SVI SVETI U IRIGU

09. studeni 2011.


Svi_Sveti_u_Irigu_photo_1IRIG, 1. studenoga 2011. - Jedina župa u Srijemskoj biskupiji svake godine u posebnom ozračju slavi svetkovinu Sviju Svetih jer je to zaštitnik župe. Tako je bilo i ove godine.

 


       IRIG, 1. studenoga 2011. - Jedina župa u Srijemskoj biskupiji svake godine u posebnom ozračju slavi svetkovinu Sviju Svetih jer je to zaštitnik župe. Tako je bilo i ove godine.

Svi_Sveti_u_Irigu_photo_1

      Uz lijepi broj prisutnih vjernika, od djece do starijih, s dragim gostima posebice negdašnjih Irižana a sada u Hrvatskoj, te braće i sestara pravoslavne vjere, slavljena je sveta misa u nazočnosti srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića i domaćeg župnika preč. Blaža Zmaić, začasnog kanonika, koji je pripremio litrugiju i animirao pjevanje.

      U pozdravu, a kao uvod u slavlje, župnik je izrazio radost što slavimo zaštitnike ove crkve i vjernika katolika u ovom mjestu, Sve Svete. Ovu svetkovinu povezao je s predstojećim drugim datumom, a to je 5. studeni, dan Svih svetih srijemskih mučenika kada se slavi i dan posvete župne crkve. Stoga je župnik naglasio da crkva postoji 206 godina. Čestitao je biskupu u ime svih nazočnih nedavno proslavljenih 15 godina biskupskog ređenja. Istaknuo je i zahvalio Bogu i ljudima da smo na potezu Vrdnik-Beketovo dobili odašiljač i time dozvolu za emitiranje programa Radio Marije Vrdnik na frenkvenciji FM 188,4, a koja upravo sada prenosi svetu misu. Zato je pozdravio sve slušatelje Radio Marije.

Svi_Sveti_u_Irigu_photo_5

     Biskup je u svojoj homiliji naglasio: „Danas nas je sjedinilo veliko mnoštvo koje nije moguće izbrojiti, a to su svi sveti. Imamo pred očima sve dobre ljude koje smo poznavali i koje nismo poznavali, a koji su u Gospodinu usnuli. Pomislimo na sve koji su nam bliski i dragi i kojima dugujemo zahvalnost. Dobro je da imamo pred očima i one sasvim nepoznate, za koje nismo čuli ili nismo imali sreće da ih upoznamo. Pred nama se danas stavlja mnoštvo tolikih poznatih i nepoznatih svetaca, koji su oko sebe širili dobrotu i ljubav. Nemamo vremena zastati sada da bismo se svih tih milih i dragih sjetili. Čovjek zato teži za Bogom, a Bog je jedini svet. To je temeljna spoznaja naše vjere. Za nas živi svetac označava čovjeka kojega možemo uzeti za uzor vjere, nade i ljubavi. Molimo da nikada ne ponestane uzora svetosti, a to su oni koji čine dobro. Molimo za sebe i svoje bližnje da svetost što ju je na krštenju u nas ulio Otac nebeski ne bude nikad zakopana i neiskorištena. Neka svatko od nas tu svetost potvrdi u svojem kršćanskom životu“, pozvao je biskup Gašparović sve sudionike slavlja.

Svi_Sveti_u_Irigu_photo_4

      Zahvalivši na kraju svete mise župnik je vjernike pozvao da izađu zajedno s njime danas na groblje: „Idemo na groblje i ostajemo pred svijećom i kamenu s imenima, koja nam mnogo toga kažu. Sagnimo se i stavimo cvijeće na zemlju i poškropimo svetom vodom znakom našeg krštenja. Kažimo hvala našim milima i dragima koji su nas napustili. Sjećamo se zahvalno dobrote i ljubavi, što ne može biti napisano na svijeći i kamenu, ali  oni u nama žive. Danas su Svi Sveti. Posjeta groblju i sjećanje na pokojnike nas zahvaća već danas iako je sutra Dušni dan“.

Svi_Sveti_u_Irigu_photo_2

      Uslijedio je poziv za sutra na tri svete mise na Dušni dan i redovito kroz nedjelju na večernje mise. Župnik se posebno osvrnuo na subotu kada se slavi 200. godišnjica posvete i obnova župne crkve u Gibarcu, te iriške crkve i mise prigodom 206 godina njezine posvete.

 

                                                                        Blaž Zmaić, župnik