SVETO TRODNEVLJE I USKRS U ZEMUNU

12. travanj 2012.


Crkva_BDM_ZemunZEMUN, (TU) - Veliki tjedan, uvod u najveći kršćanski blagdan Uskrs, ove godine je u zemunskoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije protekao u vrlo svečanom ozračju. Na slavljima je u obredima sudjelovao veliki broj vjernika.



 

      ZEMUN, (TU) - Veliki tjedan, uvod u najveći kršćanski blagdan Uskrs, ove godine je u zemunskoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije protekao u vrlo svečanom ozračju. Na slavljima je u obredima sudjelovao veliki broj vjernika.

      Na Veliki četvrtak, 5. travnja spomen uspostavljanja svete euharistije i svećeništva, upotpunjeno je na misnom slavlju Večere Gospodnje činom pranja nogu dvanaestorici predstavnika župljana. U homiliji župnik je istaknuo koliko je važno da vjernici razmišljaju o tome što je zapravo euharistija, tko su svećenici i što je njihova zadaća, ali isto tako i što je zadaća župljana. Oni su udovi jedinstvenog tijela Crkve koji moraju skladno funkcionirati. Obredi su završeni pjesmom "Zadnja večera" i prijenosom Presvetog na pokrajnji oltar.

      Na Veliki petak pjevana je Muka po Ivanu. Ivan Figl, Marko Šalić i zbor “Sveta Cecilija” učinili su da okupljeni župljani istinski dožive obrede Velikog petka i Spasiteljeve muke i smrti. Obred je obilježilo i pobožno klanjanje izloženom križu uz pjesmu "Puče moj". Svečana tišina ispunjavala je crkvu dok je rijeka župljana prilazila križu. Poljubiti svete rane na Isusovu tijelu i pričestiti se njegovim tijelom predstavlja vrhunac obreda Velikog petka za svakoga vjernika.
      U kasnim večernjim satima Velike subote započeo je službom svjetla obred koji simbolizira iščekivanje uskrsnuća i paljenjem uskrsne svijeće pobjede svjetla nad tamom. U tom duhu je krenula procesija uz prigušeno svjetlo u crkvi i napjev "Svjetlo Kristovo" na koji je cijela crkva odgovarala "Bogu hvala". U homiliji župnik je istaknuo da bi svatko trebao biti nositelj svjetla koje je danas simbolizirala uskrsna svijeća i svijeće u rukama vjernika. Zadaća svih kršćana je da nas ljudi po njemu prepoznaju i da time svjedočimo svoju vjeru. Velika subota ove godine ostat će zapamćena i po tome što je župa Uznesenja BDM primila u svoje okrilje jednog novokrštenika. Slavlje je nastavljeno euharistijskom službom.

      Na svetkovinu Uskrsa, 8. travnja prijepodnevna svečana misa protekla je u veličanstvenom ozračju u kojem se isticala nada koju sa sobom donosi pobjeda života nad smrću i dobrog nad zlim. Župnik Duspara istaknuo je kao poruku Uskrsa da se treba otvoreno i bez straha istinski radovati životu. Na tom putu bi nas trebale voditi riječi koje je Isus uputio svojim učenicima "Ne bojte se, ja sam sa vama".

      Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio svima koji u pridonijeli slavlju, osobito sestri Ozani koja je uvijek najviše angažirana u spremanju i ukrašavanju crkve i članovima zbora "Sveta Cecilija" koji su uzveličali obrede i mise cijelog Velikog tjedna i na sam dan Uskrsa. Zahvalio je i brojnim pravoslavnim vjernicima koji su nazočili slavlju i pročitao neke od čestitki zemunske vlasti kao i bivšeg župnika, mons. Antuna Kolarevića. Nakon svečane mise, župljani su u čestitanju nastavili druženje u crkvenom dvorištu.

                                                                  Danijela Lukinović

 

Danijela Lukinovic