SVETKOVINA TIJELOVA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

11. lipanj 2012.

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto2      SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Središnja svečanost proslave svetkovine Tijelova za Srijemsku biskupiju održana je poslijepodne u katedrali svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici. Misno slavlje predvodio je generalni vikar za Srijem, prečasni Eduard Španović zajedno sa župnim vikarom Mariom Paradžik i đakonom Željkom Štimac.

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto1

      Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika prečasni Španović je naglasio u homiliji da je ova svetkovima najviše vezana uz tijelovske procesije koje su „vanjski“ pokazatelj vjere u Isusa Krista.

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto3

      „Euharistija je jedan od najljepših Božjih darova čovjeku, naglasio je predvoditelj slavlja, te je stoga potrebno dopustiti tom daru da grije naše duše, a sve na veću slavu Božju i duhovno dobro ljudi. Tijelovo je svetkovina zajedništva Boga i ljudi, te ljudi međusobno“, naglasio je župnik.

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto6

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto7

      Za vrijeme mise liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor „Sveta Cecilija“ uz pratnju orguljašice sestre Cecilije Tomkić. Nakon mise, priređena je Tijelovska procesija. Kao i svake godine pridružile su se djevojčice u bjelini koje su posipale latice ruža pred Presvetim.

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto5

      Ophod je uz pratnju katedralnog zbora te mnoštva vjernika zastajao na pripravljenim postajama u dvorištu župe, te čitanjima, molitvom i pjesmom proslavljali Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Na koncu je svim vjernicina podijeljen blagoslov s Presvetim.

Srijemska_Mitrovica_Tijelovo_2012._foto8

                                                                             Mario Paradžik

 

Mario Paradžik