UMRO PROF. ĐURO RAJKOVIĆ

13. prosinac 2012.

PETROVARADIN (TU) - U ponedjeljak, 10. prosinca 2012. godine umro je prof. Đuro Rajković u 75. godini života.      PETROVARADIN (TU) - U ponedjeljak, 10. prosinca 2012. godine umro je prof. Đuro Rajković u 75. godini života, otac svećenika Srijemske biskupije Ivana Rajkovića, studenta crkvenog prava na Lateranskom sveučilištu u Rimu.

      Sprovodna misa je u petak 14. prosinca u 13,00 sati u župnoj crkvi Svetog Roka u Petrovaradinu, a posmrtni ostaci pokojnika bit će sahranjeni na novomajurskom groblju.

      Supruzi Branki i djeci Ivanu i Mariji i ostaloj rodbini iskrena sućut, a pokojnom Đuri Gospodin bio vječna radost i nagrada.

      Prof. Đuro Rajković rodio se u Vrbasu 1937. godine. Kod novosadske pijanistice Milice Moč učio je svirati klavir. Studirao je na beogradskoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Ćirila Ličara, te poslije kod prof. Jelice Popović. Diplomirao je 1964. godine. Radio je u Novom Sadu u Muzičkoj školi „Isidor Bajić" gdje je predavao klavir od 1962. do 1975. godine. Od slijedeće je godine sve do 2000. prešao na Akademiju umjetnosti u Novom Sadu gdje je radio kao umjetnički suradnik - korepetitor. Te godine kad je prestao raditi u školi Isidor Bajić utemeljio je klavirski duo s novosadskim pijanistom Gyulom Gálom. Duo je djelovao jedno desetljeće i to uspješno. Svirao je kao solist i koncertni pratitelj i s inim tuzemnim i inozemnim umjetnicima diljem Vojvodine i ondašnje Jugoslavije. Za RTV Novi Sad snimio je solistička i komorna glazbena djela od 1976. do danas.

       Bio je član Druge biskupijske sinode Đakovačke i Srijemske i dugi niz godina je vodio crkveni zbor u župi Uzvišenja Svetog križa u Petrovaradinu, sudjelovao pjevanjem na župnim euharistijskim slavljima i u Svetištu Majke Božje Tekijske u Petrovaradinu.

      Piše književno-povijesna, znanstvena i filozofska djela na temu Hrvata u Vojvodini. Posljednji je učenik i pomagač, prepisivač i suradnik glazbenog velikana Stanislava Prepreka. S Preprekom surađuje još dok je bio članom petrovaradinske knjižnice 'Vladimir Nazor' koja je dok je Preprek 19 godina radio u njoj, bila žarištem kulturnog života Petrovaradina. Rajković i Preprek surađivali su na kulturnom, glazbenom te drugim poljima.

      2007. godine je otkrio postojanje himne posvećene banu Josipu Jelačiću. Djelo je napisao Đuro Arnold, a glazbu je 1922. skladao Stanislav Preprek prigodom osnivanja Omladinskog društva Jelačić u Petrovaradinu (prethodnik današnje HKPD Stanislav Preprek iz Petrovaradina). Djelo je bilo preko 80 godina stajalo skriveno među crkvenim skladbama. Zbirku je Rajkoviću podarila orguljašica-zborovoditeljica novosadske konkatedrale Anica Nevolić, a onda ju je Rajković otkrio.

      Djela su mu pisana: Pred tminama, sabrana poezija (Stanislav Preprek, Ivan Balenović, Draško Ređep, Đuro Rajković), 2004.; Stanislav Preprek: život i djelo, Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika, 2006.; Prilozi za povijest knjižničarstva u Petrovaradinu, 2012. i veliki broj glazbenih djela.

                 Srijemska biskupija, Biskupski ordinarijat, 11. prosinca 2012. godine

 

Biskupski ordinarijat