VELIKE TEKIJE U BISKUPIJSKOM SVETIŠTU SNJEŽNE GOSPE O 10. OBLJETNICI USPOSTAVE SRIJEMSKE BISKUPIJE

TEKIJE (TU) – Hodočasnici iz svih župa Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije i Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Republici Srbiji, te hodočasnici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, sabrali su se 4. kolovoza 2018. godine u Biskupijskom svetištu Majke Božje Tekijske u Petrovaradinu na slavlje Velikih Tekija i obilježavanje 10. obljetnice ponovne uspostave Srijemske biskupije i ustanovljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Proštenište je pružilo duhovnu okrjepu za sve hodočasnike koji su toga dana imali prigodu za svetu ispovjed, pripravu za svetu misu i prigodnu procesiju u Gospinom svetištu.

Ovogodišnju proslavu “Vigilije” Velikih Tekija predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup  metropolit mons. Đuro Hranić.

Na početku misnog slavlja domaći srijemski biskup mons. Đuro Gašparović pozdravio je nadbiskupa Hranića i sve nazočne biskupe: đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita u miru mons. Marina Srakića, požeškoga biskupa mons. Antuna Škvorčevića, beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. Stanislava Hočevara, te sve nazočne svečenike, redovnice i redovnike, Srijemske biskupije i drugih susjednih nadbiskupija i biskupija, te gostiju iz Republike Hrvatske. Uputio je pozdrav i domaćim vjernicima te gostima hodočasnicima. U misnom slavlju sudjelovalo je više od trideset svećenika i više od dvije tisuće vjernika.

Predvodeći misno slavlje, nadbiskup Hranić podsjetio je da se ove godine obilježava 10. obljetnica ustanovljenja Đakovačko-osječke srkvene pokrajine te ponovne uspostave Srijemske biskupije. Istaknuo je potom kako se katolička zajednica već više od tri stotine godina sabire na tom svetom mjestu, u blizini poprišta pobjedničke bitke kršćana nad Osmanlijama na dan štovanja Gospe Snježne, uvijek ponovno tražeći dodir onoga koji je dotaknuo i Blaženu Djevicu Mariju.

S pouzdanjem slijedeći njezine riječi izgovorene u Kani Galilejskoj: „Što god vam rekne, učinite“, svima nam je pozorno osluškivati njezino majčinsko upozorenje i poziv upućen svakome od nas kako bismo se osjetili dodirnuti Bogom. Kao u prošlosti, i u današnjem je vremenu katolička zajednica na tim prostorima ugrožena nacionalno, kulturno i jezično, no u traženju rješenja sve teškoće prije svega valja predati u ruke Svevišnjega. Svojim zemljopisnim određenjem svi imamo istu zadaću  –  dati svoj doprinos liječenju narušenih međusobnih odnosa naroda na ovim prostorima jer ovdje vjera treba prije svega povezivati kršćanske narode, ujediniti ih u zajedništvu“, zaključio je u homiliji nadbiskup Hranić.

Podno oltara bila je izložena drevna zavjetna slika Bogorodice s malim Isusom u naručju, dar princa Eugena Savojskoga kao prvoga tekijskog hodočasnika, pred kojom su hodočasnici imali priliku utjecati se Marijinu zagovoru.

Misno slavlje završeno je u večernjim satima ophodom uz upaljene svijeće stazom križnog puta.