U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA GOSPA TEKIJSKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U utorak, 4. 8. 2020. slavljena je uočnica Gospe Tekijske, a u srijedu 5. 8. 2020., proslavljen je blagdan Gospe Tekijske u srijemskomitrovačkoj župskoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik. Ovogodišnja je proslava, uočnice i samoga dana, za sve vjernike bila pomalo neuobičajena, jer su upravo kroz te dane rado odlazili u svetište Gospe Tekijske na tradicionalno hodočašće. Ove godine, zbog situacije s pandemijom korona virusa, to nije bilo moguće, pa su se vjernici odazvali na euharistijska slavlja u župsku crkvu, te su Gospu Tekijsku proslavili na način kako je to ove godine bilo moguće, uz obdržavanje svih propisanih mjera.

 

Euharistijska slavlja, s početkom u 19.00 sati, predslavio je srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Na početku je pozdravio sve okupljene vjernike, ističući veliku vrijednost trajnog okupljanja oko drage nebeske Majke, koja nas svojim zagovorom trajno upućuje prema Gospodinu.

 

Mons. Eduard Španović je, u prigodnoj homiliji progovorio o daru vjere. Oslanjajući se na riječi Evanđelja uputio je na primjer žene Kanaanke.

Vjera je veliki dar koji nam daje sam Gospodin i za taj dar mi trebamo moliti. O veličini toga i takvoga dara možemo govoriti i iz naše slavne povijesti, koju vežemo upravo uz blagdan Gospe Tekijske. Naši preci, iako malobrojni protiv turske vojske, imali su veliku prednost koja nije bila vidljiva u brojkama, naoružanju ili nečem tome slično. Njihova velika prednost očitovala se upravo u daru vjere. Oni su imali uz sebe najjače i najbolje oružje, a to je vjera. Uz sebe su imali Boga i Blaženu Djevicu Mariju i upravo zato su uspjeli savladati brojčano nadmoćnijeg protivnika. Danas, kao spomen na sve te događaje, imamo naše svetište Gospe Tekijske. U njega smo uvijek rado odlazili, a uz Božju pomoć i blagoslov, tako ćemo činiti i u budućnosti, poručio je mons. Eduard Španović.

 

Na koncu euharistijskoga slavlja, kao zahvalu Gospi Tekijskoj, okupljena je zajednica izmolila litanije na čast Blaženoj Djevici Mariji.

Tekst: Ivica Zrno

Foto: Željka Klavžar