SVETO TRODNEVLJE I USKRS 2011. U SRIJEMSKOJ MITROVICI

26. travanj 2011.

 

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_IIINa Veliki četvrtak, 9. travnja 2011. godine, slavljena je u Srijemskoj Mitrovici u katedrali manjoj bazilici svetog Dimitrija, đakona i mučenika, Misa posvete i blagoslova ulja (Missa Chrismatis).



 

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_III   

      Na Veliki četvrtak, 9. travnja 2011. godine, slavljena je u Srijemskoj Mitrovici u katedrali manjoj bazilici svetog Dimitrija, đakona i mučenika, Misa posvete i blagoslova ulja (Missa Chrismatis). Euharistijsko slavlje je predvodio biskup Srijemske biskupije Đuro Gašparović u zajedništvu sa svim svećenicima Srijema. Tom prigodom biskup je vjernike podsjetio na svećenički poziv i poslanje te njihovu službu poučavanja, posvećivanja i upravljanja zajedno s biskupom. Uputio im je riječi zahvale, ohrabrenja i poticaja. Naglasio je da je Isus Krist u Crkvi odabrao pojedince i to slobodno i s ljubavlju i uključio ih u božanski plan te ih poslao svome narodu kojemu dolaze u Božje ime da naviještaju Riječ Božju, da posvećuju i upravljaju ljude prema Bogu:

      „Osjećamo da narod Božji upire u nas svoj pogled i da nas treba. Narod je neumoran, rekao je biskup i nastavio, ako je narod neumoran i mi, dragi svećenici, moramo biti neumorni. Danas podržavamo i jačamo jedni druge, a ja vas kao biskup potičem, usprkos umoru što vas često zahvati, poteškoćama ili neuspjesima što vas snađu u zalaganju i naporima svakodnevnog rada, usprkos nervozi i uznemirenosti radi događaja na osobnom, župnom, biskupijskom, međubiskupijskom, društvenom, državnom i međunarodnom području, da se ne štedite u međusobnoj slozi i ljubavi, ohrabrenju, smjelosti, smirenosti, pažnji i odgovornosti. Svjesni da će naša crkvena, biskupijska, župna, obiteljska, društvena i narodna budućnost biti onakva kakvu biskupijsku, župnu i obiteljsku, društvenu i manjinsku zajednicu izgrađujemo i podržavamo, moramo se očuvati od onih pogubnih prodora koji razaraju iznutra, a i izvana ovaj ljudski i milosni oragizam Crkve i društva“.

      Biskup Gašparović je zaključio homiliju riječima zahvale svećenicima za njihov višegodišnji rad s vjernicima, za otvorenost za susrete s ljudima, za svećenička druženja i svećeničku povezanost, za zalaganje u stvarima i pothvatima za koje drugi i ne znaju, za sve ono gdje su pokazali pravo lice Crkve kao svećenici. Pozvao ih je posebno danas na novu evangelizaciju, na novi navještaj riječi, svjedočenje životom, iskreno življenje svećeništva prema obećanjima datim na dan ređenja.

      Potaknuti riječima biskupa svećenici su obnovili obećanja dana na dan ređenja, a biskup je posvetio krizmeno, te blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje koje je poslije mise predano po svećenicima svakoj župi kako bi ih cijele godine, do idućeg Velikog četvrtka, upotrebljavali za dijeljenje svetih sakramenata.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_II

      Nakon Euharistijskog slavlja svećenici su se okupili u župskoj dvorani, gdje je biskup uputio svećenicima uskrsnu poruku. Sastanak je završen za bratskim stolom u župnom domu.

 

      Istoga dana navečer u katedrali manjoj bazilici misu Večere Gospodnje u 19 sati slavio je Eduard Španović, mitrovački župnik i dekan uz sudjelovanje velikog broja vjernika. U pobožnom i svetom raspoloženju proslavljena je ustanova Euharistije i svećeničkog reda, te je obredom pranja nogu označena Isusova zapovjed ljubavi i primjer poniznosti koji nam je dao on dao.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_IV_Vel.Petak

 

      U homiliji župnik je istaknuo važnost ovih slavlja. Bog želi uvijek biti s nama, a to se na poseban način ostvaruje po daru Euharistije i sakramentima koje dijeli svećenik posvećen po redu svećeništva. Spomen Isusove posljednje večere s apostolima obilježen je i obredom pranja nogu u kojem su sudjelovali mladići iz župe.

      Slavlje Isusove posljednje večere s apostolima također je uveličao pobožnim i kvalitetnim pjevanjem katedralni župni zbor.

      Na kraju svete mise Presveti oltarski sakrament prenešen na pokrajnji oltar kada su, klanjajući se i razmišljajući kroz molitvu i pjesmu o Euharistijskom otajstvu nazočni vjernici probdjeli neko vrijeme s Gospodinom spominjući se njegovog pitanja upućenog apostolima, a danas i nama: „Zar niste mogli jednu urut probdjeti sa mnom?“

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011

 

      Sutradan na Veliki petak u 19 sati obrede je vodio biskup Gašparović u zajedništvu s župnikom Španovićem i Mariom Paradžikom, župnim vikarom.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_VIII_Vel.Petak

      Ni župa u Laćarku nije ostala bez slavljenja obreda koje je vodio u 15 sati župni vikar Paradžik.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_V_Vel.Petak

 

 

      Obredima je nazočio veliki broj vjernika, koji je u dubokoj pobožnosti pratio navještaj muke Gospodina našega Isusa Krista i obrede, a posebno obred otkrivanja i ljubljenja križa praćen pjesmama koje su komponirali nekadašnji mitrovački orguljaši.

