VELIKI PETAK U SRIJEMSKOMITROVAČKOJ KATEDRAli

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Obrede Muke Gospodnje u srijemskomitrovačkoj katedrali, 18. travnja predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović. Nakon ulaska u šutnji, prostracije u svetištu i svečanog evanđeoskog navještaja o Isusovoj muci i smrti biskup se u kratkoj homiliji progovorio o uzdignutom križu na kojem je Isus podnio muku i umro. Usmjerio je misli nazočnih vjernika na životne križeve pojedinih ljudi. Ovoga trenutka, naglasio je biskup, nemamo pred očima one koji se osjećaju sretni i zadovoljni, one koji uživaju sreću ovoga svijeta. Nemamo pred očima one koji ne znaju što je križ i trpljenje.
Pred našim očima su danas oni koji žive u patnji, koji se hrvaju s nezgodama i brigama.
Mislim na one koji kroz život proživljavaju križni put, teži ili lakši, i tako i danas na plećima nose teški križ, uzdižu ga. To je možda križ brige za kuću, za djecu, za obitelj. To su oni roditelji ili jedan od roditelja, koji se brinu da svojoj djeci daju ono što im je najpotrebnije, najnužnije za život.
Mislim na one koji se lome od rada, a za to ne dobiju skoro ništa ili nešto malo. Oni natapaju zemlju znojem.
U srcu su mi oni roditelji koji se pored svojih živih sinova i kćeri ne mogu osjećati sretnima jer im oni ne iskazuju sinovsku ljubav i poslušnost. Uz živu djecu ostaju siromasi.
Mislim danas na bolesne, teško bolesne, na smrt bolesne.
Mislim na potlačene, siromašne, odbačene, uvrijeđene i patnike svih vrsta. A svatko od nas je barem nešto od ovoga iskusio u svom životu.
Koliko je danas onih koji su odbačeni, napušteni, neshvaćeni, osamljeni. Njima svima je najbliži Krist raspeti.
Mislim danas na one koji su žrtva potresa, progona i terorizma. Koliki su pod ruševinama. svi su oni  proživljavali strah i neizvjesnost. I nestali.
Svi smo pozvani živjeti Kristov život: naviještanja, svjedočenja, liječenja i pomaganja drugima, radosti i trpljenja po smrti do uskrsnuća, već sada.
Proživljavamo često teške trenutke, ali u nadi da će se  sve sretno riješiti, zaključio je Gašparović.
Nakon sveopće molitve otkriven je veliki križ koji su cjelivali okupljeni vjernici. Poslije svete pričesti otvoren je grob u koji je položeno Isusovo tijelo i na kojem je postavljena tradicionalna straža.
                                                                                                                                                                                                          Mario Paradžik