SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

05. lipanj 2012.

Trojstvo_crk.god_SR._Karlovci_2012-pf2SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Župa Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima proslavila je svoga nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 3. lipnja predvodio je prefekt bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mr. Ivan Andrić.

       SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - U župi Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima svečano je proslavljena svetkovina nebeskoga zaštitnika. Kao doprinos obilježavanju Godine svećeničkoga i redovničkog poziva u Srijemskoj biskupiji svečano euharistijsko slavlje, u nedjelju 3. lipnja 2012. godine, predvodio je prefekt bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mr. Ivan Andrić u zajedništvu s domaćim župnikom Ivanom Rajković,  petrovaradinskim dekanom Tomislavom Kovačić i svim svećenicima petrovaradinskog dekanata. Na slavlju su sudjelovali bogoslovi iz Subotičke biskupije koji studiraju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Svečanost je uzveličao crkveni zbor župe Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima.

trojstvo_jpg

      Na početku je nazočne pozdravio domaći župnik Rajković i uveo u slavlje današnjega dana. Predvoditelj mise prefekt Andrić je na početku mise rekao: „Crkva se danas klanja i slavi otajstvo Trojedinoga Boga, Boga koji je jedan, ali koji je i trojstven u osobama Oca, Sina i Duha Svetoga. U ovom misnom slavlju želimo se pokloniti Trojedinom Bogu koji nas uzima u svoje božansko zajedništvo.“

itai_u_sr.__Karlovcima

       Mr. Andrić je u homiliji istaknuo: „Danas slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva, tu tajnu vjere kojoj se danas klanjamo. Bog je nama Otac. On nas očinski ljubi, očinski prašta. Ni u jednom trenutku se njegovo srce ne može okrenuti od nas. On je sama dobrota. Taj nas Otac uvijek čeka raširenih ruku.

Trojstvo_crk.god_SR._Karlovci_2012-pf5

      Nadalje Bog je postao čovjekom da u Isusu čovjeku nama bude neizrecivo blizak. U Sinu svome otkrivena nam je tajna vječne ljubavi. U Isusu Bog nam je brat i prijatelj. Tajna Duha Svetoga govori o dubokoj stvarnosti Božjega života u nama. Duh Sveti je osobna ljubav Božja koja se izlijeva u naša srca i po kojemu onda smijemo Boga zvati Ocem, a Isusa Krista zvati svojim Gospodinom, ali i bratom i prijateljem. “

Trojstvo_crk.god_SR._Karlovci_2012-pf6

      Završavajući razmišljanje Andrić je poručio: “Ova svetkovina poručuje da smo Božji, da Bogu pripadamo, da od Boga dolazimo i da smo članovi njegove božanske obitelji. Zato mu danas želimo zahvaliti i moliti Boga da svojim životima budemo odsjaj Božjega skladnoga bića na hvalu i njegovu slavu“.

Trojstvo_crk.god_SR._Karlovci_2012-pf8

      Na koncu slavlja župnik Rajković je zahvalio svima koji su doprinijeli ovome slavlju svetkovine Presvetog Trojstva kroz pjevanje, čitanja, asistenciju, ministriranje i ostale službe.

Trojstvo_crk.god_SR._Karlovci_2012-pf7

      Zahvalio je svim darovateljima na svakoj pomoći, te naglasio da današnja svetkovina treba da bude poticaj vjernicima na što dosljedniji kršćanski život u izgradnji župne zajednice i obitelji župe Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima.

Trojstvo_crk.god_SR._Karlovci_2012-pf9

                                                                                       Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević