SVETO TRODNEVLJE I USKRS U ŽUPAMA NOVI BANOVCI I INĐIJA

09. travanj 2015.

NOVI BANOVCI-INĐIJA,(TU) - Misa večere Gospodnje započela je u Inđiji u 17.30 sati a u Novim Banovcima u 19 sati. Župnik na toj misi je u propovijedi izrekao zahvalnost vjernicima što u ovom danu sa svojim svećenicima prinose žrtvu Gospodinu. Moleći za njih i sve ono što rade za zajednicu kojoj su povjereni. Dok svećenici spominjući se svoga poziva rastu u zajedništvu sa svojim župljanima. Euharistijsko slavlje završilo je blagoslovom i otpustom.
Obredi Velikoga petka počeli su u tišini i prostiranjem svećenika pred svetohranište kao izraz poštovanja i predanja. Poslije toga uslijedila su čitanja kao i naviještaj muke. U  homiliji velečasni Dušan je istakao suludost Velikoga petka. Umirati bez krivice za nekog drugog, svakog čovjeka. I da Isus nije Bog, žrtvu koju je podnio izaziva divljenje i poštovanje. Od svih vođa u ljudskoj povijesti, On je jedini podnio muku za čovjeka i njegovo spasenje. Muka koja na neobičan način ipak potiče čovjeka na bolji život. Poslije toga je bilo otkrivanje križa i njegovo čašćenje. Poslije toga podijeljenja je pričest i nakon otpusne molitve razišlo u miru.
Velika subota uvijek okuplja lijepi broj vjernika jedne i druge župe. Najprije se blagoslovio oganj, uskrsna svijeća, njezino paljenje. Hvalospijev, čitanja, psalmi i molitve. Svečani trenutak pratio je pjesan Slava Bogu na visini uz zvonjavu kao znak Gospodinova Uskrsnuća. U propovijedi župnik je govorio o neobičnosti ovog događaja i nemogućnosti da ga ljudski razum potpuno shvati. Mrtav čovjek je ustao i ponovno živi. No njegovo Uskrsnuće nije samo za njega već spasenje za sve nas. Poslije propovijedi misa je redovito nastavljena. U obe župe po običaju na kraju mise blagoslovljeno je uskrsno jelo. Na samom kraju župnik je svima čestitao Uskrs i svečanim blagoslovom blagoslovio narod.
Sam dan Uskrsa proslavljao se svečanim misama u obe župe. Zašto vjerujemo svetopisamskom izvještaju? Koliko smo sigurni da je doista bilo Uskrsnuća? Odgovor nam nudi radost koju osjećamo kada činimo dobro kao što je i On činio. Onaj glas koji u nama zove za vječnim životom koji je utkan u nas još od stvaranja. Radost oproštenja kada zazovemo njegovo ime, uputio je vjernicima župnik kroz svoju propovijed. Na završetku mise, župnik je zahvalio u obe župe na svakom doprinosu, pomoći i daru, staropazovačkoj televiziji koja je snimala misu u Banovcima. Podijelio svečani blagoslov i susreo se u dvorištu župe sa vjernicima. A u Banovcima svakako pripremljeno je tradicionalno takmičenje u kuckanju jaja i čast za sve ostale prisutne. 
       Dušan Milekić