedoćenje ekumenizma na ovom susretu zajedničkim nastupomk svih predstavnika pravoslavne, slovačko-evangeličke i rimokatoličke zajednice, održanom na koncu susreta kada su skupa tradicionalno pjevali u slavu Gospodina „Slavim te Gospode“od Baha, „Tebe pojem“ od Mokranjca i „Milost“ od Njutna. Skupu su se, takođe, obratili i svećenici Srpske pravoslavne crkve, protonamjesnik Rade Jović i svećenik Slovačko-evangeličke crkve iz Stare Pazove gospodin Igor Feldi.

Kroz šest godina održavanja susreta prošao je znatan zborova sa zavidnim brojem onih koji u njima pjevaju. I to da neki zborovi sudjeluju više puta govori da ideja druženja i pjesme zbližava ljude, najavljuju nove suradnje i rađaju i njeguju prijateljstva. Stoga, već 10. prosinca Zemunski župni zbor „Sveta Cecilija“ će uzvratiti posjetu slovačkoj-evangeličkoj crkvi iz Stare Pazove nastupom u njihovoj Evangekličkoj Crkvi.

Pokrovitelj susreta je Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, a također  je ispred klinike Belmedic gospodin Milan Knežević sa suprugom osnovao malu fondaciju „Ana Knežević“ koja redovito pomaže Ekumenske susrete zborova crkvenog pjevanja u sjećanje na njegovu pokojnu maku, pjevačicu u Zemunskom župnom zboru „Sveta Cecilija“.

Renata Nađ