UPUTE SVEĆENICIMA U VEZI PRIMJENE NOVIH MJERA REPUBLIČKOG KRIZNOG ŠTABA U BORBI PROTIV PANDEMIJE, KOJE STUPAJU NA SNAGU 17.07.2020.

17. srpanj 2020.

Draga braćo svećenici!

 

Iako ste putem medija već obaviješteni o novim preventivnim mjerama Republičkog kriznog štaba u borbi protiv pandemije, a koje se odnose na cijelu državu, smatramo shodnim dati vam nekoliko uputa, kako bismo u svim našim crkvama jednako postupali i tako preduhitrili eventualne zabune i pogrešna tumačenja.

Najprije treba imati u vidu da se moramo strogo pridržavati svih propisanih mjera, koje se odnose na zatvorene prostore, a to su:

-          obavezno nošenje maske,

-          održavanje međusobne udaljenosti od 1,5 metara,

-          postavljanje dezo-barijera i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazima.

Poštovanje ovih mjera obvezuje vlasnika objekta, odnosno odgovornu osobu – u našem slučaju ste to vi svećenici – zbog čega vas pozivamo da se gore navedenog striktno pridržavate i providite da se i svi vjernici u crkvi pridržavali svih ovih mjera.

Nadalje, prema odredbi Kriznog štaba „u svim javnim zatvorenim prostorima (…) ograničava se broj lica koja tu mogu biti istovremeno prisutna, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice. Na ulazu u objekat (…) mora biti jasno istaknuta površina i broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna.“ Radi poziva na osobnu odgovornost svih vjernika, neka kod ulaza u crkve odnosno kapele bude istaknuto upozorenje na sve gore navedene preventivne mjere, za što vam u prilogu dostavljamo primjer izgleda.

Budući da u najavi novih mjera nije jasno definirano na što se točno odnosi zabrana okupljanja na javnim mjestima za više od 10 osoba, a kako bismo otklonili svaku sumnju da se to ne odnosi na redovita bogoslužja, donosimo ovdje objašnjenje Republičkog kriznog štaba od ranije, prema čemu se „pod organiziranim okupljanjem na zatvorenom i otvorenom javnom prostoru naročito smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, politički skupovi, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja“ (usp. „Odluka o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji grada Beograda“ u Sl. glasnik RS, br. 98/2020). Ovo namjerno naglašavamo imajući u vidu da vlasti u pojedinim općinama traže zabranu bogoslužja s narodom, a moguće je da će isto tumačenje novih mjera zastupati i sanitarni inspektori prilikom obilaska terena. Također smo iz Patrijaršije dobili informaciju da kod njih „neće biti nikakvih unutarnjih restriktivnih mjera“, prema čemu zasad nema potrebe da se u našim crkvama drugačije postupa.

Draga braćo svećenici, budimo odgovorni u striktnom poštivanju propisanih mjera, te ustrajmo u molitvi da ova pošast što prije prođe, za što neka nam bude na pomoć časni zagovor blažene Djevice Marije od brda Karmela, čiji spomendan danas slavimo.

Uz blagoslov u Gospodinu,

 

Dana 16. srpnja 2020.

Vaši biskupi:

 

Mons. Stanislav Hočevar SDB, v.r.

nadbiskup i metropolit beogradski

 

Mons. Djura Džudžar, v.r.

eparhijski biskup za grkokatolike

 

Mons. János Pénzes, v.r.

biskup subotički

 

Mons. Đuro Gašparović, v.r.

biskup srijemski

 

Mons. Martin Roos, v.r.

umirovljeni biskup temišvarski i

apostolski upravitelj zrenjaninski