SVETKOVINA USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

18. travanj 2017.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano misno slavlje proslave Uskrsa predvodio je mons. Đuro Gašparović, 16. travnja 2017. godine u katedrali u Srijemskoj Mitrovici u zajedništvu sa mons. Eduardom Španovićem, župnikom, dekanom i generalnim vikarom. U slavlju je sudjelovao veliki broj vjernika zajedno s ministrantima i asistencijom. Pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni i župni zbor “Sveta Cecilija” pod vodstvom sestre Cecilije Tomkić.

U homiliji biskup je govorio o najvećem događaju spasenja o Uskrsnuću Isusovu koje je temeljni događaj vjere, događaj za koji svjedoče apostoli, evanđelisti i vjerni narod. Rekao je da Uskrsnuće Isusovo osvjetljuje sve događaje Isusovog ovozemaljskog života; njegovo rođenje od Djevice Marije, njegov javni život, nauku i djela, njegovu nepravednu osudu, muku i smrt na križu.

“Uskrs je Božji odgovor na Veliki petak, nastavio je biskup. U smrti se Isusova presveta duša odijelila od tijela da se objavi svim onim pravednim dušama koje su u vječnosti iščekivale otkupljenje i ulazak u neizrecivu svjetlost Boga Trojedinoga. Ali njegovo presveto tijelo nije prepušteno raspadljivosti, što navijesti prorok : ‘Jer mi nećeš ostaviti dušu u podzemlji ni dati da Pravednik tvoj trulež ugleda’ (Dj 2,27). Ovo je radosni dan za svakog kršćanina, za čovjeka koji vjeruje kao i za onoga koji ne vjeruje, samo što se ovaj drugi ne zna radovati. Ta zar nije Isus došao za sve ljude, da sve ljude spasi? Ovo je najveći i najslavniji događaj u povijesti Crkve, događaj Isusova Uskrsnuća. To je najveća proslava Kristova, najsjajniji i neoborivi dokaz njegova božanstva, ujedno i najsigurniji temelj naše vjere. Vjera u Uskrsnuće je vjera apostola, to je vjera prvih kršćana, to je vjera kršćana kroz dvadeset i više stoljeća. Ta je vjera ušla u dvadeset prvo stoljeće.”

Biskup Gašparović je prikazao i svjedoke Isusova uskrsnuća: “Kad toga jutra dođoše pobožne žene na grob, ‘kamen nađoše otkotrljan od groba. Uđoše, ali ne nađoše tijela Gospodina Isusa’ (Lk 24,2-3). ‘I dok su stajale zbunjene nad tim, gle, dva čovjeka u blistavoj odjeći stadoše do njih. Zastrašene, obore lice k zemlji, a oni će im: 'Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!’ (Lk 24,3-5).” “Prvi koji su osjetili veliku važnost Isusova Uskrsnuća u svome životu, nastavio je biskup, bili su Isusovi učenici. Ponajprije mu je po uskrsnuću trebalo uvjeriti njih. U više navrata i u raznim zgodama im se ukazivao. Ispočetka su bili nepovjerljivi. Bojali su se da ih oči ne varaju, ali im je uskrsli Isus dao mnogo dokaza po kojima su vidjeli da je živ i stvaran, da je ponovo među njima. S njim su razgovarali, doticali ožiljke njegovih rana i jeli s njime. Tako su se i razumom i očima i ušima i opipom uvjerili u nepobitnu istinu Isusova uskrsnuća.”

“Uskrsli Isus se i nama objavljuje, rekao je biskup. Sadašnjem svijetu javlja se i objavljuje zato da surađuje s ljudima. Svijet je potreban Isusa Krista. Očito je da je taj naš suvremeni svijet, koji su nam pripremile prošle generacije, svijet velikih mogućnosti i obećanja, ali, u isto vrijeme, svijet velikih suprotnosti, napetosti i opasnosti. Nalazimo se pred teškim i mučnim pitanjem. Kako s toliko naglašenim napretkom suvremenog svijeta spojiti činjenicu da se čovjek boji čovjeka i narodi žive u strahu jedni pred drugima?

No, što činiti da se nepravda ne sije. Potrebno je biti apostol. Treba svjedočiti Krista Uskrsloga drugima. Treba moliti za mir i donositi mir. Život s Bogom donosi mir a ne nemir, pravdu a ne nepravdu, istinu a ne laž i ljubav a ne mržnju.”

“Vjerujmo u njega i njemu vjerujmo! Očistimo stari kvasac svega onoga što je u nama loše, da budemo novo tijesto čistoće i istine. Tražimo ono što je gore, gdje Krist sjedi s desna Bogu. Nedajmo se zavesti. Ostanimo vjerni Kristu Uskrslome. Širimo vijest o Isusu koji je uskrsnuo u svijetu i u nama”, zaključio je biskup Gašparović.

Mario Paradžik