VAZMENO BDJENJE U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Vazmenim bdjenjem, koje je započelo na Veliku subotu 19. travnja 2014. godine, župljani Presvetog Trojstva, župe Srijemske biskupije u Srijemskim Karlovcima, završili su Sveto trodnevlje slavljenjem Kristova uskrsnuća.
Slavlje vazmenog bdjenja je predvodio župnik Marko Lončar, a započelo je službom svjetla kada je blagoslovljen novi oganj sa kojeg je upaljena uskrsna svijeća, znak uskrslog Krista, Svjetla svijeta, te svijeće vjernika. Sjaj upaljenih svijeća, znakovito je označio Kristovo uskrsnuće. Okupljeno vjerničko mnoštvo obnovilo je svoja krsna obećanja, a nakon toga župnik Marko Lončar je blagoslovom vode iskazao čast vodi kojom nas Krist pere i preporađa.
Sedam različitih čitača župe Presveto Trojstvo pročitalo je sedam čitanja iz Starog zavjeta i jedno čitanje apostolsko.
U prigodnoj homiliji župnik je na primjeru iz starog zavjeta poručio: „ Jednom je Mojsije dobio naputak da podjeli svoj duh sa sedamdeset dvojicom, da oni preuzmu svoju ulogu u narodu. Duh Božji je na njih sišao i oni su počeli prorokovati. Tako i ovog vazmenog bdijenja, slavlja Isusovog uskrsnuća, neka ova ceremonija bude čin, da svi mi ovdje prisutni budemo dionici duha i na neki način “Božji proroci”. Neka svako ovdje prisutan, da svoj udio doprinosa u slavi Božjoj. Tako ćemo onda da napredujemo u mudrosti i vjeri”. 


Euharistijskom službom završeno je Vazmeno bdjenje, a na poziv župnika pričesti su pristupili svi nazočni vjernici koji su se u velikom broju ispovjedili u uskrsnoj ispovjedi upriličenoj u župi.
                                                                                                                              

          

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                        Tomislav Mađarević