U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI ZAREĐENA SEDMORICA ĐAKONA

01. studeni 2011.

20235ĐAKOVO (TU), 20. listopada 2011. – „Za našu Đakovačko-osječku, zajedno sa Srijemskom Crkvom, mogu se primijeniti riječi iz Djela apostolskih – De, pronađite, braćo, između sebe sedam muževa na dobru glasu, punih Duha i    mudrosti; među više od pola milijuna vjernika ove dvije biskupije Bog je izabrao i postavio ovu sedmoricu, koji pred nama spremno stoje da na njih položimo ruke“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, po čijoj su posvetnoj molitvi i polaganju ruku, tijekom svečanog misnog slavlja u nedjelju, 30. listopada, red đakonata primila sedmorica kandidata.ĐAKOVO (TU), 20. listopada 2011. – „Za našu Đakovačko-osječku, zajedno sa Srijemskom Crkvom, mogu se primijeniti riječi iz Djela apostolskih – De, pronađite, braćo, između sebe sedam muževa na dobru glasu, punih Duha i mudrosti; među više od pola milijuna vjernika ove dvije biskupije Bog je izabrao i postavio ovu sedmoricu, koji pred nama spremno stoje da na njih položimo ruke“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, po čijoj su posvetnoj molitvi i polaganju ruku, tijekom svečanog misnog slavlja u nedjelju, 30. listopada, red đakonata primila sedmorica kandidata. Da se žele staviti u službu Crkve, u prepunoj đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra javno su posvjedočili: Josip Kešinović (Vinkovci 1), Mario Lešić (Bošnjaci), Josip Levaković (Rokovci), Drago Marković (Otok), Josip Matas (Osijek 6) i Davor Tomić (Sikirevci/Jaruge), iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te Željko Štimac (Srijemska Mitrovica), iz Srijemske biskupije. Misnom slavlju koncelebrirao je pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, generalni vikar Srijemske biskupije Eduard Španović te brojni svećenici, predvođeni poglavarima Bogoslovnog sjemeništa i profesorima KBF-a u Đakovu. Oko oltara su bili i nedavno zaređeni đakoni, a posebno svečan doprinos slavlju dao je Zbor bogoslova pod vodstvom maestra Ive Andrića i uz orguljašku pratnju maestra Vinka Sitarića.

Obraćajući se u homiliji kandidatima za đakonat, nadbiskup je rekao kako svi - svećenici, redovnici, redovnice – zajedno s đakonima, moraju ostati aktivni u svijetu, voljeti svijet i ljude, njihove istinske vrednote i uzvišena iskustva. „Ne smijemo okrenuti leđa svijetu, budući da je Bog u Isusu Kristu otvorio svijetu svoje srce. Štoviše, moramo znati bez straha, predrasuda i oklijevanja voditi dijalog sa svijetom, sa svakim čovjekom, kakav god bio njegov društveni položaj ili političko uvjerenje, vjerske ideje ili moralno stanje; hrabro voditi dijalog sa svima, sa svim velikim pokretima našega vremena, na ljevici i na desnici, bili pacifisti ili revolucionari, bili kršćanskog nadahnuća ili ne, voditi dijalog trudeći se uvijek uočiti ne ono što nas razdvaja, nego što nas spaja, prihvaćajući dio istine koju svatko naviješta, uvjereni da imamo što naučiti od svih“, rekao je nadbiskup, pojasnivši da takav dijalog sa svijetom treba predvoditi bez dvosmislenosti i nejasnoće, kritičkim duhom i evanđeoskim razlučivanjem, ne kompromitirajući svoj kršćanski identitet, ne izdajući i ne sakateći Evanđelje Isusa Krista.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, nadbiskup je naglasio kako je svaki krštenik pozvan na posebnu zadaću, posebno polje rada. Kao prvo polje rada naveo je brak i obitelj, drugo područje je crkvena zajednica, a kao posebno područje rada istaknuo je svijet: „Svi ste pozvani dati svoj doprinos karitativnom, humanitarnom, gospodarskom, kulturnom, odgojnom, političkom području ljudskoga života, bilo kao pojedinci ili udruženi u društva. Sve ono što se odnosi na savjest, odgovornost, pravednost, mir, očuvanje okoliša – područje je djelovanja laika vjernika. Kršćani se ne smiju odreći svoga doprinosa na političkom području. Trebaju nam vjernici izgrađene kršćanske savjesti, koji se na službu ljudima posvećuju dobru države, uzimaju na sebe teret te odgovornosti.“ Vjernike je pozvao da kao  vjernici katolici daju svjedočanstvo nade koju nose i da današnje ređenje bude prigoda da svi probude svijest o kršćanskom pozivu i služenju.

Nadbiskup je pozvao đakone da budu muževi na dobru glasu, puni Duha Svetoga i mudrosti. Posvijestio im je da će, nošeni iskrenom ljubavlju prema Kristu i živeći u savršenu predanju, lakše prianjati uz Krista i slobodnije se posvetiti služenju Bogu i ljudima. Na kraju homilije nadbiskup im je poručio: „Ukorijenjeni i utemeljeni u vjeri, budite neporočni i besprijekorni pred Bogom i ljudima, kao što dolikuje Kristovim služiteljima i djeliteljima Božjih otajstava. Ne dajte se odvratiti od nade evanđelja. Čuvajući otajstvo vjere u čistoj savjesti, očitujte djelima riječ Božju koju ustima propovijedate, da kršćanski puk, oživljen Duhom, postane čist i Bogu ugodan prinos te da vi, hitajući u posljednji dan Uskrslom Gospodinu, od njega zaslužite čuti: Dobro, slugo dobri i vjerni! Uđi u veselje Gospodara svoga!“

Anica Banović