USKRSNO BDJENJE U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

01. travanj 2013.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf2 SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Slavlje vazmenog bdjenja je predvodio župni vikar iz Petrovaradina vlč. Željko Štimac, a započelo je službom svjetla kada je blagoslovljen novi oganj s kojega je upaljena uskrsna svijeća, znak uskrslog Krista, Svjetla svijeta, te svijeće vjernika. Sjaj upaljenih svijeća, znakovito je označio Kristovo uskrsnuće. Nakon blagoslova krsne vode, okupljeno vjerničko mnoštvo obnovilo je svoja krsna obećanja.

 

       SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Uskrsno bdjenje je u središtu kršćanske vjere. U toj noći prisutno je iščekivanje Kristova uskrsnuća u bdjenju Crkve koja čeka objavu svjetla Gospodnjega. Taj plamen koji zahvaća svu stvarnost, obasjava tamu noći svjetlom uskrsne vjere, vjere koja svjedoči da je život spašen i da je Krist, uskrsli Gospodin, Spasitelj svijeta.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf1

      Vazmenim bdjenjem, koje je započelo na Veliku subotu 30. ožujka 2013. godine, župljani Presvetog Trojstva, župe Srijemske biskupije u Srijemskim Karlovcima, završili su Sveto trodnevlje slavljenjem Kristova uskrsnuća.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf2      Slavlje vazmenog bdjenja je predvodio župni vikar iz Petrovaradina vlč. Željko Štimac, a započelo je službom svjetla kada je blagoslovljen novi oganj s kojega je upaljena uskrsna svijeća, znak uskrslog Krista, Svjetla svijeta, te svijeće vjernika.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf3      Sjaj upaljenih svijeća, znakovito je označio Kristovo uskrsnuće. Nakon blagoslova krsne vode, okupljeno vjerničko mnoštvo obnovilo je svoja krsna obećanja.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf4      Slušajući riječ Kristovu već dvije tisuća godina koja govori čovjekovom srcu, koja govori našim životima, župni vikar je rekao: “Ne treba da se bojimo Krista, nebojmo se doći svjetlu Kristovom, jer Bog nam daje svjetlo i život. On nam daje radost. Zato ne treba da hodimo u tami. Ovo je ona noć kada je Bog Otac svoga Sina uskrisio od mrtvih i dao svjedočansto da ćemo i mi jednom kada nas polože u grob zajedno s Kristom uskrsnuti.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf5

      Do malo, Isusovo tijelo je ležalo u grobu, svi smo to pratili i znamo što se dogodilo, znamo da smo Krista predali, da smo svojim grijesima povredili Boga. Ali Bog je oprostio, zato naša srca trebaju biti radosna i ispunjena ljubavlju, mirom i slogom. Ovo je noć kada nema u našim srcima ni mržnje, ni svađe, ovo je ona noć kada Bog oprašta, kada jedni drugima opraštamo i za druge molimo. Nemojmo dozvoliti da Isusovo uskrsnuće bude uzalud, budimo uz Boga i budimo jedni uz druge”, poručio je župni vikar Štimac.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf6      Euharistijskom službom završeno je Vazmeno bdjenje, a na poziv predvoditelja slavlja pričesti su pristupili svi nazočni vjernici koji su se u velikom broju ispovjedili u uskrsnoj ispovjedi upriličenoj u župi.

V._Subota_2013._Sr._Karlovci_pf7

      U župi Srijemski Karlovci je tradicija da se organiziraju "Čuvari Isusova groba", obučeni u posebna odijela, koji su se smjenjivali ispred Isusova groba čuvajući ga od Velikog petka kad je Isus položen u grob pa sve do slavlja Vazmenog bdjenja.

                                                                            Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević