VAZMENO TRODNEVLJE I PROSLAVA USKRSA U NIKINCIMA 2011.

26. travanj 2011.

 

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20111NIKINCI, 21-24. travnja 2011. godine - Vazmeno trodnevlje u župi Svetog Antuna Padovanskog u Nikincima, započelo je Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Nakon svete mise, pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom bilo je klanjanje, nakon kojeg su se vjernici razišli u tišini. 

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20111 

       Vazmeno trodnevlje u župi Svetog Antuna Padovanskog u Nikincima, započelo je Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Nakon svete mise, pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom bilo je klanjanje, nakon kojeg su se vjernici razišli u tišini.

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20112

      Obredi Velikog Petka započeli su navečer u 18h prostracijom svećenika i ministranata, dok su vjernici klečali, izričući tako potresenost što su i naši grijesi sukrivci Isusove smrti na križu. Nakon prostracije, i starozavjetnih čitanja, djeca i mladi su po ulogama čitali Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. U propovijedi vlč. Ivice Čatića, slušali smo razmatranja o križu, Isusovoj muci i smrti, a zatim je uslijedio obred otkrivanja i ljubljenja križa, kojem su pristupili svi prisutni vjernici u crkvi, uz riječi pjesme ‘’Puče moj’’.

 


Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20113

      Na Veliku subotu sa početkom u 20h započelo je Vazmeno bdijenje. Ispred crkve blagoslovljen je oganj, te je upaljena uskrsna svijeća kao simbol uskrslog Krista. Uslijedio je ulazak u crkvu i hvalospiev uskrsnoj svijeći. Nakon biblijskih čitanja koja su ocrtala povijest spasenja, te svečano otpjevanog himna Slava Bogu na visini, započela je misa proslave uskrsnuća, koju je, kao i cijelo vazmeno trodnovlje, predvodio vlč. Ivica Čatić.

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20115

      Na blagdan Uskrsa, svečanu pjevanu misu takođe je predvodio vlč. Ivica Čatić, a liturgijsko pjevanje animirao je župni mješoviti pjevački zbor.

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20114

      Tokom proslave Vazmenih obreda i Uskrsa, u crkvi je nazočio veliki broj vjernika, kako iz Nikinaca, tako i iz filijale Platičevo., Na blagdan Uskrsa, nakon svete mise, uslijedio je najradosniji dio za djecu.

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20116

Nikinci_Vazm._Trodnevlje_20117

 

 

 

 

 

 

 

      Djeca su učestvovala u sada već tradicionalnom takmičenju u kucanju s jajima. Pobjednik je ove godine bila Tijana Fridman, učenica 1. razreda a za najjače jaje dobila je nagradu.

 


 

 

Kristina Šnajder

 

Kristina Šnajder