VAZMENO BDJENJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U srijemskomitrovačkoj prvostolnici započelo je 19. travnja u 20 sati vazmeno bdjenje blagoslovom ognja i ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće, koje je predvodio srijemski biskup Đuro Gašparović uz sudjelovanje presvj. Eduarda Španovića, župnika, dekana, začasnog kanonika i generalnog vikara, te vlč. Željka Štimca, župnohg vikara i gosta vlč. Ivice Zrna. Nakon svečane procesije ulaska u katedralu i paljenja svijeća vjernika vlč. Zrno ispjevao je vazmeni hvalospjev Exultet uskrsnoj svijeći. Uslijedila služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona srijemskomitrovačke katedrale, a Katedralni zbor “Sveta Cecilija” zapjevao pjesmu Slave.
U homiliji biskup Gašparović je istaknuo da se ova noć pretvara u dan, tama u svjetlo kad smo ovo sveto vazmeno bdjenje započeli blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće uz zaziv: «Svjetlo slavnog uskrslog Krista raspršilo tmine pameti i srca». Doista čovjeku treba svjetla, nastavio je biskup. Kako se često osjećamo kao da hodamo u tami. Kao što je u ovoj svetoj noći svjetlo raspršilo tmine ove katedrale, tako je Isus raspršio tmine zablude i neznanja. Bdjenje svjetla poziv je da i mi postanemo svjesni svjetla, istine koja se zove Krist. Neka nas to svjetlo zahvati kao što reče Isus: «Tko mene slijedi, ne hoda u tami nego ima svjetlo života». Po službi riječi osjetili smo kako kroz povijest neprestano odjekuje riječ Božja koja sve nas poziva da živimo Božji život u izobilju. Riječ Božja u svečanom uskrsnom Aleluja govori nam da nema više razloga strahu, zdvajanju i tjeskobi i pozvala nas na radost, nadu i sigurnost, naglasio je Gašparović. Gospodin Isus nas ne ostavlja same, zato je uskrsnuo: «Ne plašite se... On ide pred vama u Galileju!» Krist uvijek ide pred nama u ovom našem ovozemaljskom putovanju. On ide pred nama, ali i s nama. Prati nas u Euharistiji, božanskom kruhu. Te nam hrane nikada neće nedostajati. Kad se umorimo, pomaže nam na putu. Kad osjećamo strah, neizvjesnost, nedoumicu i sumnju, Uskrsli nam se približava i polazi s nama. Kad ga ne prepoznamo, on progovara i lomi kruh da nam gori srce i da nam se otvore oči, zaključio je biskup.
Uslijedila je krsna služba tijekom koje je župnik Španović blagoslovio vodu, a biskup je podijelio sakramenat Potvrde sedmero članova župne zajednice.
Prije završnog blagoslova župnik je zahvalio svim sudionicima ovoga slavlja i vazmenoga trodnevlja, kao i onima koji su sudjelovali i pripremili liturgiju vazmenoga trodnevlja: svećenicima vlč. Marijom Paradžikom i vlč. Štimcem, ministrantima, pjevačima Katedralnog na čelu sa sestrom Cecilijom Tomkić, čitačima i ostalim suradnicima, kao i svim župljanima.
                                                                                                                      Mario Paradžik