PROSLAVA SVETOG KLEMENTA I., PAPE I MUČENIKA U HRTKOVCIMA

26. studeni 2018.

HRTKOVCI (TU) - Datum 23. studenoga 2018. godine, za Rimokatoličku Crkvu predviđa neobavezni spomendan svetog Klemeta I., pape i mučenika. Za srijemsku župu Hrtkovci taj dan je i svetkovina koja predstavlja veliki dan župnog slavlja. Naime, na dan svetog Klementa I., pape i mučenika, župa Hrtkovci slavi svog nebeskog zaštitnika.

Središnje slavlje nebeskog zaštitnika proslavljeno je euharistijskim slavljem u 17 sati. Na euharistijskom slavlju, uz domaće župljane sudjelovali su i gosti iz okolnih župa.

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Ivica Zrno, župnik župe u Laćarku, uz suslavljenje domaćeg župnika, vlč. Ivice Živkovića, te 10-ak svećenika koji su na službi u Srijemskoj biskupiji.

Kroz prigodnu homiliju, vlč. Ivica Zrno, pozdravljajući sve nazočne, pozvao je na razmišljanje o vjerničkom životu. Lijep primjer imamo, svetog Klementa, papu i mučenika. Živio je u vremenu kada kršćanstvo nije imalo slobodu. Oduševljen Isusom Kristom, nije se dvoumio kako treba živjeti i proživjeti svoj ljudski život – kao čovjek vjere i kao svjedok vjernosti Isusu Kristu. Mi vjerojatno nećemo proživjeti, niti završiti svoj ovozemaljski život kao sveti Klement, ali smo kao i on pozvani svjedočiti Isusa Krista, on u svoje, a mi u ovo naše vrijeme. Isus Krist vjerniku mora biti na prvom mjestu i tu ne smije biti alternative. Slaveći svetog Klementa, ne klanjamo se čovjeku, kako neki misle, nego se prisjećamo velikog primjera izvrsnog vjerničkog života, te prisjećajući se, trudimo se nasljedovati ga, poručio je vlč. Zrno okupljenim vjernicima.

Euharistijsko slavlje, svojim pjevanjem, uzveličao je zbor mladih iz Srijemske Mitrovice, predvođeni sestrom Cecilijom Tomkić.

Na koncu euharistijskoga slavlja, sve okupljene pozdravio je domaći župnik Živković, zahvalivši na sudjelovanju u slavlju i prelijepoj proslavi nebeskog zaštitnika župe Hrtkovci, te pozvao na bratski stol i okrjepu u župnuu kuću.

 Ivica Zrno