SRIJEMSKA MITROVICA, SVETI NIKOLA DARIVAO MALENE

11. prosinac 2018.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Subota, 8. prosinca 2018. godine, u Srijemskoj Mitrovici prošla je u slavljeničkom ozračju. U ranim jutarnjim satima vjerni puk je ispunio prvostolnicu Srijemske biskupije i svetom misom zornicom proslavio svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, te na taj način javno očitovao svoju vjeru.

U večernjim satima organizirana je svečanost u čast svetog Nikole, biskupa. Naime, spomendan Nikole biskupa ove se godine slavi u četvrtak. Kako je to radni školski dan veliki broj djece ne bi mogao prisustvovati svečanosti i pripravljenom programu. Stoga je proslava prenijeta u subotu, 8. prosinca 2018. godine

U 18 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma, započeo je predviđeni program koji je bio protkan životopisom svetog Nikole biskupa, dječjim recitacijama, te prigodnim igrokazom pod nazivom Izgubljeni anđeo svetog Nikole. Već je ustaljena tradicija, da je proslava zajednička suradnja rimokatoličke župe svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, te hrvatske nastave koja se odvija u svim srijemskomitrovačkim školama. Mladi i djeca iz župe, sa svojim svećenikom, redovito pripremaju igrokaz, a učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu, sa svojim učiteljem, pripremaju recitacije, dok se cjelokupni program izvodi u prostorijama Hrvatskog doma.

Na koncu programa dolazi sveti Nikola, koji dariva svu dobru djecu. Nikolinjska večer je, i ove godine, bila veoma dobro posjećena. Oko stotinu djece u pratnji svojih roditelja došli su pozdraviti svetog Nikolu, te primiti dar od dragog im sveca.

Večer je protekla u lijepoj atmosferi, za što su zaslužna školska djeca, na čelu sa svojim učiteljem hrvatske nastave, gospodinom Bojanom Kadrom i mladi župe svetog Dimitrija koji su pripremili igrokaz, predvođeni vlč. Ivicom Zrnom, župnikom župe Laćarak i pastorqalnim suradnikom u župi Srijemska Mitrovica. Hrvatsko Nacionalno Vijeće je dijelom financijskih sredstava potpomoglo nabavku poklona, na čemu smo im veoma zahvalni.

Ivica Zrno