USKRSNUĆE GOSPODINOVO U NOVOM SLANKAMENU

19. travanj 2017.

NOVI SLANKAMEN (TU) - Na blagdan Uskrsa, 16. travnja 2017. godine, u župnoj crkvi u Novom Slankamenu slavljena je svečana sveta misa koju je predslavio župnik preč. Berislav Petrović.

Župnik je u uvodnoj riječi čestitao vjernicima Uskrs i zaželio da Uskrsli živi u njihovim srcima, da donese svoj mir, svoju snagu i hrabrost za kršćanski život. Zatim je nastavio: „S njime se sve može, on je kralj pobjednik jer je on iznad svega. Pobijedio je smrt, pobijedio je grijeh, pobijedio je zlo i pakao, jer je Svemogući Bog. Vjerujemo čvrsto i snažno u Isusa pobjednika koji je za sebe rekao 'Ja sam istina'. I ispunile su se njegove riječi 'Sin čovječji bit će predan u ruke grješnika, njega će ubiti ali će treći dan uiskrsnuti. Ja vjerujem u Boga živoga i Uskrsnulog pobjednika. 'Idem gore, rekao je, da vam pripravim mjesto jer u kući mojega Oca ima mnogo stanova'.“

Slijedila su svetopisamska čitanja koja su čitali mladi župni čitači.

U homiliji preč. Petrović je rekao: „Uskrs nam pokazuje tajnu Božje svemoći. U Uskrsu prepoznajemo način na koji Bog djeluje. Prepoznajemo njegovu strategiju i njegovu pedagogiju. Tajna Uskrsa je tajna ljubavi. Bez umiranja, nema života. 'Ako tko želi sačuvati svoj život, izgubit će ga, tko ga izgubi taj će ga sačuvati' rekao je Isus. Razumijemo Boga darivanja i Boga umiranja, tek onda kada se sami uputimo ovim putem. Pred nama se otkriva Bog, koji prihvaća Očevu volju do kraja i prepušta se Ocu, jer želi izvršiti njegovu volju. 'Oče ako je moguće da me mimoiđe ova čaša da je ne pijem, ali ne kako ja nego kako ti hoćeš. Isus ljubi Oca, nastavio je župnik, ali Isus ljubi i sve nas. 'Jer je ljubio svoje, do kraja ih je ljubio'. Ove riječi znademo jer ih je zapisao apostol Ivan. To je onaj isti učenik koji je bio prisutan ispod Isusovog križa i gledao Isusovu žrtvu, gledao njegovu ljubav do kraja. S posljednjim atomom snage kada je Isus uzimao zrak da bi udahnuo i da bi se darovao znademo i posljednju kapljicu svoje krvi, kada mu je vojnik kopljem probo rebra. Bog umire zato što ima vlast dati svoj život i opet ga uzeti. U Kristovu Uskrsnuću ima smisla svaka smrt, ima smisla svaka bol, svaka rana, zato što je otkupljena, zato što je posvećena njegovom patnjom i njegovom smrću. Kristovo je Uskrsnuće nada svakom očajniku, utjeha svakom žalosnom, ohrabrenje svakome tko ne vidi smisao svoga života. Zašto?!  Zato što na drvetu križa visi smisao. Isus koji svojom patnjom i svojom smrću daje smisao svemu. Onome što čovjeka zbunjuje, što čovjeku stavlja upitnike u njegovu srcu i odgovara na pitanje koje se postavlja u ljudskome srcu. A zašto se mora trpjeti, zašto se mora biti bolestan, zašto se mora umrijeti?! Isus svemu tome daje smisao i svemu našem u našem životu i boli i rane i bolesti, i problemi bilo duševne ili tjelesne naravi, sve dobija svoju smisao, jer su stopljeni s Isusovom smrću i razapinjanjem na križ. Kada gledamo križ svoga života i kada ga prihvaćamo, tada se kroz križ zrcali i uskrsnuće. Jer je to pobjeda Isusova. Kada se susrećemo sa smrću, onda se kroz tamu vjere nazire uskrsna pobjeda. Isusovo Uskrsnuće čini nešto novo u kršćaninu. Isus je živ u mojim mislima, u mojim riječim, u mojem ponašanju... Da li se to vidi u našim životima?! Da li se to vidi na našim licima?! Isus veli za sebe 'Ja sam Uskrsnuće i život'.“ Na koncu homilije župnik Petrović je zaključio: „Ako smo sjedinjeni dubokom vjerom s Isusovim životom, tada Isusov život živi u nama i djeluje u nama. Neka Vam Uskrsli Gospodin daruje svoj mir, svoju jakost, svoju radost. Vršeći Božju volju pobjeđujemo svako zlo i njegov se život ostvaruje u nama. Ako vršimo svoju volju tada nikto ne pobjeđuje. Sretan Uskrs, pun blagoslova, pun ljubavi za bližnje želim Vam od srca. Moju poruku prenesite starima i bolesnima. Neka osjete Uskrsnu radost. Olodove ove svete mise ponesite njima.

Na koncu mise, otpjevavši Kraljice neba i Lijepa naša, župnik je vjernicima podijelio Božji blagoslov, a dječici je podijelio ofarbano uskršnje jaje.

Ministrantski zbor postao je bogatiji za još jednog člana malog Gabrijela, te su ministranti nakon Božjeg blagoslova fotografiranjem obilježili ovaj njima tako bitan događaj.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti župni zbor na čelu sa zborovođom Stjepanom Albot.

Vjernici su se tradicionalno, nakon mise, zadržali u župnoj dvorani na čašici razgovora i čestitanju.

Darko Peka