SVETI ANTUN PADOVANSKI PROSLAVLJEN U SRIJEMSKOJ MITROVICI

16. lipanj 2013.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto5SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Spomendan Svetog Antuna Padovanskog, prezbitera i naučitelja, proslavljen je svečano u Srijemskoj Mitrovici svetim misama u 9,30 i 19 sati koje je predvodio župnik presvj. Eduard Španović.

 

       SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Spomendan Svetog Antuna Padovanskog, prezbitera i naučitelja, proslavljen je svečano u Srijemskoj Mitrovici svetim misama u 9,30 i 19 sati. Mise je predvodio župnik presvj. Eduard Španović.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto4

      U prijepodnevnoj homiliji presvj. Španović je naglasio da je sveti Antun, svojim životom i djelovanjem, postao jedan od najvećih i najomiljenijih svetaca u povijesti, čudotvorac i obratitelj, propovjednik poniznosti, strpljivosti, ljubavi i samilosti prema siromasima. Osobito svetac svjedoči vjeru, ljubav prema Bogu, samilost prema siromasima i potrebnima, duh molitve, poniznost, a napada grijehe svoga vremena kao što su oholost, škrtost i nemoral.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto5

      Na svetom Antunu se ispunjaju događaji današnjeg evanđelja o misionarskom poslanju koje je on ostvarivao u životu. To isto evanđelje mi još nismo možda niti počeli ostvarivati, ili smo na tom putu zastali. Isus govori dvanaestorici, ali i misionarima svih vremena, cijelom Božjem narodu, svima nama.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto3

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto7

      Po svijetu je toliko kršćana, katolika, ali mnogi od njih nisu dovoljno aktivni. Bez mnogo riječi i savjeta treba konkretno raditi i pomagati, biti blizu jedni drugima i biti jedni za druge. U našoj župi mnogi su pripravni pomoći, mnogi pomažu. Najprije poput Isusa potrebno je imati sažaljenja jer kad je Isus ugledao mnoštvo, sažalio se nad sabranima. Prva je oznaka ljubavi da me nečiji problem zaokupi, da ga osjetim svojim, da se poistovjetim s patnikom, pa do kraja vjerno ustrajem u djelotvornoj pomoći. Isus je imao sažaljenja, ostao je ljudima blizak i u njihovu trpljenju. Nije pred njim bježao. Sve ga je to satiralo, ali čovjeku je ostao vjeran. Nije ga prezreo, potcjenio, bio nestrpljiv ako je netko pomoć odbacio. To i nas vjernike ove župe potiče današnji svetac, potakao je župnik.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto6

      Na večernjoj svetoj misi župnik je istakao da treba navještati Krista, ne toliko riječima koliko životom. Neka progovore djela svakidašnjeg života po primjeru Isusa koji je pozvao dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast propovijedati jer dok propovijedaju, oslobađaju čovjeka od ropstva što ga tlači i sapinje. Mi ćemo staviti na raspolaganje sebe samoga, svoju vjeru, vrijeme, prijateljstvo, stručnost, svoj život, uvjeren da je to sve na pomoć bližnjemu. To je uvjet da budemo navjestitelji, ali i znak da nas je snaga Kraljevstva Božjega preobrazila. Isus nas šalje ukućanima, u naše obitelji. Šalje nas suradnicima, cijeloj Crkvi, napose siromašnima. On želi da im pomognemo, zaključio je predvoditelj slavlja Španović.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto1

      Slavljima je nazočio veliki broj župljana koji su na poseban način izrazili pobožnost ovome svecu molitvama i zavjetnim pohodom. Na dopodnevnoj svetoj misi, nakon misnog slavlja, uslijedio je blagoslov ljiljana, dok je na večernjoj svetoj misi podijeljen „antunovski“ blagoslov djece. U prepunoj katedrali vjernika upravo su djeca bila najbrojnija, njih preko dvjesto i pedeset.

Srijemska_Mitrovica_Antunovo_2013._foto2

      Tijekom cijeloga dana pobožnost svetom Antunu vjernici su obavljali u crkvi i u župnom dvorištu u lijepo uređenoj sjenici. Nekoliko tisuća vjernika hodočastilo je tijekom cijeloga dana i to od ranih jutarnjih sati pa sve do kasno uvečer. Brojne svijeće i molitve te zahvale za zagovor svetog Antuna vinule su se danas u nebo Bogu na ugodan miris iz crkve i župnog dvorišta Srijemske Mitrovice, što daje nadu u bolju budućnost i blagostanje grada Srijemske Mitrovice.

                                                                              Mario Paradžik

 

Mario Paradžik