O. CYRIL PASQUIER – KROZ SRIJEMSKU BISKUPIJU PREMA JERUZALEMU

ŠID/SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Od subote, 10. travnja do ponedjeljka 12. travnja 2021., kroz Srijemsku biskupiju, točnije župe srijemskomitrovačkog dekanata prošao je hodočasnik o. Cyril Pasquier (OSB), otac benediktinac koji trenutno nalazi na hodočašću iz Plouharnela (francuska pokrajina Bretanija) prema Svetoj Zemlji i konačnoj destinaciji u Jeruzalemu. o. Cyril Pasquier je član opatije Abbaye Sainte-Anne de Kergonan koja broji 22 monaha, od toga 11 prezbitera i 70 oblata (oblati su svjetovnjaci pridruženi monaškoj zajednici).

ZAHVALA ZA ŽIVOT NAKON GODINU DANA PANDEMIJE

ŠID (TU) – Vjernici župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković različitim su se aktivnostima u čast Božjeg Milosrđa zahvalili Bogu što ih je sačuvao u vrijeme aktualne pandemije

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 11. travnja 2021., na 2. vazmenu nedjelju, u rimokatoličkoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, proslavljena je Nedjelja Božjeg Milosrđa. Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Za srijemskomitrovačku župsku zajednicu ova nedjelja je dan kada se, sada već tradicionalno, na osobit način sjećamo starih, nemoćnih i bolesnih župljana. Kako se radi o ljudima koji većinom ne mogu doći do crkve, te sudjelovati na redovitim euharistijskim slavljima, običaj je da ih se na ovaj dan doveze do crkve, kako bi bili u zajedništvu sa zajednicom vjernika. U svemu tome uvelike pomaže župski Caritas Sveta Anastazija. Stoga su se župljani i ove godine rado angažirali, te pomogli onima koji ne mogu redovito sudjelovati na euharistijskim slavljima. Kako je ova godina posebna po svim mjerama, poziv je bio upućen neka se pridruže oni koji žele i mogu, a euharistijsko slavlje i dodatni program je pokazao istinsko zajedništvo svih župljana.

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

03. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

Od ranog jutra, u dvorištu prvostolne crkve okupili su se Čuvari Božjeg groba i započeli sa stražom kod Božjeg groba, što se nastavilo do vazmenog bdijenja. Straža se, kod Božjeg groba izmjenjuje svakih 20 minuta, predvođena tzv. razvodnikom straže. Za primijetiti je da se mladići veoma rado odazivaju na stražarenje kod Božjeg groba, a sve je veća pojava straže u generacijskog nasljeđa. U ovom trenutku postoji aktivni stražari od pradjeda do praunuka, a sve je veća pojava da se stražarenje otac prenosi na sina.

Obredi Vazmenog bdijenja su započeli Službom svjetla, tj. blagoslovom novog ognja. U crkvi su ugašena sva svjetla, dok je mons. Eduard Španović blagoslovio oganj kojim je upaljena uskrsna svijeća. Kako je propisano, prvi dio obreda je upriličen u svetištu crkve.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći – Exultet otpjevao je srijemskomitrovački župnik, mons Španović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon hvalospjeva je uslijedila Služba riječi u kojoj su se izmjenjivali čitači.

Za vrijeme pjevane Slave, mons. Eduard Španović je iznio kip Uskrsnuloga Krista, te zatvorio Isusov grob koji su od Velikog petka do tog trenutka čuvali mladići i muškarci odjeveni u narodne nošnje – čuvari Božjega groba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon pjevane Slave i navještaja Evanđelja, u prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je podsjetio vjerni puk da je Kristovo Uskrsnuće temeljno Otajstvo naše vjere.

Što možemo ili trebamo reći u ovoj noći? Ova noć nas poziva na proslavu Kristova Uskrsnuća. Pokazuje nam put Kristovog slavnog Uskrsnuća. Poziva nas da budemo učesnici Kristova slavnog Uskrsnuća. Za vjernika nema radosnije poruke od poruke Uskrsnuća. Isus Ustaje iz groba i pruža nam nadu novoga života. Svatko tko želi biti dionik nade, nužno će čuti Kristov glas. Noć Uskrsnuća daje nam nadu da smrt nema posljednju riječ. Ta riječ je u Božjim ustima i poručuje nam da se nemamo čega bojati. Krist je pobijedio tamu, smrt i grijeh. Njegovo slavno Uskrsnuće snažna je poruka svakom vjerniku da se ne obeshrabri, nego da hrabro hodi Kristovim putem, poručio je mons. Eduard Španović.

Nakon homilije uslijedila je Krsna služba. Mons. Eduard Španović je blagoslovio vodu u zdencu.

Slavlje vazmene noći je nastavljeno Euharistijskom službom. Na koncu euharistijskog slavlja, mons. Eduard Španović čestitao je svim vjernicima najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Nakon obreda Vazmenog bdijenja, u župnoj je dvorani blagoslovljeno jelo, što je nastavljeno međusobnim radosnim čestitanjem najvećeg kršćanskog blagdana.

Za primijetiti je i pohvaliti da su sva tri dana vazmenog Trodnevlja posjećena velikim brojem vjernika, ali Velika Subota u najvećem broju, što je svjedočanstvo svijesti vjernika o važnosti Vazmenog bdijenja u najsvetijoj noći, te događaja spasenja.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Luka Žurovski