 

      Navještaj Muke pjevao je katedralni župni zbor sa svojim solistima, župnikom i župnim vikarom.


      Biskup Gašparović je u homiliji protumačio događaje današnjeg dana i približavajući otajstvo križa istaknuo da je Isus nosio svoj križ, ali i naše križeve te obećao vjernima da će sve privući k sebi.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_VII_Vel.Petak

      „To se upravo i dešava u obredima Velikog petka, pojasnio je biskup. Isus je i na drvu križa činio čudesa predavši svoju majku Mariju Ivanu i Ivana majci. Time je sve nas učinio djecom nebeske majke i djecom nebeskoga Oca“, rekao je biskup Gašparović.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_IX_Vel.Petak

      Nakon svete pričesti, župnik je otvorio Isusov grob, a muškarci u hrvatskim narodnim nošnjama, tradicionalno nazvani čuvari Isusova groba, preuzeli su i ostvarili svoju ulogu sve do Vazmenog bdijenja, što je veoma duga mitrovačka tradicija.

Sr._Mitrovica_Trodnevlje_2011_Vel.Subota

      Na Veliku subotu navečer u 20 sati biskup Gašparović slavio je u Srijemskoj Mitrovici Vazmeno bdijenje zajedno s župnikom Španovićem, dok je u isto vrijeme župni vikar Paradžik bdijenje proslavio u župi Laćarak.

      Za vrijeme pjevanja Slave, župnik je zatvorio Isusov grob koji su od Velikog petka do tog trenutka čuvali čuvari. Veliki broj vjernika proslavio je te večeri obrede Isusovog uskrsnuća, za vrijeme kojih je sakrament krštenja primilo dvoje katekumena a jedan potvrđenik sakrament potvrde koji su se kroz cijelu godinu pripremali za taj trenutak.

 

 

      Euharistijsko slavlje, svojim kvalitetnim pjevanjem, uveličao je katedralni župni zbor svetog Dimitrija.

      Nakon obreda, u župnoj je dvorani blagoslovljeno jelo i nastavljeno međusobnim radosnim čestitanjem našeg najvećeg kršćanskog blagdana. Za primjetiti je i pohvaliti da su sva tri dana Svetog trodnevlja vjernici sudjelovali u obredima u velikom broju a najviše na Veliku subotu, što svjedoči o svijesti važnosti Vazmenog bdijenja u najsvetijoj noći, te događaja spasenja.

 

      Blagdan Uskrsa vjernici su proslavili svečanom svetom misom u 10,30 sati, koju je predvodio biskup Gašparović uz koncelebraciju mitrovačkog župnika Španovića.

      U homiliji, obraćajući se okupljenim vjernicima, biskup Gašparović je predstavio način na koji su događaj usrsnuća doživjeli Isusovi neprijatelji, apostoli, učenici, žene i ostali vjernici te kako mi danas ispovijedamo vjeru u Kristovo uskrsnuće.

      „Pustimo neprijatelje neka se raduju svojoj 'pobjedi', kako to oni misle. Sudjelujmo u radosti Uskrsnuloga. Pridružimo se ženama koje su u rano jutro pošle na grob, da bismo kao one, neprestano u našem životu susretali Isusa živog. Pridružimo se apostolima Petru i Ivanu i učvrstimo vjeru da je Isus i danas živ među nama. Pridružimo se i drugim apostolima da bismo susretali Isusa Uskrsloga, čuli njegov glas i njegovu Radosnu vijest, da bismo s njime jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih, da bismo dobili njegov mir i čuli poruku koju je primio Toma apostol 'blaženi koji ne vidješe a vjeruju'. Pridružimo se dvojici učenika koji su išli u Emaus jer će se na životnom putu Krist i nama pridružiti. Pridružimo se i mi apostolima i učenicima jer s njima idu stotine, tisuće i milijuni ljudi koji vjeruju da je Isus živ, da je uskrsnuo, i koji žele biti Kristovi, koji su spašeni po njegovoj muci, smrti i uskrsnuću“, završio je biskup homiliju.

      Svojim veličanstvenim pjevanjem slavlje je uzveličao katedralni župni zbor pod ravnanjem orguljašice sestre Cecilije Tomkić. Kvalitetno i bogato pjevanje se posebno ogleda u skladnom izvođenju, te bogatstvu uskrsnih pjesama koje su komponirali nekadašnji slavni mitrovački orguljaši.

      Velik broj vjernika radosno i raspjevano proslavio je Uskrs nazočeći uskrsnoj misi. Nakon svetog misnog slavlja i čestitki koje su uputili biskup i župnik, vjernici su se okupili u župnom dvorištu kako bi i kroz uzajamne čestitke podijelili radost Uskrsnuća Gospodnjega.

 

                                                                                      vlč. Mario Paradžik

                                                                                            župni vikar

 

Mario Paradžik