VAZMENO BDIJENJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

04. travanj 2018.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku subotu 31. ožujka 2018. godine započeli su obredi Vazmenog bdijenja u katedrali Svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće, koja simbolizira svjetlo uskrslog Krista, te svečanim ophodom koje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u zajedništvu sa mons. Eduardom Španovićem i Vladislavom Vargom, grkokatoličkim župnikom u Srijemskoj Mitrovici, a pridružio im se I vlč. Mario Paradžik, župnik u Laćarku i pastoralni suradnik u Srijemskoj Mitrovici.. 

Nakon svečanog ulaska u katedralu i paljenja svijeća, vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći ispjevao je mons. Španović. Uslijedila je služba riječi te svečani “Slava Bogu na visini” slijedom koje su ponovno zazvonila sva zvona srijemskomitrovačke katedrale, a Mješoviti katedralni zbor nastavio pjevati Slavu.

U homiliji biskup Gašparović je rekao da s ovom svetom noći, u kojoj se slavi liturgijsko bdijenje, ne može se mjeriti nijedna druga noć. Ni ona božićna ponoćka koja je svima tako bliska, jer podsjeća na Isusov dolazak na ovu zemlju. “U ovom večerašnjem bdijenju slavimo najsvečaniji i najčudesniji događaj Isusove pobjede nad smrću, tamom i grijehom. Ovo je, naime, noć u kojoj je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. A u svečanom hvalospjevu uskrsnoj svijeći čuli smo maloprije kako Crkva pjeva: ‘Nek usklikne sada nebesko mnoštvo anđela, nek uskliknu službenici Božji. Jer, ovo je noć koja vraća milost i otima nas od tmina grijeha i opačina svijeta’. U liturgiji ove svete noći isprepliću se toliki događaji naše svete vjere da ih je jedva moguće i nabrojiti. U tren oka prelazi se iz jednog svijeta u drugi: iz tame u svjetlost, iz smrti u život, od grijeha u milost i svetost,” naglasio je biskup. U nastavku predvoditelj slavlja je razjasnio liturgiju svjetla koja pokazuje umreženost naravi i nad naravi, a liturgija riječi provela je vjernike kroz povijest spasenja, od stvaranja i edenskog vrta do Getsemanskog vrta i križa na Kalvariji po kojem su spašeni i otkupljeni. Liturgija vode  posviješćuje važnost krštenja kojim se postaje djeca Božja. “Završit ćemo ovo bdijenje euharistijskim spomen-činom ljubavi koji nam je Gospodin ostavio u četvrtak navečer, za vrijeme pashalne večere koju je slavio sa svojim učenicima,” rekao je biskup i zaključio: “Sve vas koji ste u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, i koji ste aktivno i pobožno sudjelovali u obredima svetog Trodnevlja, pozivam da učvrstite vjeru u Isusovo uskrsnuće i da ostvarite u sebi ono što je uskrsli Isus rekao Tomi i apostolima da blaženi oni koji ne vidješe a vjeruju, a to smo mi.”

Blagoslovom krsnog studenca, podjeljivanjem sakramenta svete potvrde i euharistijskom službom završilo je slavlje Vazmenog bdijenja i otvorena radost Kristova Uskrsnuća.

                                                                                                Mario Paradžik